«Τελειώσαμε» με το έδαφος πάμε για τη θάλασσα

Print Friendly, PDF & Email

8/12/2018

του  Ανδρέα Σ. Αγγελίδη*    

Είναι φανερό ότι η Τουρκία αισθάνεται ότι ο συνδυασμός των απειλών της περί την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στο Αιγαίο και των αλλεπαλλήλων δηλώνουν ότι δεν θα δεχθεί μεταβολή στις εγγυήσεις, το δικαίωμα επέμβασης και στον στρατό κατοχής, θα καταστεί και συνιδιοκτήτης του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου. Την επιδίωξή της αυτή προφανέστατα την ενισχύει και η ανυπαρξία από πλευράς μας βοηθούντος κατάλληλα και του κου Τσαβούσογλου, ενός αρραγούς μετώπου διεκδίκησης του δικαίου μας.

Έχοντας δεδομένη τη συγκαλυμμένη συνομοσπονδία με την έννοια του νέου συνεταιρισμού σε Διζωνική Δικοινοτική λεγόμενη Ομοσπονδία, η Τουρκία κατάφερε στα πλαίσια της νέας διεκδίκησής της περί τον θαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παρεμποδίσει την ΕΝΙ στο πρόγραμμά της για έρευνες, να εμφανίζεται με δική της ερευνητική προσπάθεια πέραν από το «Μπαρμπαρός», ενώ ρητά διαμηνύει κατ’ επανάληψη (Ερντογάν – Τσαβούσογλου) προς όλους ότι ενεργεί προς προστασία των δικαιωμάτων της αλλά και των Τουρκοκυπρίων, για ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο στην περιοχή.

Η παγίδα έχει στηθεί από χρόνια. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε για «πρόσκληση» από πλευράς μας, προς την Τουρκία, για να συμμετάσχει στην ειρηνική ανάπτυξη του υπό θαλάσσιου πλούτου της περιοχής, χάριν της σταθερότητας στην περιοχή. Πρόσκληση όμως που μπορεί να μην συμπίπτει με τα συμφέροντα ή πολιτική άλλων χώρων με τις οποίες ήδη έχουμε συνάψει τριμερείς συμφωνίες με μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας. Χώρες (όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και γιατί όχι η Ελλάδα) που εάν θεωρούσαν αξιόπιστο συνεργάτη την Τουρκία θα μπορούσαν να αναζητήσουν και να επιτύχουν οι ίδιες απευθείας συνεννοήσεις και συμφωνίες με αυτή. Χώρες που η υποχωρητικότητά μας έναντι της Τουρκίας πιθανότατα να τους οδηγήσει να επιλέξουν τελικά άλλες συνεννοήσεις και εταίρους που να μας αφήνουν εκτός αυτών.

Εμείς, παραδοσιακά και ασυγχώρητα, προχωρούμε για μια ακόμη φορά με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις μας με κινήσεις σπασμωδικές, χωρίς σε βάθος προγραμματισμό και μελέτη, επιβεβαιώνοντας απλώς ότι δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει ότι η τουρκική στρατηγική σε βάρος της Κύπρου έχει διαμορφωθεί από χρόνια και την προωθεί αποφασιστικά. Εφαρμόζει δε αυτήν τη στρατηγική η Τουρκία χωρίς η ίδια να ενδιαφέρεται να «ακούσει» την όποια δική μας έμπνευση για λύση κατ’ επίκληση του υποθαλάσσιου πλούτου σε σχέση με ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι συμφερόντων στην περιοχή. Η Τουρκία απλώς προωθεί τα σχέδιά της σε βάρος της Κύπρου, παρακολουθεί τη δική μας εσωτερική αντιπαλότητα και αναμένει τα νέα δικά μας σφάλματα, ατολμίες και υποχωρήσεις.

Ο κος Τσαβούσογλου επιχαίρει και αξιοποιεί (χωρίς από αβρότητα να υποβάλει ως όφειλε τις ευχαριστίες του) προς τον «ηγέτη» Νίκο Αναστασιάδη (αφού δεν τον αναγνωρίζει ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας) και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για τις ανεπίσημες ή ιδιωτικές συναντήσεις που είχαν μαζί του. Δώρα από τις αντιπαραθέσεις μας που προσφέραμε και συνεχίζουμε να προσφέρουμε και συντελούμε στο να επέλθει ο «τετραγωνισμός» του κύκλου. Και όλα αυτά ενώ ακόμη υπάρχει και τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης η Κυπριακή Δημοκρατία. Φανταστείτε τι θα είναι δυνατό να υποστούμε, εάν στη θέση του Κράτους μας θα έχουμε ένα δυσλειτουργικό και μη βιώσιμο νέο κρατικό μόρφωμα, εκ παρθενογένεσης, όπου η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένας των ισοδύναμων «συνεταίρων» με το παράνομο, κατά το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ από 1983 και 1984, ψευδοκράτος! Οι δυνατότητές μας τότε, για αντίδραση έναντι όποιου κινδύνου για αφανισμό μας, θα είναι ανύπαρκτες.

Είναι δραματικό, ακατανόητο και απαράδεκτο ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει υποστεί για 45 χρόνια παράνομη στρατιωτική εισβολή, κατοχή και μεθοδευμένο εποικισμό να συμβάλλει αποφασιστικά και το ίδιο, σε αναζήτηση λύσης που δεν θα διασφαλίζει όσα και ίδια δικαιώματα έχουν όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι οι πολίτες τους. Είναι εξωφρενικό να αναζητούμε λύση, η οποία απλώς θα βολεύει την τουρκική επεκτατική πολιτική!

*Δικηγόρος

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/622275/-teleiosame-me-to-edafos-pame-ga-ti-thalassa