Τσαβούσογλου στον «Π»: Πριν την ασφάλεια, να δούμε τη μορφή της λύσης 

Print Friendly, PDF & Email

25/11/2018

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλά αποκλειστικά στον «Π» και ανοίγει τα χαρτιά του για το Κυπριακό. 

Παραπέμποντας στα λάθη της ε/κ πλευράς επέλεξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως πολιτικός, να απαντήσει σε ερωτήματα για το τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει στο Κυπριακό η Τουρκία. Στη σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π» στην Άγκυρα, όπου βρεθήκαμε με αφορμή την επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε πως αρκούν τα βήματα που γίνονται ήδη και πως αυτό που προέχει είναι μια συνολική λύση. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι έχει διαφορετική άποψη από τον Μουσταφά Ακιντζί για την τελική λύση, ωστόσο επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε όλες τις μορφές λύσης που τίθενται στο τραπέζι, ξεκινώντας από τη ΔΔΟ μέχρι και τα δύο κράτη.

Παραδέχθηκε επίσης πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και οι φόβοι όλων, και στο θέμα της ασφάλειας, προκειμένου ένα σχέδιο λύσης να εγκριθεί και από τις δύο κοινότητες. Δεν θέλησε όμως να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για την ασφάλεια, την οποία η Τουρκία για πρώτη φορά συζήτησε στο Κραν Μοντανά.

Επέμεινε πως αυτό που προέχει είναι ο καθορισμός των «όρων αναφοράς» ή το ποια μορφή λύσης συζητούμε, θέμα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η άτυπη διαβούλευση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Με άλλα λόγια, προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει πρόθεση, ούτε και λόγο, να ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα των εγγυήσεων. Όσον αφορά τις διαφωνίες του Τ/Κ ηγέτη με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την ομοσπονδία, ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε πως ο κ. Ακιντζί μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις αλλά πως λόγο έχουν και τα τ/κ κόμματα και η «κυβέρνηση».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε μόνο λίγο χρόνο στη διάθεσή του, με τη συνέντευξη να διακόπτεται στο τέλος από το κάλεσμα για την προσευχή της Παρασκευής. Έτσι έληξε πριν το τέλος της η συζήτηση για το φυσικό αέριο, που ήταν η μόνη που του προκάλεσε έναν κάποιο εκνευρισμό.

Υπάρχει πολύ κακό ιστορικό μεταξύ των χωρών μας, όμως έκτοτε έχουν γίνει πολλά βήματα από την ε/κ πλευρά όσον αφορά την αποδοχή της ΔΔΟ και βήματα προς τη συμβίωση. Ο φόβος απέναντι στην Τουρκία όμως ακόμα παραμένει, ακόμα και στους πιο προοδευτικούς Ε/Κ λόγω των όσων έγιναν. Εσείς, ως μεγαλύτερη χώρα, πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να μειώσετε αυτόν τον φόβο;

Πρώτα από όλα πρέπει να διαφωνήσω μαζί σας. Είμαι ενεργός στην πολιτική από το 2001, και από τότε που δημιουργήσαμε το κόμμα [σ.σ. Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] η λύση στην Κύπρο ήταν προτεραιότητα για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή μας. Το 2004 στο Μπούργκενστοκ, όπου η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά ήθελαν να φύγουν από το τραπέζι, κι εμείς δεν το κάναμε, υπογράψαμε συμφωνία και οδηγηθήκαμε σε δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές. Η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε το σχέδιο με 65%, όμως η ε/κ το απέρριψε. Σε αυτή την περίπτωση η ε/κ πλευρά δεν ήθελε.

Αυτό όμως δεν ήταν αποτέλεσμα του φόβου και της έλλειψης εμπιστοσύνης που έχουν απέναντι στην Τουρκία οι Ε/Κ;

Αυτή ήταν η απάντησή μου στο αρχικό σχόλιό σας. Τώρα όσον αφορά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, τον λόγο που το νησί είναι μοιρασμένο και το ερώτημα ποιος φοβάται ποιον. Οι Τ/Κ επίσης φοβούνται. Ίσως να υπάρχει φόβος σε εσάς λόγω της επέμβασής μας το 1974, όμως γιατί έγινε αυτό; Λόγω των όσων συνέβησαν στους Τ/Κ. Το συζητούσα αυτό με τους Ε/Κ συμφοιτητές μου στο Λονδίνο. Τελικά παραδέχθηκαν πως σκοτώθηκαν Τούρκοι αλλά όχι πολλοί, όπως έλεγαν.

