Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το Κυπριακό (Βίντεο) Ανανέωση

Print Friendly, PDF & Email

 Sigmalive

18 Νοε 2016

Δύο μόλις μέρες πριν την έναρξη του δεύτερου κύκλου συνομιλιών στην Ελβετία για το Εδαφικό, η Βουλή συζητά σε μια ολοήμερη συνεδρία, τις εξελίξεις. Στις 09.00 ξεκίνησε η διαδικασία.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της νέας κρίσιμης φάσης των συνομιλιών στην Ελβετία, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο ολοήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν δέκα ώρες. 

Η συζήτηση άρχισε στις 09:00 το πρωί με τήρηση μονόλεπτης σιγής στη μνήμη Χριστόδουλου Βενιαμίν και Κυριάκου Μάτση. 

ΕΛΑΜ: Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε ελεύθεροι

 Τον κύκλο των τοποθετήσεων άνοιξε ο Χρήστος Χρήστου του ΕΛΑΜ, ο οποίος ζήτησε μια νέα στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού στη λογική του ενιαίου κράτους και της παραμονής της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να αναβαθμίζουμε την υπόσταση του ψευδοκράτους με κάθε τρόπο, πρόσθεσε. Απαίτησε «να κλείσουν άμεσα τα οδοφράγματα, καθώς είναι απαράδεκτο να μετατρέπουμε τον λαό μας σε τουρίστες στην ίδια του την πατρίδα», και να στηρίζουμε οικονομικά την κατοχή της πατρίδας μας. 

Πρότεινε ότι θα πρέπει «να μπλοκάρουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, απαιτώντας την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας», και να καταγγείλουμε την Τουρκία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τα εγκλήματά της στην Κύπρο και να ζητήσουμε πολεμικές αποζημιώσεις. Να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες και να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες, σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, στηριζόμενοι στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών «να απαιτήσουμε την πλήρη απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος». 

«Θεωρούμε πως τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του σε ένα βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της Κύπρου», ανέφερε. 

«Τα παιδιά με τα μαύρα στέλνουν ένα μήνυμα: Γεννηθήκαμε ελεύθεροι και θα πεθάνουμε ελεύθεροι. Γεννηθήκαμε Έλληνες και θα πεθάνουμε Έλληνες», είπε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από τη διαφαινόμενη λύση νομιμοποιείται ο εποικισμός, ενώ παράλληλα, θα γίνει αποδεκτή η παραμονή χιλιάδων εποίκων που θα έχει σαν αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα να ασκήσει νέες πιέσεις για νομιμοποίηση όλων των παράνομων πολιτών του Αττίλα. 

Οικολόγοι: Δεν είναι ώρα να αρχίσει ένας ψυχοφθόρος και φθοροποιός διχασμός  

Το μήνυμα ότι η απόφαση του κυπριακού λαού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο ολοήμερης συνεδρίας του Σώματος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Κατέθεσε ξανά ενώπιον της Ολομέλειας σχέδιο ψηφίσματος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, που ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης. «Κατά την άποψή μας δεν είναι ώρα για να αρχίσει ένας ψυχοφθόρος και φθοροποιός διχασμός. Είναι η ώρα να κατατεθούν εποικοδομητικές προτάσεις», ανέφερε ο κ. Περδίκης. 

Εμείς, σημείωσε, πέραν από τη δική μας τοποθέτηση -που είναι σαφής όσον αφορά τη μορφή της λύσης- θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Η απόφαση του κυπριακού λαού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κανένα λαός δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος, ιδιαίτερα όταν νοιώθει παραμελημένος, περιφρονημένος και καταπιεσμένος». 

Η θέση του κινήματος είναι κρυστάλλινη σημείωσε ο κ. Περδίκης: “Η επικύρωση του συμφωνημένου, μεταξύ των δύο κοινοτήτων πλαισίου για την ασφάλεια που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση των εγγυήσεων του ’60, είναι υπόθεση μιας Διεθνούς Διάσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως η Ελλάδα και η Τουρκία. Ούτε πολυμερής ούτε πενταμερής διάσκεψη. Και προς Θεού, καμία σχέση με τη διαδικασία του Μπούργκενστοκ». 

Αλληλεγγύη: Οι εξελίξεις δεν γεννούν βάσιμες προσδοκίες θετικής κατάληξης στο Κυπριακό

Τη θέση ότι οι εξελίξεις δεν προιωνίζουν βάσιμες προσδοκίες θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αυτή τη στιγμή που υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα να μην συναινέσει σε διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ και με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ελβετία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει από εδώ και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο εν συνόδω στα πλαίσια της αναγκαίας ενότητας στόχων που απαιτούνται από την συγκυρία αλλά είναι ζητούμενο και από το λαό». 

