Eπειδή την αποφασίσατε εσείς και η Τουρκία  κ. Στίβεν Λίλι; 

Print Friendly, PDF & Email

13/1/2019

της Φανούλας Αργυρού*

Eπειδή την αποφασίσατε εσείς και η Τουρκία  κ. Στίβεν Λίλι; 

«Στο τραπέζι υπάρχει μόνο η ΔΔΟ»

Έτσι εννοεί την «επανένωση» το Λονδίνο Εξοχότατε.  Επανένωση με δύο ομόσπονδα, δικοινοτικά, διζωνικά κράτη. Δίχως να λαμβάνει καν υπόψη το λαό στο νησί αυτό που για να επιβάλει αυτή τη ρατσιστική διαιρετική λύση τύπου Μιλλέτ,  δεν πτοήθηκε να εκτοπίσει  κοντά 200,000 Έλληνες Κύπριους στην ίδια τους την πατρίδα. Για  να προσφέρει γη στον κατακτητή «συνεταίρο» του στο έγκλημα του 1974… 

Εξοχότατε κύριε Λίλι, καταρχήν δεν μπορούσατε να επιλέξετε χειρότερο μοντέλο από εκείνο του Βελγίου για να μας συστήσετε. Tο οποίο βρίσκεται υπό πλήρη κατάρρευση. Μια  χώρα μοιρασμένη, δυσλειτουργική, αποτυχημένη, μια φωλιά ριζοσπαστών, το χειρότερο προηγούμενο μοντέλου! (Βλέπε άρθρο γράφουσας, «Σημερινή» 24.3.2016 «Το δυσλειτουργικό βελγικό μοντέλο».

Στις 6 Ιανουαρίου 2019, μας έκανε αρχή του νέου χρόνου με συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» (Λευτέρης Αδειλίνης) ο ΄Υπατος Αρμοστής της «εγγυήτριας Βρετανίας» κ. Στίβεν Λίλι. Για να  μας θυμίσει την θέση της «κηδεμόνος» (των μαστόρων του στο Φόρειν ΄Οφις) στην υποστήριξη των βρετανο-τουρκικών απαιτήσεων.

Ο Εξοχότατος κ. Λίλι προτού φθάσει στην Κύπρο και αναλάβει τα νέα του καθήκοντα αντικαθιστώντας τον συνάδελφό του κ. Μάθιου Κίντ (εμπνευστή της από το 1983 εσαεί παραμονής τουρκικών στρατευμάτων,  βλέπε άρθρο μου στην «Σημερινή» 7.12.2016 «Μερική ‘μόνιμη’ παραμονή τουρκικών στρατευμάτων») παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γλώσσας (ελληνικής και τουρκικής ίσως) αλλά και κάποια μαθήματα βρετανικής πολιτικής σε σχέση με το Κυπριακό. Διερωτώμαι όμως αν οι ανώτεροί του στο Φόρειν ΄Οφις το θεώρησαν ορθό να τον κατατοπίσουν για όλες τις παραμέτρους της διαχρονικής  βρετανικής εξωτερικής πολιτικής στο Κυπριακό μιας και ο ίδιος ασχολείτο με θέματα Άπω Ανατολής… 

Ας δούμε τι μας είπε τόσο στις 6 Ιανουαρίου 2019 στον «Φιλελεύθερο» όσο και στην «Γενί Ντουζέν» τον Οκτώβριο του 2018 («Φ»15.10.2018).

«Φ» – «Το Λονδίνο στηρίζει διαχρονικά λύση με βάση το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, το οποίο και θεωρεί ότι διασφαλίζει την επανένωση της Κύπρου και την ανάδειξη του νησιού σε ενεργειακό και εμπορικό παίκτη στην περιοχή. Υπογραμμίζει το δικαίωμα της ΚΔ να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους αλλά επισημαίνει σύσταση Ταμείου Υδρογονανθράκων που θα καθορίζει και τα δικαιώματα των Τ/κ στο φυσικό αέριο, θα συμβάλεις την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την εξουδετέρωση των προκλήσεων».

Μας είπε ότι ουσιαστικά δικαιούμαστε να … συζητούμε για το ομοσπονδιακό σύστημα, «αυτό είναι εντάξει» μιας και υπάρχουν πολλά ομοσπονδιακά μοντέλα. «Είναι όμως, τώρα  η ώρα να διευκρινίσουν οι πλευρές το μοντέλο που επιθυμούν … για να επιτευχθούν οι στόχοι που σταθερά και διαχρονικά έχουν καθοριστεί σε πολλά ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ…» γιατί « δεν βλέπει πως μπορεί να επανενωθεί η Κύπρος χωρίς ένα ομοσπονδιακό μοντέλο η εναλλακτική (δύο κράτη) είναι μια πολύ ριζοσπαστική προσέγγιση». Και για το θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας μας καλεί να του πούμε καθαρά τι θέλουμε!