Σήμερα λοιπόν οι Τ/Κ φοβούνται. Ως εκ τούτου θεωρούν πολύ σημαντικές τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αφήσουμε πίσω αυτά τα συναισθήματα;

Πρώτον, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ζήσουν ειρηνικά η μια δίπλα στην άλλη. Και δεύτερον, αυτό να γίνει μέσα από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μέσω μιας διαρκούς και δίκαιης λύσης. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε τον φόβο και τα κακά συναισθήματα μεταξύ των πλευρών.

Είναι αμοιβαίο. Δεν απέρριψα ποτέ τα αισθήματα της μιας ή της άλλης πλευράς. Αλλά προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τις δύο πλευρές για να ζήσουν μαζί. Και είμαστε πολύ ειλικρινείς και έχουμε στηρίξει όλες τις προσπάθειες. Ως εκ τούτου μια διευθέτηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε πίσω την κουλτούρα της συμβίωσης.

Στέλνουμε μηνύματα συνεργασίας

Καθ’ οδόν προς τη λύση οι Ε/Κ προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να αντιμετωπίσουμε τους φόβους των Τ/Κ. Εσείς ως Τουρκία πώς μπορείτε συγκεκριμένα να συνεισφέρετε για την αντιμετώπιση των φόβων των Ε/Κ;

Ήδη συνεισφέρουμε σημαντικά, έχουμε στηρίξει όλες τις συγκλίσεις και έχουμε στηρίξει όλα τα ΜΟΕ. Όμως ακόμα και σε θέματα όπως η κινητή τηλεφωνία και η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, ακόμα και οι θρησκευτικοί σας ηγέτες κάνουν δηλώσεις όπως το ότι παρά να αγοράσεις ηλεκτρισμό από την τουρκική πλευρά είναι καλύτερα να πεθάνεις ως αποτέλεσμα της έλλειψης ηλεκτρισμού.

Δεν έρχονται τέτοια μηνύματα από την Τουρκία, δεν έρχονται τέτοια μηνύματα από τους Τ/Κ. Έχουμε τονίσει πως το νερό που φτάνει στην τουρκική πλευρά από την Τουρκία και ο ηλεκτρισμός που εργαζόμαστε να φέρουμε μπορεί να μοιραστεί με τους Ε/Κ.

Και αν στηρίξαμε κάποια από τα ΜΟΕ, όπως η συνεργασία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ή η εφαρμογή του roaming, δεν έχουν γίνει. Εργαζόμαστε για την επιστροφή των μειονοτήτων στην τ/κ πλευρά, και στηρίζουμε ΜΟΕ χωρίς δισταγμό.

Το Βαρώσι μόνο ως πακέτο

Δεν μπορείτε να σκεφτείτε μεγαλύτερες κινήσεις, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων;

Όλα αυτά είναι μέρος ενός πακέτου το οποίο είχαμε στο Κραν Μοντανά, όμως δεν πέτυχε. Μπορούμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα μαζί, το εδαφικό, το περιουσιακό, την εκ περιτροπής προεδρία, τη διακυβέρνηση… Και για αυτό και οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν για πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνια μετά το 2014, όμως δυστυχώς αποτύχαμε στο Κραν Μοντανά να κλείσουμε τα θέματα.

Όμως το θέμα των Βαρωσίων μπορεί, λόγω αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα.

Για τη δική σας πλευρά μπορεί να υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες, όμως προτεραιότητες υπάρχουν και για την τουρκική πλευρά που θα ήθελαν να λυθούν αμέσως. Αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι λύσουμε όλα αυτά τα θέματα και να φτάσουμε σε μια διευθέτηση σε πακέτο. Για αυτό δουλέψαμε για το σχέδιο Ανάν ή για ένα νέο σχέδιο που δεν ονομάσαμε, φτάνοντας όμως στο πλαίσιο Γκουτέρες. Αυτό που συμφέρει και τις δύο πλευρές είναι μια συνολική λύση αντί να επιλέγουμε ξεχωριστά θέματα και να πηγαίνουμε βήμα βήμα. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να μην τα καταφέρουμε ποτέ ή να μας πάρει ακόμα περισσότερο.