Όλα αυτά τα στοιχεία σκοτώνουν την ελπίδα στα πέτρινα χρόνια της στασιμότητας του Κυπριακού, σημείωσε. 

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αυτή τη στιγμή που υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα να μην συναινέσει σε διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ και με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ελβετία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει από εδώ και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο εν συνόδω στα πλαίσια της αναγκαίας ενότητας στόχων που απαιτούνται από την συγκυρία αλλά είναι ζητούμενο και από το λαό». 

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργαλλα, «τα όσα δυσάρεστα μας συμβαίνουν σήμερα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία» και έκανε λόγο για λάθη και παραλείψεις που έκανε η δική μας πλευρά κατά τη διάρκεια των χρόνων. 

Κανένας Ερντογάν, κανένας Ακιντζί δεν εκπροσωπεί τα δικά μας συμφέροντα, προωθούν τα δικά τους που δεν συμπίπτουν με τα δικά μας, πρόσθεσε. 

Η Άγκυρα, ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας, εδώ και καιρό εργάζεται εντατικά και φαίνεται να πείθει τις Βρυξέλλες «ότι με την πρώτη αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ, να ενσωματωθεί σε αυτές ένα νέο πρωτόκολλο για την Κύπρο, πέραν του Πρωτοκόλλου 10». Θα περιλαμβάνει, πρόσθεσε, «βασικές και ευαίσθητες ρήτρες της διευθέτησης του Κυπριακού που θα χωρούν και θα κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του τουρκικού συνιστώντος κρατιδίου». 

Ο στόχος της Τουρκίας, συνέχισε, «είναι να πετύχει σημαντικά οφέλη στο περιουσιακό, στο θέμα των αποζημιώσεων και στο ζήτημα του σφετερισμού και των παράνομων συναλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία 40 χρόνια με αγοραπωλησίες ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα από ξένους πολίτες της ΕΕ» 

ΕΔΕΚ: Η ΔΔΟ είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης 

Για εμάς, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με τη μορφή που συζητείται σήμερα, είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας, παράλληλα, πως αυτό που συζητείται είναι λύση δύο κρατών υπό την επίκληση της ομοσπονδίας. 

Σε ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Κυπριακού στην Ολομέλεια του σώματος, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως στη δημοκρατική λύση, αυτό που κατοχυρώνεται ως αδιαπραγμάτευτος όρος είναι η πολιτική ισότητα των πολιτών και όχι η πολιτική ισότητα των συνιστώντων κρατιδίων, που είναι στοιχείο διαιρετικό και συνομοσπονδιακό και πως σήμερα ουσιαστικά αυτό που συζητείται είναι λύση δύο κρατών υπό τον μανδύα δήθεν ομοσπονδιακής μορφής και πως η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεση. 

Ο κ. Σιζόπουλος αρχικά είπε πως η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έχει εισέλθει σε ευαίσθητη και συνάμα κρίσιμη φάση και πως η ωραιοποίηση του κ. Ακιντζί, η απαλλαγή της Τουρκίας από τις ευθύνες της για την κατάσταση στην Κύπρο και η υπερφίαλη αισιοδοξία που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους, εγκυμονεί κινδύνους. Σημείωσε, επίσης, πως σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών -λόγω της λανθασμένης τακτικής που ακολουθεί ο Πρόεδρος- η πιθανότητα επίρριψης ευθύνης στην ε/κ πλευρά είναι μεγάλη. 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο 2004, όταν το κόμμα προειδοποιούσε για τους κινδύνους που ελλόχευαν από ενδεχόμενη αποδοχή του διχοτομικού σχεδίου Ανάν και όταν κάποιοι στην προσπάθειά τους να γίνει αποδεκτό κινδυνολογούσαν. Τα γεγονότα όμως τους διέψευσαν, είπε, προσθέτοντας πως δικαίωσαν το λαό και την επιλογή του. “Το ίδιο περίπου έργο που ζήσαμε το 2004, κάποιοι επιδιώκουν να το αναβιώσουν και σήμερα”, είπε. 

Όσον αφορά στη διασύνδεση που επιχειρείται με την κατάθεση χάρτη, τις εγγυήσεις, την εκ περιτροπής προεδρία και τη σύγκληση 5μερούς ή πολυμερούς διάσκεψης, είπε πως σε μια διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρόντα τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ και οπωσδήποτε η Κυπριακή Δημοκρατία, και πως η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποτελεί ουσιαστικά τη ληξιαρχική της πράξη. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως θα πρέπει να καταστεί τελεσίδικα σαφές ότι η ΔΔΟ με τις πρόνοιες που συζητούνται και που έχουμε αποδεχθεί ως περιεχόμενο δεν είναι ομοσπονδία πολιτών, αλλά ομοσπονδία κρατών, δηλαδή συνομοσπονδία. Στην ουσία, σημείωσε, είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης. 

