Θέλει, λέει, να τα ακούσει ξανά από το δικό τους στόμα

Print Friendly, PDF & Email

22/11/2018

του   Άριστου Μιχαηλίδη  

Άλλη μια επανάληψη για να μας αποδείξουν οι ηγέτες μας ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ή, καλύτερα, τίποτα δεν είναι ικανοί να αλλάξουν. Ξαναπάει ο Άντρος Κυπριανού στην Τουρκία να ξανασυναντήσει τον Τσαβούσογλου για να ξανακούσει από πρώτο χέρι τις θέσεις του. Και αν ήταν να τις ακούσει και να έχουν κάποια επίδραση στους μελλοντικούς χειρισμούς της ηγεσίας μας, θα είχε κάποιο νόημα. Αλλά αφού δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, όπως δεν άλλαξε ούτε μετά από το προηγούμενο ταξίδι. Θα πάει, έλεγε χτες, και θα δει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών διότι «ενδιαφέρομαι να ακούσω από το δικό του στόμα τις θέσεις τους, κυρίως σε ό,τι αφορά στα θέματα της ασφάλειας». Τον Ιανουάριο του 2016 τα ίδια μας έλεγε. Ένας από τους στόχους της αποστολής του, έλεγε τότε, ήταν «να ακούσουμε από τη δική τους πλευρά πώς τοποθετούνται σε αυτά τα ζητήματα και ενδεχομένως να επιχειρήσουμε να διαγνώσουμε για το τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τις λέξεις τις οποίες διατύπωναν» (Άντρος Κυπριανού – 24/1/2016).

Πήγε, λοιπόν, και άκουσε από τη δική τους πλευρά πώς τοποθετούνται και διέγνωσε τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Και τι ακολούθησε; Μια άνευ προηγουμένου διαπραγματευτική συνέχεια η οποία δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις θέσεις της Άγκυρας, βασίστηκε μόνο στο πλαστό μομέντουμ και στον Ακιντζί κι έφτασε σε απανωτές αποστολές στην Ελβετία για να τοποθετείται ο Τσαβούσογλου ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι είναι όνειρο να μιλάμε για αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο και για μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις. Το είχε διαγνώσει ο κ. Κυπριανού από το 2016 ή του έκανε έκπληξη στο Κραν Μοντανά; Διότι, τότε, έλεγε μετά τις συναντήσεις του: «Τουλάχιστον ξέρουμε πού στεκόμαστε» (23/1/2016).

Αύριο ξαναπάει να συναντήσει τον Τσαβούσογλου για να ακούσει «από το δικό του στόμα τις θέσεις τους». Υπάρχει καμιά πιθανότητα να ακούσει κάτι διαφορετικό και θετικό; Διότι, από το 2016 μέχρι σήμερα, οι θέσεις της Άγκυρας έγιναν ακόμα πιο σκληρές και απόλυτες. Ενώ οι θέσεις της δικής μας πλευράς, ιδίως του Άντρου Κυπριανού, έγιναν ακόμα πιο μαλακές και ευέλικτες. Θα είχε κάποιο νόημα, λοιπόν, αυτό το πήγαινε – έλα αν πραγματικά διάβαζε πίσω από τις τουρκικές γραμμές ο κ. Κυπριανού και βοηθούσε να αλλάξει η πολιτική μας ώστε να αντιμετωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία. Κι αν δεν έγινε αυτό μετά από την επίσκεψη του 2016, γιατί να γίνει τώρα; Δηλαδή, αν ακούσει από το δικό τους στόμα ότι ισχύουν αυτά που λένε και δημοσίως και τα λένε και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (να ξυπνήσουν οι Ελληνοκύπριοι από το όνειρο για μηδέν εγγυήσεις και στρατεύματα), θα επιστρέψει και θα αλλάξει πολιτική; Αστεία πράγματα.

Αν υπήρχε τέτοια πιθανότητα ή αν υπήρχε πιθανότητα να ακούσει κάτι άλλο από το στόμα τους, θα έπρεπε όλοι να χειροκροτούμε την πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού. Θα ήταν θετική εξέλιξη να μπορούν οι ηγέτες μας να μιλούν απευθείας με τους κατακτητές της πατρίδας μας και να συνεννοηθούν για να φτάσουμε, επιτέλους, στη λύση. Αλλά, υπό τις συνθήκες, που αντιμετωπίζουμε, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να στέλνουν ακόμα ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει ομαλοποίηση της κατάστασης, ότι δεν υπάρχει ένταση, δεν υπάρχουν παράνομες διεκδικήσεις, δεν υπάρχει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, υπάρχει μόνο μια ασήμαντη διαφορά που προσπαθούν να λύσουν ως πολιτισμένοι άνθρωποι. 

Υ.Γ. Παρομοίως, για να μην ξεχνιόμαστε, και η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στην Άγκυρα το Φεβρουάριο του 2005, για την οποία η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ έγραφε ότι η Τουρκία θεωρεί  ως ευκαιρία για να καταβληθεί η αντίσταση του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος «αντιτάσσεται στην εξεύρεση λύσης» (9/2/2005). Τώρα, μπορεί και να γράψουν ότι η επίσκεψη του κ. Κυπριανού είναι προσπάθεια να καταβληθεί η αντίσταση του Νίκου Αναστασιάδη…

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/614053/thelei-leei-na-ta-akoysei-xana-apo-to-diko-toys-stoma