Ήμασταν ευέλικτοι

Περνώντας τώρα στο θέμα του πλαισίου Γκουτέρες. Ο γ.γ. του ΟΗΕ κατέγραψε την κοινά διαμορφωμένη άποψη πως το σημερινό σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων είναι απαρχαιωμένο και μη βιώσιμο. Πώς θεωρεί η Τουρκία πως μπορεί να αντικατασταθεί;

Στο Κραν Μοντανά η Τουρκία ήταν η μόνη ευέλικτη χώρα όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Όμως από την αρχή ξεκαθαρίσαμε πως η θέση για μηδενικό στρατό και εγγυήσεις είναι non starter [σ.σ. εξ αρχής μη αποδεκτή]. Οι εγγυήτριες κάναμε διαφορετικές προτάσεις για να στηρίξουμε τη διαδικασία. Ωστόσο σήμερα λόγω του φόβου που υπάρχει στον βορρά δεν μπορεί να γίνουν δεκτές οι μηδενικές εγγυήσεις. Αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά τους Τ/Κ λόγω των όσων έγιναν μέχρι το 1974.

Έχετε όμως δώσει την ένδειξη πως ήσασταν έτοιμοι να αφήσετε το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης.

Ποιος τα λέει αυτά; Δεν δώσαμε τίποτα. Κατ’ ακρίβεια υπήρχε ένα πλάνο τεσσάρων σταδίων για το θέμα [σ.σ. στο Κραν Μοντανά], όμως δυστυχώς μετά το δεύτερο στάδιο ο Γκουτέρες έπρεπε να τελειώσει τη σύνοδο. Ο στόχος της συνόδου δεν ήταν μόνο να διαπραγματευτούμε την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ο στόχος ήταν να διαπραγματευτούμε όλα τα θέματα. Όμως στο άλλο τραπέζι υπήρξαν υπαναχωρήσεις από τους Ε/Κ από τις συγκλίσεις που έγιναν μεταξύ των πλευρών στο Κραν Μοντανά όσον αφορά τη διακυβέρνηση και την εκ περιτροπής προεδρία. Και ο Γκουτέρες κατάλαβε πως μόνο η Τουρκία έκανε βήματα μπροστά και ήταν ευέλικτη, όμως τίποτε δεν συνέβη και έδωσε τέλος. Ούτε το πλαίσιό του δούλεψε. Και μας είπαν πως ήταν η τελευταία σύνοδος.

Αυτά τα βήματα μπροστά και τις προτάσεις στο Κραν Μοντανά, τις πήραμε πίσω όταν απέτυχε η διαδικασία. Πρώτα οι Ε/Κ και μετά εμείς. Για αυτό δεν υπάρχει νόημα να πάμε πίσω σε αυτές τις συζητήσεις. Όταν έχουμε διαπραγματεύσεις, τότε μπορούμε να φέρουμε τις προτάσεις μας στο τραπέζι.

Ήταν μια πρόταση η αλλαγή του τρόπου εμπλοκής των εγγυητριών και ο περιορισμός των στρατευμάτων στα μικρά αγήματα που προβλέπονταν στην εγκαθίδρυση της ΚΔ;

Αυτό δεν είναι σωστό. Ήταν μια διαπραγμάτευση, δεν πέτυχε και τα πράγματα έμειναν εκεί. Για αυτό δεν υπάρχει νόημα να συζητούμε τι έγινε. Όλοι όμως παραδέχθηκαν, και οι άλλες εγγυήτριες και η ΕΕ, πως μόνο η Τουρκία ήταν ευέλικτη.

Ξεκίνησε μια συζήτηση στην ε/κ πλευρά σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της ομοσπονδιακής Κύπρου στο ΝΑΤΟ για επίλυση του θέματος της ασφάλειας. Ποια είναι η θέση της Τουρκίας;

Όταν υπάρξει λύση και η τουρκική πλευρά βρίσκεται στην ΕΕ φυσικά και θα γίνουν σκέψεις για τη συμμετοχή του νησιού σε άλλους οργανισμούς. Όταν υπάρξει λύση τότε θα έχουμε θετική ατμόσφαιρα και έτσι θα εξεταστούν όλες αυτές οι επιδιώξεις, φυσικά και από τους άλλους συμμάχους και βεβαίως την Τουρκία ως μέλος.

Πριν επιστρέψουμε στην ασφάλεια, να βρούμε τη βάση

Στο πλαίσιο της λύσης η Τουρκία δέχεται τη σταδιακή απόσυρση όλων των στρατευμάτων πέρα από ένα μικρό άγημα;

Ξέρετε, δεν είναι σωστό να συζητούμε το θέμα της ασφάλειας προκαταβολικά. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα και το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα στρατεύματα. Στο σχέδιο Ανάν θα αποδεικνύαμε πόσο ευέλικτη μπορούσε να ήταν η Τουρκία αν πετύχαινε. Δεν πέτυχε.