Συμμαχία Πολιτών: Η κύρια αιτία της διάσπασης του εσωτερικού μετώπου είναι η ακύρωση του Εθνικού Συμβουλίου  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους χειρισμούς του ακύρωσε στην πράξη το Εθνικό Συμβούλιο, κάτι που αποτελεί την κύρια αιτία διάσπασης του εσωτερικού μετώπου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας τον να αναλογιστεί τις ιστορικές του ευθύνες και να συνειδητοποιήσει ότι κανενός οι ώμοι δεν είναι τόσο στιβαροί για να σηκώσουν το βάρος της τύχης της πατρίδας μας.

Στην ομιλία του στη Βουλή, στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως στο εθνικό θέμα, δεν χωρούν ούτε ανταγωνισμοί ούτε εγωισμοί ούτε και ρεβανσισμοί, σημειώνοντας πως το Κυπριακό και η διαχείριση του δεν είναι ούτε κομματική ούτε προσωπική υπόθεση. 

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν μπορεί το ζήτημα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας να λυθεί με ασαφείς διατυπώσεις και πως το κόμμα του αλλά και η τεράστια πλειοψηφία του λαού, απαιτεί όπως στην όποια συμφωνία, διασφαλίζεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στο ζήτημα του εποικισμού, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ουσιαστικά νομιμοποιούνται όχι 90 χιλιάδες, όπως σε μια δήλωση του ποδαριού παραδέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά 100 με 130 χιλιάδες έποικοι και χαρακτήρισε πρωτοφανές για σύγχρονο Κράτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αμφισβητεί την απογραφή πληθυσμού και τη Στατιστική Υπηρεσία του Κράτους, που μετρά 667 χιλιάδες Ελληνοκύπριους και να επιμένει ότι αριθμούμε 802 χιλιάδες. 

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας αναφερόμενος στο περιουσιακό είπε πως με τα κριτήρια και τη διαδικασία που συμφωνήθηκε, το περιουσιακό θα μετατραπεί σε προσωπικό πρόβλημα του κάθε πρόσφυγα, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες, να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά του ανήκει. 

Όπως είπε, την ημέρα της λύσης ο πρόσφυγας δεν θα γνωρίζει αν θα πάρει πίσω το σπίτι και την περιουσία του, αν θα αποζημιωθεί, πόσα και από ποιόν, αν θα του δοθεί ως αντάλλαγμα τι, πού και πότε, αλλά το μόνο που θα ξέρει είναι ότι θα προσφύγει σε μια Επιτροπή Περιουσιών, η οποία θα αποφασίσει βάσει κριτηρίων. Όποιος δεν ικανοποιηθεί, θα μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο Περιουσιών και μετά στο ΕΔΑΔ. Το δικαίωμα προσφυγής θα το έχει τόσο ο νόμιμος ιδιοκτήτης όσο και ο παράνομος χρήστης. 

Σε σχέση με τη μορφή της Διάσκεψης, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο με την πενταμερή όσο και με την πολυμερή διάσκεψη τύπου Μπούρκεστονγκ και πως θα πρέπει να συγκληθεί Διεθνής Διάσκεψη με συμμετοχή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις εγγυήτριες δυνάμεις, τις δύο κοινότητες και οπωσδήποτε της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα είναι και το συμβαλλόμενο μέρος. 

ΔΗΚΟ: Σε παράθεση ερωτημάτων και αναλυτικών θέσεων προχώρησε ο Νικόλας Παπαδόπουλος 

Για απαξίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκανε λόγο ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην δική του ομιλία. “Ελπίζω και εύχομαι ότι σήμερα θα μπορέσουμε να πάρουμε κάποια επιπρόσθετη πληροφόρηση για τη συμφωνία που μας φέρνουν ο Νίκος Αναστασιάδης και τα δυο κόμματα που τον στηρίζουν, ο  ΔΗ.ΣΥ. και το ΑΚΕΛ”, ανέφερε. 

Η συμφωνία που θα καθορίζει τα δικαιώματα των πολιτών, των παιδιών και των οικογενειών μας, είναι επτασφράγιστο μυστικό. Δεν δικαιούμαστε να ξέρουμε το περιεχόμενο της, σημείωσε. 

