Αφιέρωμα για τα ενεργειακά: Αυτές είναι οι καθοριστικές εξελίξεις που έρχονται

Print Friendly, PDF & Email

17/2/2019

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΑΝΝΕΤΤΟΥ 

Καθοριστικοί από κάθε άποψη θεωρούνται οι επόμενοι τρεις μήνες στα ενεργειακά. Η Λευκωσία αναμένει τηλεφώνημα από την έδρα της Exxon Mobil στο Τέξας των ΗΠΑ για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο “Glaucus-1” και όπως μαθαίνουμε θα ανακοινωθούν την μεθεπόμενη τελικά βδομάδα. Την ίδια ώρα εξελίξεις υπάρχουν και στο μέτωπο του επιβεβαιωμένου κοιτάσματος “Αφροδίτη” με την Δημοκρατία να βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα πριν το deal.

“Θετικές ενδείξεις”

Για τη γεώτρηση της Exxon Mobil γράφτηκαν ήδη πολλά. Κάποιοι αναφέρθηκαν σε ανακάλυψη κοιτάσματος, μικρού κοιτάσματος, άλλοι σε ανακάλυψη παρόμοιου μεγέθους με αυτή του Ζορ, κάποιοι άλλοι ακόμα και στην ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου. Πηγές λένε στο AlphaNews.live ότι αυτή την ώρα το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι η φράση “θετικές ενδείξεις”. Οι εργασίες της γεώτρησης πήραν παράταση καθώς κρίθηκε αναγκαίο από την εταιρεία και σε 15 περίπου ημέρες θα γνωρίζουμε.

Τι θα ανακοινωθεί και πως

Μιλώντας στο AlphaNews.live ο Καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής Θεόδωρος Τσακίρης, αναφέρει ότι αυτό που αναμένουμε να ανακοινωθεί από την εταιρεία Exxon Mobil δεν είναι κοίτασμα αλλά εμβέλεια δυνητικών αποθεμάτων με ποσοστά πιθανολογούμενης αξιοποίησής τους από 25%, 50% έως 75%.

“Από τους αριθμούς των δυνητικών αποθεμάτων που θα ανακοινωθούν ο μικρότερος είναι εκείνος που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί καθώς θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια επιβεβαιωτική γεώτρηση για να έχουμε ακριβέστερη εικόνα και αυτή θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και μην περάσουν πάλι δύο χρόνια μεταξύ αρχικής ανακάλυψης και επιβεβαιωτικής γεώτρησης όπως έγινε επί κυβέρνησης Χριστόφια με την «Αφροδίτη». Το πραγματικό μέγεθος του κοιτάσματος -εάν υπάρξει- θα κινηθεί μεταξύ 25%-50% με πιθανότερη εκτίμηση εκείνη που προσεγγίζει το 50% δηλαδή τη «μέση τιμή»”, σημειώνει.

Χαράλαμπος Έλληνας: Θετικές οι ενδείξεις

Σύμφωνα με τον Aνώτερο Συνεργάτη στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Κέντρο του Atlantic Council, Χαράλαμπο Έλληνα οι ενδείξεις για τη γεώτρηση είναι θετικές. Όπως αναφέρει στο AlphaNews.live φαίνεται να υπάρχουν εμπορεύσιμες και μάλλον ικανοποιητικές ποσότητες φυσικού αερίου, ωστόσο δεν θα πρέπει να μας ξενίσει σε περίπτωση που η εταιρεία Exxon μεταφέρει τις ανακοινώσεις περί τις αρχές Μαρτίου. Προσθέτει επίσης ότι η γεώτρηση στον στόχο Δελφύνη από την Exxon δεν φαίνεται να είχε εντελώς αρνητικά αποτελέσματα. Εντοπίστηκαν κατά την έκφραση του ίχνη φυσικού αερίου και αυτό σημαίνει ότι ακόμα υπάρχουν ελπίδες για κοίτασμα. Κάτι που συνάδει με τις πληροφορίες που μεταδώσαμε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται σενάριο νέας γεώτρησης από τους Αμερικανούς στον ίδιο στόχο.