Πριν από όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι διαπραγματευόμαστε. Για τι είδους λύση; Για ομοσπονδία, συνομοσπονδία, δύο κράτη ή μια τέταρτη ή πέμπτη επιλογή; Όμως πρώτα πρέπει μεταξύ μας να συζητήσουμε και ανεπίσημα να συμφωνήσουμε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τους όρους αναφοράς μιας διαπραγμάτευσης. Και τότε θα μπουν μέσα όλα τα άλλα στοιχεία.

Συζητήσατε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις πιθανότητες και ενημερωνόμαστε πως θέσατε θέμα δύο κρατών. Ποια ήταν η απάντησή του;

Από το Κραν Μοντανά η Τουρκία δεν έχει απορρίψει καμία επιλογή και δεν επιμένουμε σε καμία επιλογή. Λέμε, κοιτάξτε, υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές. Ας τις βάλουμε όλες στο τραπέζι και να είμαστε ανοιχτοί σε άλλες ιδέες από το νησί ή από τις εγγυήτριες. Και θα πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε από πριν για το τι θα διαπραγματευτούμε.

Αυτό είναι το μήνυμά μου. Δεν επιμένω για καμία από τις λύσεις όταν μιλώ με οποιονδήποτε. Ούτε με τους Τ/Κ, ούτε με τον Αναστασιάδη, ούτε με τον Άντρο Κυπριανού, ούτε με την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο όταν οι τρεις εγγυήτριες συναντηθήκαμε στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης.

Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι καθαρό. Επειδή δεν μπορούμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια ακόμα μιας αποτυχίας. Δεν μας παίρνει. Για αυτό πρέπει από πριν να συμφωνήσουμε μεταξύ μας χωρίς να σπαταλούμε χρόνο και ενέργεια, να μεσολαβούν εκλογές και το ένα ή το άλλο. Έχουμε ήδη σπαταλήσει πολλά χρόνια. Είναι καιρός για μια διαρκή λύση, μια κοινά αποδεκτή λύση, όχι μόνο αποδεκτή από την Τουρκία και τους Τ/Κ, αλλά να είναι κοινά αποδεκτή. Στο τέλος η κάθε λύση θα πρέπει να στηριχθεί από τον λαό και στις δύο πλευρές σε δημοψηφίσματα. Αλλιώς θα αποτύχουμε και πάλι.

Ανοικτοί σε εναλλακτικές και οι Τ/Κ

Έχετε λάβει το μήνυμα από την πλευρά μας πως δεν βλέπουμε αρνητικά λύσεις εκτός του πλαισίου της ΔΔΟ;

Ο Αναστασιάδης ήταν πολύ καθαρός για τη θέση του και είπε δημόσια, όπως διάβασα στον Τύπο σας, τι είπε μαζί μου σε σχέση με μια πιο χαλαρή ομοσπονδία και νέες ιδέες. Είπαμε πως δεν το αποκλείουμε, δεν το απορρίπτουμε και για αυτό συναντήθηκα και με τον Άντρο Κυπριανού που είναι ένας καλός φίλος μου από τότε που ήμουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Και όταν πήγα στην τ/κ πλευρά συναντηθήκαμε όλοι μαζί. Ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο ΥΠΕΞ και οι ηγέτες όλων των κομμάτων, στη συγκυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Στην τουρκική πλευρά, ακόμα και στο Κραν Μοντανά, όλοι ήταν στην ίδια σελίδα.

Αυτή τη στιγμή όμως ο Μουσταφά Ακιντζί είναι γνωστό πως έχει διαφωνήσει με εναλλακτικές λύσεις από την ομοσπονδία.

Αυτή μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη.

Δεν είναι όμως προσωπική η άποψη όταν είναι η άποψη του εκλελεγμένου ηγέτη της τ/κ κοινότητας.

Μπορεί, όμως και η τ/κ κυβέρνηση έχει λόγο και οι Τ/Κ. Όμως το βέβαιο είναι πως στο Κραν Μοντανά, στη Γενεύη, με το σχέδιο Ανάν, όλες οι προσπάθειες για ομοσπονδία απέτυχαν. Η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε. Ως Τουρκία δεν αποκλείουμε αυτή τη λύση. Θα μπορούσε να είναι η ομοσπονδία. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές λόγω των εμπειριών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι όμως ασφαλές να συζητούμε άλλες λύσεις εκτός της αιγίδας των Ηνωμένων Εθνών;

Στο τέλος της ημέρας φυσικά ό,τι συζητήσουμε θα είναι κάτω από την ομπρέλα των ΗΕ. Θα είναι μια διαδικασία με τη μεσολάβηση των ΗΕ. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ανεπίσημες συζητήσεις για τις ιδέες και τις θέσεις όλων μας για τις επιλογές και τη λύση. Στο τέλος θα είναι μια διαδικασία των ΗΕ καθώς πρέπει να είναι αξιόπιστη.