«Γενί Ντουζέν». «Εξ όσων γνωρίζω στο τραπέζι εκτός από τη ΔΔΟ δεν υπάρχει κάτι άλλο… Μπορείτε να ιδρύσετε μια ομοσπονδία ισχυρή όπως της Γερμανίας ή μια χαλαρή όπως εκείνη του Βελγίου… είναι δύσκολο να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της Κύπρου και των εθνικών συμφερόντων κάποιων άλλων χωρών…»

Το βελγικό μοντέλο

Εξοχότατε κύριε Λίλι, καταρχήν δεν μπορούσατε να επιλέξετε χειρότερο μοντέλο από εκείνο του Βελγίου για να μας συστήσετε. Tο οποίο βρίσκεται υπό πλήρη κατάρρευση. Μια  χώρα μοιρασμένη, δυσλειτουργική, αποτυχημένη, μια φωλιά ριζοσπαστών, το χειρότερο προηγούμενο μοντέλου! (Βλέπε άρθρο γράφουσας, «Σημερινή» 24.3.2016 «Το δυσλειτουργικό βελγικό μοντέλο».

Διαχρονική υποστήριξη Λονδίνου στην ΔΔΟ

Εξοχότατε κύριε Λίλι,

το Λονδίνο στηρίζει διαχρονικά τη ΔΔΟ γιατί, αν δεν σας το εξήγησαν, είναι το ίδιο που την εμπνεύστηκε σε συνεργασία με τον Δρ. Νιχάτ Ερίμ από το 1955/56 -κακής αρχής γενομένης  με την δήλωση του Υπουργού Αποικιών Λένοξ Μπόυτ 19.12.1956 από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Και την προώθησε αποφασίζοντας αδίστακτα από τις 16.8.1974 ως ΤΗ λύση του Κυπριακού αφού πρώτα επέτρεψε στις 17.7.1974 στην Τουρκία να εισβάλει για να αλλάξουν το στάτους στην Κύπρο σε δύο ομόσπονδες ζώνες δη την ΔΔΟ. (Βλέπε ομολογία Τζέιμς Κάλλαχαν προς την Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ιανουάριος 1976 « Οι πραγματικές προθέσεις του Λονδίνου «Σημερινή» 10.9.2015).

22 Ιουλίου 1974 – Τα βρετανικά σχέδια πρότειναν διχοτόμηση ή ομοσπονδιακή λύση

Πριν όμως ξεκινήσει η Διάσκεψη στη Γενεύη Ι, στις 22 Ιουλίου 1974 ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας James Callaghan  ζήτησε και πήρε επειγόντως αξιολόγηση από το Φόρειν ΄Οφις ως προς τον προσανατολισμό «λύσης» που έπρεπε να ακολουθήσει σχετικά και με τα βρετανικά συμφέροντα. Το έγγραφο ετοιμάστηκε με μεγάλη βιασύνη και σημείωνε, ότι θα χρειαζόταν επεξεργασία. Όμως, το περιεχόμενό του είναι υψίστης σημασίας γιατί εκθέτει την βρετανική πολιτική για το κυπριακό από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι σήμερα. Μεταξύ των διαφόρων λύσεων το Φόρειν ΄Οφις πρότεινε ανταλλαγή πληθυσμών εντός της Κύπρου: διχοτόμηση ή ομοσπονδιακή λύση όπως απαιτούσε και η Τουρκία…

Επανένωση

Έτσι εννοεί την «επανένωση» το Λονδίνο Εξοχότατε.  Επανένωση με δύο ομόσπονδα, δικοινοτικά, διζωνικά κράτη. Δίχως να λαμβάνει καν υπόψη το λαό στο νησί αυτό που για να επιβάλει αυτή τη ρατσιστική διαιρετική λύση τύπου Μιλλέτ,  δεν πτοήθηκε να εκτοπίσει  κοντά 200,000 Έλληνες Κύπριους στην ίδια τους την πατρίδα. Για  να προσφέρει γη στον κατακτητή «συνεταίρο» του στο έγκλημα του 1974…