A Cypriot press and information office handout photograph shows Cypriot President Demetris Christofias aboard the Homer Ferrington rig operated by Noble Energy in the east Mediterranean, 21 November 2011. Houston-based Noble started drilling for gas off Cyprus in September, in the island’s first attempt to tap speculated offshore hydrocarbons deposits. EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Μια ανάσα από το deal για “Αφροδίτη”

Σύμφωνα με πληροφορίες του AlphaNews.live εντός των επόμενων δύο βδομάδων, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο των πολιτικών συζητήσεων προς ενημέρωση των τεχνοκρατών των κομμάτων για την αναθεωρημένη εμπορική συμφωνία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη. Όπως μαθαίνουμε τα δεδομένα είναι βελτιωμένα και η Λευκωσία ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του τελευταίου κύκλου διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες. Θα ακολουθήσει η νομοτεχνική επεξεργασία των κειμένων της συμφωνίας και στη συνέχεια αρχίζει κυριολεκτικά το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επένδυση θα αγγίξει τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα χρειαστούν άλλα 1,1 δισεκατομμύρια για την δημιουργία του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προς τα τερματικά της Αιγύπτου.

Η Noble θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις παραγωγής και επαναξιολόγησης του κοιτάσματος, καθώς επίσης και μελέτη FEED (Front End Engineering Design) η οποία θα ξεκαθαρίσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδιασμού των απαραίτητων υποδομών.

“Να μην αναμένουμε σημαντικά οφέλη”

Την πληροφορία περί κατάληξης σε συμφωνία πολύ σύντομα επιβεβαιώνει και ο Χαράλαμπος Έλληνας λέγοντας ότι αυτό ήταν κάτι που συζητήθηκε και στο συνέδριο EGYPS 2019 στο Κάιρο.

“Δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικά οφέλη από τέτοια συμφωνία. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυμαίνονται κατω απο $6/mmBTU (περιπου ανα 1000 κυβικα ποδια). Η Shell πιεζει την Noble να δεχτει χαμηλοτερη τιμη και η Noble πιεζει την Κυπρο να δεχτει μια ακομα χαμηλοτερη τιμη και αλλαγη στον καταμερισμο κερδων προς οφελος της Noble. Αυτο θα καταληξει σε μια συμφωνια που θα αφηνει οριακα κερδη στην Κυπρο”, υποστηρίζει.

Οι ανακοινώσεις να μην επηρεάσουν την Αφρόδίτη

Από την πλευρά του ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης τονίζει πως οι όποιες ανακοινώσεις από πλευράς της Exxon Mobil δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία εμπορικής αξιοποίησης της Αφροδίτης μέσω της Αιγύπτου.

“Αυτή η διαδικασία εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιαπραγμάτευσης με την κοινοπραξία Noble-Delek-Shell για την ανακατανομή των μεριδίων κέρδους της συμφωνίας του 2008 και την επίλυση της εκκρεμότητας με την ισραηλινή διεκδίκηση για το πεδίο Ησαΐας που κατά την ισραηλινή άποψη αποτελεί επέκταση της Αφροδίτης. Η επιτυχή της κατάληξη είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την εμπορική αξιοποίηση του πεδίου και θα φέρει τα πρώτα έσοδα μέσα στο 2022-2023. Ακόμη και εάν υπάρξει ανακάλυψη στον Γλαύκο, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 6 έτη για να περάσουμε στην εμπορική του εκμετάλλευση και την έναρξη παραγωγής. Για αυτό ακριβώς και τα δύο είναι ασύνδετα”, τονίζει.

 

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Total

Εντός Μαρτίου τοποθετείται και η αδειοδότηση της γαλλικής εταιρείας Total στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ. Αυτό θα συνάδει και με την οριστικοποίηση της διευρυμένης πλέον παρουσίας του γαλλικού κολοσσού στην ΑΟΖ με την ένταξη της σε όλα τα τεμάχια που σήμερα είναι μόνη η ιταλική ΕΝΙ.

Παράλληλα η Λευκωσία αναμένει ενημέρωση για τις πέντε γεωτρήσεις που έπονται σε διαφορετικά επίπεδα με τις εταιρείες να έχουν ήδη καθορίσει τους στόχους τους. Η πρώτη από αυτές τοποθετείται περί τα τέλη του χρόνου.

ΠΗΓΗ: https://www.alphanews.live/editorial/afieroma-gia-ta-energeiaka-aytes-einai-oi-kathoristikes-exelixeis-poy-erhontai?fbclid=IwAR2l1wfFYoER_f8ZLGJEOdUGbBmyV-X70W8O34QytdbBcQYvzlIuhYkYnC0