Στη σημερινή άτυπη διαβούλευση όμως συμμετέχει η τ/κ πλευρά; Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τον Τούρκο ΥΠΕΞ να μιλά απευθείας με τον Κύπριο Πρόεδρο για ζητήματα συνταγματικά και εσωτερικής διακυβέρνησης.

Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για ανταλλαγή απόψεων. Και ακόμα, όταν πήγα στην τ/κ πλευρά, την ΤΔΒΚ, άνοιξα όλα τα θέματα και όλη η ηγεσία, μαζί με την αντιπολίτευση, συμφωνήσαμε πως μπορώ και πρέπει να έχω άτυπες συναντήσεις με τον Αναστασιάδη και τον Κυπριανού. Δεν υπάρχει αντίφαση σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει με την τ/κ ηγεσία. Ταυτόχρονα πιστεύω πως και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συναντηθεί την τ/κ πλευρά, όπως εγώ δεν έχω πρόβλημα να βλέπω Ε/Κ.

Λόγια οι διαβεβαιώσεις για το φυσικό αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η ε/κ πλευρά έχει δεσμευτεί δημόσια επί της σύγκλισης στο τραπέζι πως οι φυσικοί πόροι είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και πως οι Τ/Κ δεν θα χάσουν το μερίδιό τους. Οπότε προς τι η αντιπαράθεση;

Πού είναι η εγγύηση για αυτό; Αν δεν υπάρχει λύση τα επόμενα χρόνια και η εκμετάλλευση συνεχιστεί, πώς εγγυώνται τα δικαιώματα των Τ/Κ; Όχι, είναι μόνο λόγια. Και υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν παραδέχεστε πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, γιατί δεν βρίσκετε μια λύση τώρα ώστε να διασφαλίζονται; Επειδή δεν το εννοείτε όταν το λέτε.

Για αυτό ως εγγυήτρια πρέπει να εγγυηθώ τα δικαιώματα των Τ/Κ. Δεν αντιδρώ μόνο, προχωρώ σε πράξεις. Τώρα ξεκινούμε κι εμείς τις γεωτρήσεις. Δεν είμαστε ενάντια στις γεωτρήσεις, την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση. Όμως είμαστε ενάντια στις μονομερείς πράξεις της ε/κ πλευράς. Αν η ε/κ πλευρά και η τ/κ πλευρά συμφωνήσουν, είτε μέσω εταιρειών είτε μέσω της ΕΕ, τότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες. Όμως δεν βλέπουμε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τ/Κ. Γιατί δεν εγγυάστε τώρα τα δικαιώματα των Τ/Κ; Λέτε «αν πουλήσω τότε θα το κάνω».

Αν πάμε για λύση σύντομα, γιατί δεν μπορεί η ανησυχία αυτή να απαντηθεί απλώς μέσα από τη δημιουργία ταμείου υδρογονανθράκων όπου θα διασφαλίζεται το μερίδιο από τα έσοδα;

Μα αν είναι έτσι τότε αυτή η συμφωνία για την οποία μιλώ θα μπορούσε να ενταχθεί στην ολοκληρωμένη λύση. Όμως υπάρχει η όποια εγγύηση πως θα υπάρξει λύση σύντομα; Όχι. Για αυτό πρέπει να διασφαλιστούν.

Το έχετε συζητήσει αυτό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;

Φυσικά και το έχουμε συζητήσει. Λέει τα ίδια, πως όταν αρχίσουμε να πουλάμε τότε τα έσοδα θα είναι εγγυημένα. Και όταν ρωτώ γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε τώρα, η απάντηση είναι πως δεν μπορεί να το κάνει τώρα. Αυτό σημαίνει όμως πως δεν θα το κάνει ποτέ.

Λέει όμως πως είναι και έτοιμος να πουλήσει στην Τουρκία όταν έρθει η ώρα.

Το να πουλήσει όμως στην Τουρκία δεν αποτελεί εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/Κ. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/apoklistiko-p-o-tsavousoglou-anigi-ta-chartia-tou-sto-kipriako