Σημαντική η διακήρυξη των εφτά νότιων, αναμένονται και πράξεις

Print Friendly, PDF & Email

31/1/2019

  Η Θέση του “Φ”

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ της 5ης Συνόδου Κορυφής του MEDGroup των επτά νοτίων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προοπτικών της περιοχής. Χώρες με διαφορετικά προβλήματα και συμφέροντα, αλλά και με κοινούς στόχους και επιδιώξεις, φάνηκε πως μπορούν να δράσουν από κοινού. Ήταν μια σύναξη πολύ χρήσιμη, καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ένωση και την ευρύτερη περιοχή. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ένωση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ενόψει. Μεταξύ άλλων, ενός κρίσιμου έτους Ευρωεκλογών, αλλαγών στους Θεσμούς, αλλά και διαπραγμάτευσης του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σκιά και της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

ΣΤΗ διακήρυξη της Λευκωσίας, τονίζεται πως η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα στρατηγικό διάδρομο για προμήθεια αερίου και ηλεκτρισμού. Και παραπέμπει στις υποδομές  αερίου όπως ο αγωγός EastMed, σημειώνοντας πως έτσι συμβάλλει στην πολιτική της Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των οδών μεταφοράς, ως μέρος της στρατηγικής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης για την οποία απαιτούνται επίσης καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών της και στις περιοχές της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού. Οι εφτά νότιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέφυγαν να υπενθυμίσουν παράλληλα τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της συνεχούς εμπλοκής των ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή. Το μήνυμα αυτό αφορά και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη( ΑΟΖ).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ θεωρούνται και οι αναφορές στη διακήρυξη για το Κυπριακό. Ξεχωρίζουμε την αναφορά πως η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για μια επανενωμένη Κύπρο. Επίσης καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας πως «σε αυτή τη βάση ένας υπεύθυνος και στη βάση κανόνων ενεργειακός διάλογος ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής». Σημαντική, επίσης, είναι η αναφορά για εμπλοκή της Ε.Ε. στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Από τη στιγμή κατά την οποία το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, η εμπλοκή της Ένωσης επιβάλλεται. Η ανάμιξη της Ε.Ε. είναι δεδομένη «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της ‘Ενωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

ΤΟ μεγάλο ζητούμενο είναι αυτή η αλληλεγγύη, αυτές οι διακηρύξεις να κεφαλοποιηθούν, υπό την έννοια ότι μια Σύνοδος, αυτού του επιπέδου και με αυτούς τους συμμετέχοντες για να έχει σημασία πρέπει να αποδίδει. Κοντολογίς, οι διακηρύξεις να έχουν και πρακτική διάσταση. Πρώτα για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των επτά κρατών αλλά και της κάθε χώρας χωριστά. Διαφορετικά αυτές οι συνάξεις θα περιορίζονται στα επικοινωνιακά και σε κοινά ανακοινωθέντα.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/648957/simantiki-i-diakiryxi-ton-efta-notion-anamenontai-kai-praxeis