Η ΔΔΟ, το φυσιολογικό κράτος και η πολυφερειακή ομοσπονδία

Print Friendly, PDF & Email

1/12/2018

του   Άριστου Μιχαηλίδη

«Θα επιχειρήσω να καταλάβω ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Και επειδή έχουμε μια προσωπική σχέση με τον κύριο Τσαβούσογλου, που πάει πίσω στο χρόνο, ελπίζω και εύχομαι να καταφέρω να καταλάβω κάποια πράγματα». Αυτά έλεγε (21/11/2018) ο Άντρος Κυπριανού πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα. Και ήταν φυσικό με την επιστροφή του να αγωνιούμε όλοι να μάθουμε αν κατάλαβε κάποια πράγματα, να πει και σ΄ εμάς ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Όσες φορές ρωτήθηκε, όμως, λέει ότι ο Τσαβούσογλου του είπε όσα είπε και στη συνέντευξή του στην εφ. Πολίτης. «Ο κ. Τσαβούσογλου έχει μιλήσει σε συνέντευξή του στον Πολίτη την περασμένη Κυριακή. Έχει τοποθετηθεί στον Πολίτη». «Μου έχει πει εκείνα τα οποία έχει πει στη συνέντευξή του στον Πολίτη, μαζί με 3-4 άλλα πράγματα». Τα ίδια είπε και στον Πρόεδρο την Πέμπτη. Επομένως, δεν κατάλαβε τίποτα περισσότερο από αυτό που καταλάβαμε όσοι διαβάσαμε τη συνέντευξη.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη και στον Άντρο. Ότι «η ομοσπονδία απέτυχε» και «η Τουρκία δεν αποκλείει αυτή τη λύση», όμως, «πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές». Εξήγησε, μάλιστα, ότι αυτές οι επιλογές, είναι «ομοσπονδία, συνομοσπονδία, δυο κράτη ή μία τέταρτη ή πέμπτη επιλογή». Με αυτό τον τρόπο ορίζει τις κινήσεις και κυρίως, αναστατώνει τους ηγέτες μας (και τους ηγετίσκους μας) οι οποίοι αντιδρούν με τρόπο που δείχνουν απελπισία. Σπεύδουν να κατοχυρώσουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία κινδυνολογώντας σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. Αν απομακρυνθούμε από  τη ΔΔΟ, λένε, θα φτάσουμε στα δύο κράτη κι αυτό είναι προδοσία. Είναι σίγουρα προδοσία, αλλά και η ΔΔΟ, αν δεν είναι προδοσία είναι βέβαιο ότι εξυπηρετεί απόλυτα τα τουρκικά συμφέροντα. Τουλάχιστον, με το περιεχόμενο που γνωρίζουμε μέχρι τώρα (του σχεδίου Ανάν και με τις πρόνοιες που ακολούθησαν και συμφωνήθηκαν). Δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία να μιλά για άλλες επιλογές αν μπορεί να εξασφαλίσει την ΔΔΟ μέσω της οποίας θα διατηρεί όπως σήμερα το κρατίδιο των Τουρκοκυπρίων και θα ελέγχει το κρατίδιο των Ελληνοκυπρίων. Ο μόνος λόγος που το κάνει είναι για να εκβιάσει: Είτε δέχεστε τις αξιώσεις μας είτε πάμε σε δυο κράτη. Και πέφτουν στην παγίδα. Πρώτος, ο Νίκος Αναστασιάδης που αντιδρώντας σε αυτό προτείνει χαλαρή ομοσπονδία. Και ακολουθούν ο Άντρος Κυπριανού, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλοι, που επιδίδονται εκ νέου σε εκστρατεία υπέρ της ΔΔΟ, μένοντας προσκολλημένοι στη διαδικασία και στη στρατηγική, που οδήγησε στον αδιέξοδο μονόδρομο.

Αν όμως, δικαιούται η Άγκυρα να υποβάλλει νέες ιδέες προτάσσοντάς το ότι ήταν άγονες μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις, άλλο τόσο δικαιούνται και οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων. Μπροστά στον εκβιασμό και το αδιέξοδο και αφού ο Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η Τουρκία είναι ανοικτή και σε «μια τέταρτη ή πέμπτη επιλογή», αντί να κλαψουρίζουν, ας προτείνουν και την επιλογή μιας πραγματικής ομοσπονδίας δοκιμασμένης σε φυσιολογικά κράτη. Αφού η κατάληξη στη ΔΔΟ απέτυχε και αφού Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι θέλουν να συζητήσουμε κι άλλες επιλογές, γιατί αποδέχονται οι ηγέτες μας ότι η άλλη επιλογή είναι τα δυο κράτη και όχι, για παράδειγμα, η πολυφερειακή ομοσπονδία. Ας την προτείνουν τι έχουν να χάσουν; Δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά πολυφερειακή, κάτω από ένα ισχυρό δημοκρατικό κι ευρωπαϊκό κράτος και όχι κάτω από δύο συνιστώντα κρατίδια. Μάλιστα, αφού το κάνουν τόσα συχνά (αποδίδοντας παραπλανητικά στον Μακάριο την ΔΔΟ), ας το κάνουν και τώρα, να επικαλεστούν τη συμφωνία Μακαρίου – Ντενκτάς του 1977, που λέει: «Αναζητούμε μιαν ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομοσπονδιακή Δημοκρατία.» Δικοινοτική ομοσπονδία, έλεγε εκείνη η συμφωνία, όχι φυλετική ομοσπονδία.

Σε ένα φυσιολογικό κράτος δεν θα ετίθετο καν προς συζήτηση ο φυλετικός διαχωρισμός των πολιτών του, καθεστώς Απαρτχάιντ, δηλαδή. Ας το υποβάλουν και στον Γκουτέρες που πρώτος πλάσαρε τον όρο του φυσιολογικού κράτους. Ας το αναφέρουν και στον Τσαβούσογλου, σε μια νέα αποστολή στην Άγκυρα, αφού ο ίδιος λέει πως η Τουρκία είναι ανοικτή σε όλες τις επιλογές. Ουτοπικό, θα μου πείτε. Μπορεί. Αλλά, μήπως το να παρουσιάζεται η ΔΔΟ ως φυσιολογικό κράτος δεν είναι μια ουτοπία; Στο κάτω – κάτω ας ταράξουν λίγο τα νερά.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/618610/i-ddo-to-fysiologko-kratos-kai-i-polyfereiaki-omospondia