Οι Αζέροι εφαρμόζουν στρατηγική εθνογραφικού ξεκαθαρίσματος ως την «δίδαξε», χωρίς συνέπειες, η Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email

2/10/2023

Γράφει ο Ανδρέας Σ. Αγγελίδης

Με την ενθάρρυνση του κ. Ερντογάν και την από χρόνια στρατιωτική ενίσχυση του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία, οι Αζέροι εξολοθρεύουν τους Αρμενίους (παρά τη διεθνή καταδίκη της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία), από μια περιοχή του Καυκάσου, όπου έχουν οι Αρμένιοι, ιστορικά και πολιτικά, ρίζες από αιώνες.

Αν συνδυαστεί η εν λόγω συγκυρία με τις προχθεσινές και πάλι αναφορές του κ. Τατάρ (ως δήθεν λόγοι για την «απαίτησή» του για λύση δύο ισότιμων κρατών), για την «κατοχή και ιδιοκτησία» της Κύπρου για αιώνες κατά την οθωμανική κυριαρχία που τερματίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, καταδεικνύουν την πραγματική πρόθεση της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου κατά διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας.

Προφανώς ο κ. Τατάρ αποφεύγει, όχι τυχαία, να αναφερθεί στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία (θύμα στρατιωτικής κατοχής από το 1974) προέκυψε μετά από μια τριμερή διεθνή συμφωνία (Ζυρίχης – Λονδίνου), που αποδέχθηκε η Μεγάλη Βρετανία ως η αποικιακή δύναμη που κυριαρχικά κατείχε την Κύπρο μέχρι το 1960 και μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίες αποδέχθηκαν τη λύση αυτή, εγγυήθηκαν την πλήρη εφαρμογή της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμφωνία που οδήγησε με την αποδοχή της, από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή τότε ηγεσία, στο Σύνταγμα και την αποδοχή της νέας χώρας ως μέλους του ΟΗΕ και ήδη από το 2004 ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνία που προφανώς δεσμεύει την Τουρκία και τον κ. Τατάρ.

Ο κ. Ερντογάν εκθέτει εαυτόν και τη χώρα του, μιλώντας για λύση δύο κρατών, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά η διεθνής κοινή γνώμη δεν αποδέχεται, ούτε προκρίνει τέτοια λύση. Το πράττει όμως συνειδητά, με τη σύμπραξη του κ. Τατάρ, όχι απλώς για να διακηρύσσει τη στρατιωτική δύναμή της, αλλά ως προετοιμασία του επόμενου πλήγματος κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που προλειαίνει, με καταστάσεις ως αυτές που συμβαίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι οποίες προειδοποιούν για τον νέο μελλοντικό κίνδυνο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κίνδυνοι που μπορούν να ανατραπούν μόνο εάν διεκδικήσουμε ομόγνωμοι πλήρως τα προφανή δικαιώματά μας, κατά το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Είμαστε κράτος αναγνωρισμένο, που ένα τμήμα του, παρά το κοινοτικό κεκτημένο κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οφειλόμενη αλληλεγγύη, τελεί για 49 χρόνια υπό κατοχή, εποικισμό και δημογραφική αλλοίωση, χωρίς σεβασμό προς τα όποια ατομικά δικαιώματα των εκτοπισμένων ή εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων. Συνεπώς αυτός και ο αναγκαίος αγώνας μας μακριά από ψευδαισθήσεις περί τις προθέσεις Ερντογάν. Δεν θα διεκδικήσει κανείς άλλος για εμάς ό,τι εμείς δεν διεκδικούμε.

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2023/10/2/oi-azeroi-epharmozoun-strategike-ethnographikou-xekatharismatos-os-ten-didaxe-khoris-sunepeies-e-tourkia-se-baros-tes-kupriakes-demokratias/