“Στόχος τους είναι ο αιφνιδιασμός και στη συνέχεια ο εκβιασμός του λαού μας, για ν’αποδεχθεί έτσι μια άδικη λύση και τετελεσμένα που αυτοί μόνοι τους και χωρίς τον λαό θα έχουν συμφωνήσει”, τόνισε με νόημα ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ζήτησε από τον ΔΗΣΥ να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται ή όχι την εκ περιτροπής προεδρία. Διερωτήθηκε μήπως την έχει ήδη αποδεχθεί ο Νίκος Αναστασιάδης και απλά δεν μας το λέει όπως ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί; Σημείωσε επίσης ότι το ΔΗΚΟ απορρίπτει την εκ περιτροπής προεδρία για λόγους που άπτονται της ασφάλειας του λαού.  

Ζήτησε επίσης να μάθει από το ΑΚΕΛ, ποιά είναι η θέση του, σε σχέση με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας σε μια πολυεθνική δύναμη η οποία θα εποπτεύει την Κύπρο μετά τη λύση. “Αντιλαμβάνομαι πως το ΑΚΕΛ έχει πρόβλημα με την εποπτεία του ΝΑΤΟ και εμείς συμφωνούμε μαζί τους. Έχετε πρόβλημα με την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Κύπρο, αλλά δεν έχετε πρόβλημα με την παρουσία Τούρκικων στρατευμάτων υπό τον μανδύα μιας πολυεθνικής δύναμης;”, διερωτήθηκε. 

Έθεσε επίσης ξεκάθαρα ερωτήματα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σε σχέση με τις εγγυήσεις αλλά και τη διεθνή διάσκεψη. Διερωτήθηκε επίσης αν η αναλογία 4:1 υπάρχει τελικά ή όχι. “Μπορείτε επίσης να μας πείτε πόσοι έποικοι θα φύγουν μετά τη λύση;  Όχι πόσοι θα μείνουν – πόσοι θα απελαθούν μετά τη λύση; ποιο είναι το νούμερο; ή μήπως δεν θα φύγει κανένας;”σημείωσε.  

Έθεσε επίσης συγκεκριμένα ζητήματα σε σχέση με τις αποζημιώσεις των προσφύγων και την οικονομική πτυχή. Έθεσε ερωτήματα σε σχέση με το ποσό που θα χρειαστεί για το κομμάτι αυτό της λύσης. Αμφισβήτησε με τοποθετήσεις του, την προοπτική η οποία όλοι λένε ότι θα υπάρξει μετά τη λύση του κυπριακού για την δική μας πλευρά. 

Σε σχέση με το εδαφικό τόνισε ότι “Μακάρι η Τουρκία στο κεφάλαιο του εδαφικού, σε ένα από τα πιο κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού, να προχωρήσει σε κινήσεις καλής θέλησης. Θα αναμένουμε να δούμε”. 

Παρέθεσε μια σειρά από θέσεις, εισηγήσεις και απόψεις του ΔΗΚΟ σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση, αλλά και σειρά άρθρων του σχεδίου Ανάν που είναι τα ίδια με την λύση που διαπραγματεύεται ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.  

ΑΚΕΛ: Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες λόγω συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ 

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό γιατί αξιοποιήθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και παραδέχθηκε την ίδια ώρα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν κάνει περαιτέρω βήματα μπροστά στις συνομιλίες με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τα κόμματα που διαφωνούν με τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας να βγουν να το πουν και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα του σωστού περιεχομένου, χαρακτηρίζοντας αυτή την τακτική ως υπεκφυγές.

Αρχικά στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού είπε πως κατά τη συζήτηση του Κυπριακού στο εσωτερικό δεν πρέπει να επιχειρείται ούτε ο φόβος αλλά ούτε και η ωραιοποίηση της κατάστασης, ενώ σημείωσε πως τα κόμματα που διαφωνούν με την προσέγγιση της λύσης της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα ήταν πιο έντιμο να βγουν και να πουν ότι διαφωνούν με το πλαίσιο, να πουν αν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε από το 1977 και οι οποίες περιλαμβάνονται σε όλες τις συμφωνίες και όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να πουν πώς πάμε σε κάτι καλύτερο. Πρέπει να το πουν στο λαό καθαρά και τίμια και όχι να κρύβονται, όπως είπε, και να ασκούν κριτική σε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως για το ΑΚΕΛ θα ήταν εύκολο να κάνει αντιπολίτευση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως αυτός είχε κάνει ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προς τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τις συνομιλίες του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σημείωσε πως το κόμμα του δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και θέλει να σώσει τον τόπο και όχι να τον καταστρέψει.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο συμβιβασμός της ΔΔΟ έγινε επειδή υπήρχε πλήρης επίγνωση των συνεπειών του πραξικοπήματος και της εισβολής και από τότε επαναβεβαιώθηκε από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει κατοχυρωθεί σε όλα τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται το ΑΚΕΛ τους όρους της λύσης, και συγκεκριμένα τον όρο της ομοσπονδίας, της δικοινοτικότητας, της διζωνικότητας, της πολιτικής ισότητας, της διεθνούς προσωπικότητας και της ιθαγένειας.