Εξοχότατε κύριε Λίλι,

Μήπως σας ενημέρωσαν στο Φόρειν ΄Οφις προτού αναλάβετε τα καθήκοντά σας στο νησί μας, ότι στις 14 Σεπτεμβρίου 1965 το Φόρειν ΄Οφις απάντησε ως εξής στον τότε συνάδελφό σας μ. ΄Υπ. Αρμοστή Sir David Hunt,  ο οποίος στην άγνοιά του,  ζήτησε από το Λονδίνο να κάνει κάτι, εξηγώντας τις επιπτώσεις με μια λύση ομοσπονδίας που ζητούσαν οι Τούρκοι και είχε υποστηρίξει και η Μόσχα.  «Η δυσκολία είναι πως ομοσπονδία είναι μια λέξη με πολλές ερμηνείες και έχοντας υπόψη ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να τη θεωρεί ως την ιδανικότερη λύση για το κυπριακό πρόβλημα, οι κίνδυνοι να αμαυρώσουμε εμείς την ιδέα, όσο επιδέξια και να το κάνουμε, θα υπερτερεί των πλεονεκτημάτων.. Εκτός τούτου, οι περισσότερες ομοσπονδίες ανά τον κόσμο οι οποίες σήμερα ή στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι δικά μας δημιουργήματα…»

Ψηφίσματα του Σ.Α

Εξοχότατε κύριε Λίλι,

Αναφέρεστε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποστηρίζουν λύση ΔΔΟ (κακής αρχής γενομένης βέβαια με το 649/1990 επί Γιώργου Βασιλείου, τον οποίο το  Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε να αναλάβει Πρόεδρος της ΚΔ για να έκαναν πέρα τον μ. Σπύρο Κυπριανού που δεν δεχόταν την βρετανο-τουρκική ΔΔΟ).   Μήπως δεν γνωρίζετε ότι οι «penholders» για  τα περί Κύπρου ψηφίσματα είναι Βρετανοί αξιωματούχοι; (Υπολογίζουμε ότι η σημερινή “penholder” να είναι η Πρέσβης Karen Pierce με βοηθούς συνεργάτες στο Φόρειν ΄Οφις).

Ταμείο Υδρογονανθράκων

Μήπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει Ταμεία φυσικού αερίου για την Σκωτία, την Βόρειο Ιρλανδία ή την Ουαλία Εξοχότατε; Δηλαδή αντί να καταδικάσετε την κατοχική Τουρκία που παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ,  όπως είστε υποχρεωμένοι υπό κανονικές συνθήκες, με την περιβόητη Συνθήκη Εγγυήσεως, αλλά που ποτέ δεν το πράξατε απλά συμμαχείτε μαζί της,  ξεδιάντροπα  μας ζητάτε να της προσφέρουμε τα μισά μας θαλάσσια κοιτάσματα για να σταματήσει τις προκλήσεις!!! (Αυτή βέβαια η γραμμή του ανώτερού σας στο Φόρειν ΄Οφις  Σερ Άλαν Ντάνκαν).

Τι θέλουμε για εγγυήσεις και ασφάλεια

Εφόσον δεν γνωρίζετε να σας πούμε Εξοχότατε. Δεν δεχόμαστε την συνταγή του προκατόχου σας κ. Μάθιου Κίντ (1983) για εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων προς ικανοποίηση της Τουρκίας, ζητούμε ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας, αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, όλων των κουβαλητών εποίκων και επανάκτηση των κλεμμένων μας περιουσιών στα κατεχόμενα μας εδάφη. Ο κάθε πολίτης στο σπίτι του είτε Ε/κ είτε Τ/κ σε ένα ΕΠΑΝΕΝΩΜΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Κράτος Δικαίου.  Μήπως ζητούμε πολλά λέτε;

Το θέμα μας δεν είναι «η …ύπαρξη  ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων της Κύπρου και των εθνικών συμφερόντων κάποιων άλλων χωρών» δηλαδή της κατοχικής Τουρκίας, αλλά, λύση υπέρ των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της. Και ο κύριος λόγος που δεν επιτεύχθηκε σωστή λύση για 44 χρόνια,  είναι το Λονδίνο και η φιλοτουρκική πολιτική του εις βάρος αυτού του νησιού και του λαού του. Ελέω και ανίκανων και άσπονδων ηγετών του που δεν έχουν το θάρρος να απαιτήσουν τα πρέποντα για την πατρίδα τους.

Εξοχότατε,

Μήπως γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα τα Ηνωμένα ΄Εθνη δεν ενδιαφέρθηκαν για 44 χρόνια να προσάψουν ενώπιον της δικαιοσύνης όλους εκείνους τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα βιασμών εναντίον γυναικών και όχι μόνο, δολοφονίες, και γενικά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, παραβιάσεις Διεθνών Συμβάσεων,  της Γενεύης του 1949, που διέπραξαν οι Τούρκοι το 1974 και μετά εις βάρος των Ελλήνων εγκλωβισμένων;

Λέτε να αναμένουμε μια τέτοια κίνηση έστω και τώρα, από την Πρέσβη Karen Pierce;

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 13/1/2019 (σελ.31)