Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

19-12-2018 18:21

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας

Υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη Λευκωσία,  τριμερής Υπουργική συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Ayman Al Safadi και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η συνάντηση, ολοκληρώθηκε, με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης των τριών Υπουργών, στην οποία μεταξύ άλλων αναγνωρίζεται η προστιθέμενη αξία και η αυξανόμενη δυναμική του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας και αναγνωρίζεται η προστιθέμενη αξία από τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας στην Κύπρο.   

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία συμμερίζονται την πεποίθηση ότι η μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλει στην προώθηση του κοινού στόχου των τριών χωρών που είναι η προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Σήμερα, πρόσθεσε, «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην τριμερή συνεργασία μας, ιδίως στους τομείς που ενέκριναν οι Ηγέτες κατά την πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής, τον Ιανουάριο του 2018, και να προετοιμαστούμε για την επόμενη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι τρεις Υπουργοί θα επεξεργαστούν περαιτέρω την προοπτική σύστασης Μόνιμης Γραμματείας ώστε να την παρουσιάσουν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής καθώς συμφωνούν ότι θα εξυπηρετούσε την επίτευξη του κοινού στόχου για μεγαλύτερη  αποτελεσματικότητα και καλύτερο συντονισμό του τριμερούς μηχανισμού.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Κύπρου για τη στάση αρχών και την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ιορδανίας, καθώς και την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειές μας.

Κλείνοντας, επανέλαβε τη δέσμευση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί, χτίζοντας στη βάση μιας θετικής ατζέντας, για να επιτύχουν απτά αποτελέσματα που θα ωφελήσουν τις τρεις χώρες, τις κοινωνίες τους και την ευρύτερη περιοχή.

Από δικής του πλευράς, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Safadi ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για την Ιορδανία ο τριμερής αυτός μηχανισμός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να ενώσουν δυνάμεις οι τρεις εταίροι σε μια κοινή προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και για να βελτιώσουν τη συνεργασία στην οικονομία, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την άμυνα και την ασφάλεια, προς όφελος των λαών των τριών χωρών.

Ο κ. Safadi πρόσθεσε ότι αναμένουν με χαρά να φιλοξενήσουν στην Ιορδανία τη δεύτερη τριμερή το πρώτο εξάμηνο του 2019 και να διασφαλίσουν ότι οι τρεις χώρες θα χτίσουν στη βάση της συνεργασίας που έχει ήδη επιτευχθεί για να παραχθούν περισσότερα αποτελέσματα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην προσήλωση των τριών χωρών στην προώθηση της ειρήνης, προσθέτοντας ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και επιθυμούν να συμβάλουν θετικά στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Συμμεριζόμαστε, είπε, τις ίδιες αξίες για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και είναι υπό αυτό το πρίσμα που θίξαμε, πρόσθεσε, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και όλα τα άλλα σημαντικά προβλήματα στην περιοχή και κυρίως την κατάσταση στη Συρία.

Ανέφερε επίσης πως οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συστήσουν τριμερείς επιτροπές στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του εμπορίου, ενώ σε σχέση με τη σύσταση Μόνιμης Γραμματείας της τριμερούς συνεργασίας, επεσήμανε ότι οι τρεις Υπουργοί αποδέχτηκαν την πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη  για σύσταση και φιλοξενία της στη Λευκωσία.

Οι κ.κ. Safadi και Κατρούγκαλος, συνοδευόμενοι από τον κ. Χριστοδουλίδη, είχαν γίνει δεκτοί νωρίτερα σε εθιμοτυπική συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Ιορδανό ομόλογό του όσο και με τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κατά τις οποίες συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=5374#flat