Σε σχέση με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσον αυτό που συζητείται είναι η μετεξέλιξη ή η κατάργησή της και η δημιουργία ενός νέου κράτους, σημείωσε πως όλες οι γνωματεύσεις που λήφθηκαν από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας εμβέλειας και τις οποίες είχε ζητήσει και ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τάσσος Παπαδόπουλος αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης, λένε πως η συνέχιση εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή του κράτους σε διεθνείς οργανισμούς διακρατικού χαρακτήρα όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ καθώς και με τη συνέχιση των διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν το κράτος. Και οι δύο προϋποθέσεις, σημείωσε, πληρούνται στην περίπτωση της Κύπρου.

Απαντώντας στην επίκριση και στο αίτημα του ΔΗΚΟ να συμπεριληφθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο 1ο άρθρο του Συντάγματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την παράδοση στον Δημήτρη Χριστόφια του είχε πει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο 1ο άρθρο του Συντάγματος. Διερωτήθηκε, παράλληλα, αν ήταν τόσο απλό να επιτευχθεί αυτό, 5 χρόνια διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου γιατί δεν το είχε διεκδικήσει και τώρα λέμε ότι όποιος δεν το διεκδικεί αυτομάτως είναι προδότης.

Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μια λύση που θα προνοεί για δύο συνιστώσες πολιτείας, κάθε μια εκ των οποίων, θα διοικείται από αντίστοιχη κοινότητα, θα έχει τα δικά της όργανα εξουσίας και αρμοδιότητες ταυτόσημες με εκείνες της άλλης πολιτείας, μια λύση που θα έχουν και οι δύο κοινότητες αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Αν ναι, συνέχισε, τότε δεχόμαστε τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και δεν μπορούμε να παίρνουμε α λα καρτ την ομοσπονδία. Αν όχι, τότε είναι τις Συμφωνίες του 1977 και 1979 που απορρίπτουμε “και τα περί ταμπέλας και περιεχομένου, συνιστούν υπεκφυγές”.

Κατόπιν, ο κ. Κυπριανού μίλησε για το κατά πόσο είναι εύκολο να απαλλαγούμε σήμερα από τις Συμφωνίες του 1977 και του 1979 για λύση ομοσπονδίας, οι οποίες περιλαμβάνονται σε όλα τα ψηφίσματα του ΣΑ και είχαν γίνει αποδεκτές από όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας και να διεκδικήσουμε λύση ενιαίου κράτους. Σε αυτό το σημείο, διερωτήθηκε κατά πόσον οι δύο πιο στενοί μας σύμμαχοι στο Κυπριακό, η Ελλάδα και η Ρωσία, είναι έτοιμες να στηρίξουν τη θέση για εγκατάλειψη της λύσης της ομοσπονδίας και υιοθέτησης της προσέγγισης για λύση ενιαίου κράτους.

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως διεκδικητική πολιτική είναι αυτή που φέρνει αποτελέσματα και όχι εκείνη που φωνασκεί και θορυβεί, κάτι που έγινε με ανορθόδοξες διαδικασίες στο παρελθόν επί Γλαύκου Κληρίδη αλλά και επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο Γλαύκος Κληρίδης ενταφίασε τις ιδέες Γκάλι παραμονές εκλογών και ο Ντενκτάς βγήκε από τη γωνιά, στη συνέχεια το 1997 με την πολιτική των πυραύλων ο Ντενκτάς έβαλε στο τραπέζι τη λύση συνομοσπονδίας και κανείς δεν αντέδρασε από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την 8η Ιουλίου απάντησε στην επιστολή Καμπάρι το 2006 όταν προκλήθηκε κωλυσιεργία αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης από την ημέρα που εκλέγηκε μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 ακολουθούσε την πολιτική αυτή και πήραμε τη χειρότερη έκθεση που πήραμε ποτέ από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτά θα έπρεπε να μας διδάξουν για το πώς πρέπει να λειτουργούμε και πρέπει, όπως είπε, να διεκδικήσουμε λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί στην επιμονή μας στις βασικές αρχές λύσης, καταθέτοντας προτάσεις που εμμένουν στην ουσία.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως σήμερα υπάρχει πρόοδος γιατί αξιοποιήσαμε τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε, ενώ την ίδια ώρα παραδέχθηκε πως Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν κάνει περαιτέρω βήματα μπροστά με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα. “Για εμάς είναι μεγάλη η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε ακόμα μέχρι να φτάσουμε στην ποθητή λύση του Κυπριακού, δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι εξαιρετικά δύσκολα”, είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως καταφέραμε να κατοχυρώσουμε τις τρεις βασικές ελευθερίες, διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, ενώ ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ δεν δέχεται τη συνέχιση των εγγυήσεων.

Όσον αφορά το κόστος της λύσης, είπε πως είναι μια σημαντικότατη παράμετρος που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά. Ωστόσο, διερωτήθηκε αν θα πρέπει να αφήσουμε άλυτο το Κυπριακό λόγω του κόστους και ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται μνημονιακές πολιτικές. Πρόσθεσε πως υπάρχει σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ με βάση την οποία η κάθε κοινότητα αναλαμβάνει τα δικά της χρέη από το 1963 και μετά, και τα 17 δις χρέος της Τ/κ κοινότητας δεν θα τα αναλάβουμε εμείς αλλά η Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αναλάβει επιπρόσθετες δαπάνες ως η χώρα που έχει εισβάλει στην Κύπρο. Παράλληλα, τόνισε πως από τη λύση θα προκύψουν πολλά οφέλη λόγω σταθερότητας, με την ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα, την προσέλκυση επενδύσεων, τουρισμού, αξιοποίηση του ΦΑ.

Τέλος, λέγοντας πως υπάρχει ανησυχία με τον τρόπο που λειτουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία, διερωτήθηκε αν αυτή η ανησυχία πρέπει να μας οδηγήσει στο να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις για λύση, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία. “Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να διαπραγματευτούμε σκληρά και διεκδικητικά, να επιχειρήσουμε να πετύχουμε συμφωνία η οποία εντάσσεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, να βασίζεται στις αρχές λύσης και θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Αν μας ικανοποιεί το περιεχόμενο θα πούμε ναι, αν δεν μας ικανοποιεί θα πούμε όχι”, κατέληξε.

ΔΗΣΥ: Τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες

Τη θέση του ότι τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι μπορεί κάποιοι να βλέπουν το μέλλον με επιφύλαξη και σκεπτικισμό αλλά «εμείς επιλέγουμε να το βλέπουμε με αισιοδοξία και ελπίδα».

Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε στο πλαίσιο της ολοήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Με ρώτησε ο φίλος ο Νικόλας αν το κόμμα μου δέχεται την εκ περιτροπής προεδρία», είπε ο κ. Νεοφύτου. Ξέρω, πρόσθεσε, «μόνο σε μια καμπή της ιστορίας του Κυπριακού που ε/κ κοινότητα δέχθηκε την εκ περιτροπής προεδρία, όταν σε σχέδιο λύσης υπήρχε προεδρικό συμβούλιο».

«Υπάρχουν τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου – δεν ήσουν μέλος τότε – όταν στη σύνοψη που έκανε ο ίδιος ο μακαριστός Τάσσος Παπαδόπουλος στο μόνο θέμα που δεν ανέφερε για αλλαγή επί του σχεδίου Ανάν στα κείμενα που μετέφερε στον Πέντεργκαστ ο διπλωμάτης Τασος Τζιωνής, δεν άγγιξε καθόλου, το προεδρικό συμβούλιο και την εκ περιτροπής προεδρία».

Σε σχέση με τη θέση του ΔΗΣΥ και του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι «η θέση μας είναι γνωστή παρά τη θέση της τουρκικής πλευράς και της τ/κ πλευράς, γι’ αυτό και δεν είναι θέμα που είναι συμφωνημένο».

Αναφερόμενος στο κόστος του ομοσπονδιακού συστήματος, εκτίμησε ότι «το κόστος λειτουργίας χωρίς στρατούς και με αποστρατικοποιημένη την Κύπρο θα κοστίζει πολύ λιγότερο και θα έχουμε εξοικονομήσεις δεκάδων εκατομμυρίων», είπε.

«Ακούω να μιλούν κάποιοι καθημερινά για το κόστος της λύσης», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Για μας, πρόσθεσε, «η επιστροφή εδαφών, η ανοικοδόμηση και η κατασκευή υποδομών δεν αποτελεί κόστος αλλά επένδυση. Μια επένδυση που θα προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης».

Πολλοί, συνέχισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «βλέπουν το μέλλον με επιφύλαξη και σκεπτικισμό». Εμείς, είπε, «επιλέγουμε να το βλέπουμε με αισιοδοξία και ελπίδα».

«Έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας και έχουμε την πεποίθηση ότι μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «είναι πάρα πολύ θετικό ότι μετά από 42 χρόνια είμαστε σε θέση να εξετάζουμε το ενδεχόμενο όλη η Κύπρος, ως ενιαίος και ασφαλής χώρος, να λειτουργήσει ξανά ως κοινή μας πατρίδα, αλλά και ειδικότερα σημαντικά εδάφη που χάθηκαν τότε με πόλεμο να μας επιστραφούν».

Αναφερόμενος στη δημόσια συζήτηση και το διάλογο που διεξάγεται, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι καλό που υπάρχει διάλογος. Αρκεί ο διάλογος να γίνεται πάνω σε πραγματικά δεδομένα». Όχι όμως αυτοί που πολύ σωστά λένε ότι δεν πρέπει να εκβιάζουμε το λαό είναι με τις φοβίες και τους κινδύνους να τρομοκρατούν τον λαό, είπε. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια και να ενημερωθεί πλήρως η κοινή γνώμη. Εξάλλου έτσι ακούγονται επιφυλάξεις, πρόσθεσε.

«Έχουμε και εμείς ανησυχίες. Ανησυχίες για το αύριο με τη λύση, αλλά και ανησυχίες για το αύριο χωρίς λύση που δεν άκουσα κανένα ν` αναφέρεται», είπε.

Θα είναι επωφελές, πρόσθεσε, «να προβληματιστούμε από κοινού και τελικά να δώσουμε στους πολίτες μια καθαρή εικόνα, στο μέτρο που προχωρά και το επιτρέπει η διαπραγμάτευση».

Εξάλλου, υπενθύμισε, «αυτές τις ώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ενδελεχώς τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και για τον επικείμενο νέο γύρο στην Ελβετία».

Υπογράμμισε ότι «σε αντίθεση με προηγούμενες εμπειρίες που είχαμε, αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση είναι 100% στα χέρια μας».

Και βέβαια, πρόσθεσε, «σε περίπτωση που υπάρξει τελική πολιτική συμφωνία, θα έχουμε επαρκή χρόνο πριν τις οριστικές αποφάσεις μας προκειμένου να ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια και να διαφωτιστούν πλήρως οι πολίτες που θα έχουν και τον κυρίαρχο λόγο».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στο δικοινοτικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήταν κυρίαρχο και ουσιαστικό στοιχείο του ενιαίου κράτους του 1960.

«Εμείς όλοι που σωστά επικαλούμαστε και θέλουμε να διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να μην την υποσκάπτουμε οι ίδιοι. Αμφισβητώντας τη δικοινοτικότητα είναι σαν να αμφισβητούμε άθελα μας το κράτος, αυτό που έχουμε ως προμετωπίδα του αγώνα μας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπενθύμισε, «είναι κράτος στο οποίο πρόεδρος και αντιπρόεδρος ρητά προέρχονται και εκλέγονται χωριστά από τις δυο κοινότητες. Ενώ για σκοπούς ελέγχου και ισορροπιών προβλέπεται το δικαίωμα αρνησικυρίας και των δύο, σε μια σειρά ζητημάτων». Είναι κράτος, πρόσθεσε, «με προκαθορισμένες κοινοτικές αριθμητικές αναλογίες, δυσανάλογες των πληθυσμιακών αναλογιών εις βάρος των Ελληνοκυπρίων».

Για τη στελέχωση των σωμάτων ασφαλείας, είπε, «40%, το ένα τρίτο της δημόσιας υπηρεσίας, ίσου αριθμού δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και τη συμμετοχή ξένου δικαστή και μιλώ για την Κυπριακή Δημοκρατία και το Σύνταγμα του 1960».

«Το γεγονός ότι συζητούμε σήμερα τη μετάβαση από ενιαίο δικοινοτικό κράτος σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων του 1974, του πολέμου και της στρατιωτικής κατάληψης εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι «η διζωνικότητα και το μοντέλο λύσης που έχουμε είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για επίλυση του κυπριακού μετά το `74 και των δύο συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, οι οποίες όπως και η πολιτική ισότητα καταγράφηκαν και ενσωματώθηκαν σε όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Και στον αγαπητό μου Νικόλα, όχι απλώς η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία βρίσκεται στα ψηφίσματα αλλά επιδίωξαν όλοι οι Πρόεδροι της ΚΔ να ενσωματωθούν». Αλλά, πρόσθεσε, και την 8η Ιουλίου το 2006 με Υπουργό τον φίλτατο Γιώργο (Λιλλήκα) «θα ήταν καλό αν σε εκείνο έγγραφο που υπάρχει από το 1960 υπογραμμένο από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, το μοναδικό, είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αν θα συμπεριλαμβανόταν στην πρώτη πρόταση η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε παράλληλα ότι «πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι για δεκαετίες τώρα καταγγέλλαμε την Τουρκία ότι προσπαθούσε να ξεφεύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο, δηλαδή τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία και απεργαζόταν δυο χωριστά κράτη ή συνομοσπονδία. Και προσπαθήσαμε πολύ και αναζητήσαμε και βρήκαμε συμμαχίες και στήριξη για να παραμείνει η προοπτική λύσης του Κυπριακού στο στόχο της ΔΔΟ».

Κάποιοι, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «συζητούν στη βάση του ότι `μια χαρά είμαστε τώρα και γιατί να ψάχνουμε αλλαγές και γιατί να διακινδυνεύσουμε την καθημερινότητά μας`». Εμείς, είπε, «δεν ξεχνούμε ότι υπάρχει κατοχή και πιστεύω ότι και το σύνολο των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας». Εμείς, πρόσθεσε, «δεν συμβιβαζόμαστε να χαρίσουμε τη μισή μας πατρίδα. Ούτε αποδεχόμαστε το status quo με 40,000 Τούρκους στρατιώτες».

«Κανείς δεν τον άκουσα να μιλά από το πρωί για την ανασφάλεια να ζω σε μια μοιρασμένη πατρίδα με 40.000 Τούρκους στρατιώτες, αλλά θα νοιώθουμε πολύ ανασφαλείς αν χρειαστούν έξι μήνες μέχρι την πλήρη και τελεσίδικη αποχώρηση και του τελευταίου στρατιώτη».

Σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, είπε, «που βρίσκονται κοντά και σε μια κατάληξη έχουμε ακόμα κάτι καινούριο που προσωπικά το θεωρώ πολύ μεγάλης σημασίας για τη μελλοντική διασφάλιση της χώρας μας και για μια εύρυθμη λειτουργία που θα δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες ευημερίας για όλους τους πολίτες».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμη ότι «στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση προέκυψαν σημαντικά οφέλη για την ελληνική πλευρά και για την Κύπρο εν γένει και βελτίωση κάποιων αδυναμιών και ελλείψεων του κράτους του 1960, όπως είναι ο τρόπος εκλογής του Τουρκοκύπριου αντιπροέδρου και η εφαρμογή μηχανισμών επίλυσης διαφορών».

«Υπάρχει για πρώτη φορά συμφωνία επί της αρχής, ότι στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα ισχύουν οι βασικές ελευθερίες, όπως αυτές ορίζονται και στον ευρωπαϊκό χάρτη αξιών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι το εξασφαλίσαμε και δεν θεωρούμε ότι είναι κάτι που `δώσαμε`», είπε.

Αναφορά έκανε και στην πληθυσμιακή αναλογία 80% Ελληνοκύπριοι – 20% Τουρκοκύπριοι, «που αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία». Ενώ και στη συνέχεια, πρόσθεσε, «θα ισχύει η πληθυσμιακή αναλογία 4:1, αποτρέποντας τη δημογραφική αλλοίωση».

«Σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας, της δραστηριότητας των ανθρώπων και της οικονομίας ιδιαίτερα, θα ισχύουν οι κοινοί κανόνες και όλες οι προδιαγραφές που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Κουλίας: Χαϊδεύουμε τα αυτιά των πολιτών 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι σε όλα τα διεθνή βήματα η Τουρκία πολεμά την Κυπριακή Δημοκρατία κι ότι “οι Τούρκοι θέλουν χωριστό κράτος και δεν ζητούν αυτοκυβέρνηση μειονότητας αλλά θέλουν να αυτοκυβερνούνται και να μας κυβερνούν κι εμάς”.

Ο κ. Κουλίας άρχισε την ομιλία του κάνοντας αναφορά σε “έντεχνους όρους της UNOPS”, που όπως σημείωσε “χρησιμοποιούνται ευρέως και έγινε και συνήθεια μας”. 

“Ας πούμε οι όροι οι ανησυχίες. Οι πραγματικοί κίνδυνοι σε τούτο τον τόπο στο σημαντικό εθνικό θέμα είναι οι ανησυχίες. Η επανένωση που σημαίνει διχοτόμηση και δύο κράτη είναι επανένωση. Τέχνες κανονικές για να χαϊδεύουμε τα αυτιά των πολιτών. Οι υποχωρήσεις και η συνθηκολόγηση λέγονται συγκλίσεις σήμερα”, είπε.

Ο κ. Κουλίας έκανε στη συνέχεια αναφορά στην ομιλία του βουλευτή Αριστου Δαμιανού, ο οποίος μίλησε, όπως ανέφερε για το Σύνταγμα και “διάβασε τα υπερπρονόμια των Τούρκων”. 

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, είπε ότι οι Τούρκοι κατάφεραν μέχρι τώρα να εφαρμόσουν τους δύο στόχους – κατάκτησαν το ‘74 την γη την δική μας, και έφεραν και τους εποίκους.

Πηγή:http://www.sigmalive.com/news/kypriako/380665/olomeleia-gia-101-ores-enopsei-mont-peleran#.dpuf

Πηγή:http://www.sigmalive.com/news/kypriako/380665/enopion-tis-olomeleias-tis-voulis-to-kypriako#.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.