Τα ΜΟΕ δεν κτίζουν εμπιστοσύνη, αλλά τσιμεντώνουν τα δύο κράτη…

Print Friendly, PDF & Email

03.03.2019 15:48 

του Σάββα Ιακωβίδη

 Ν. Αναστασιάδης υποτιμά πλήρως την τουρκική στρατηγική. Περιπαθώς καίγεται για συνομιλίες με τον πράκτορα της τουρκικής κατοχής και δεν καταλαβαίνει ότι τα ΜΟΕ δεν κτίζουν εμπιστοσύνη, αλλά τσιμεντώνουν και εδραιώνουν την εικόνα δύο κρατών. Οδηγούμαστε, λοιπόν, προς λύση δύο κρατών και πιθανή συνομοσπονδία; Όχι! Συρόμαστε, εν αναστασιαδικαίς χορδαίς και οργάνοις, προς τουρκοποίηση!

Πρόκειται, πλέον, περί ανίατης πολιτικής παράνοιας. Έτσι εξηγείται και η πολιτική παραλυσία της ηγεσίας του τόπου. Οι Τούρκοι προέλασαν και κατέλαβαν κι άλλο έδαφος στα Στροβίλια. Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2000, επί προεδρίας Γλ. Κληρίδη και με Υπουργό Άμυνας τον Σ. Χάσικο, οι Τούρκοι προωθήθηκαν κατά 300 μέτρα στα Στροβίλια και κατά 50 μέτρα προς την Άχνα. Έγιναν διαβήματα, καταγγελίες, σε κάθε ψήφισμα περί Κύπρου γίνεται ειδική αναφορά στα Στροβίλια και καλείται η κατοχική Τουρκία να αποσυρθεί για να επανέλθει η περιοχή στο πρότερο status quo. Ουδέν έγινε!

Η Τουρκία παραμένει στερρώς αρνητική. Πρόσφατα προωθήθηκε μέχρι τα όρια των βρετανικών Βάσεων. Η Κυβέρνηση επιδόθηκε στα γνωστά διαβήματα, έγιναν παραστάσεις και κάποιοι τουρκολιγούρηδες διερωτήθηκαν γιατί τόση φασαρία «για μερικές βαρέλες». Ως εάν η κατάκτηση έστω και ενός χιλιοστού πατρίδας είναι… βαρέλα. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι προκάλεσαν επεισόδια στη Δένεια, όπου επιδίωξαν να προωθηθούν όπως και στον Αστρομερίτη. Χειρότερα: Σύντομα οι Τούρκοι θα προβούν σε γεωτρήσεις σε δήθεν αμφισβητούμενα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής -και ευρωπαϊκής- ΑΟΖ. Επιπλέον, αυτές τις μέρες διεξάγουν τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκίας.

Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα προς την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ: Οι Τούρκοι επιχειρούν να επιβληθούν διά της ισχύος και να καρπωθούν οφέλη από το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου,  ενώ δεν δικαιούνται. Τόσος είναι ο ραγιαδισμός και η ασύγγνωστη, πλέον, υποτέλεια κυβερνώντων και ΔΗΣΥ, ώστε καλούν την Τουρκία να συμβάλει σε λειτουργική λύση στο Κυπριακό για να επωφεληθεί και αυτή από το φυσικό αέριο. Μα, ο σουλτάνος δεν θέλει λύση λειτουργική και βιώσιμη, ούτε ευρωπαϊκό «κανονικό κράτος», όπως ορθά επιμένει ο Ν. Αναστασιάδης. Απαιτεί λύση τουρκικών προδιαγραφών και έλεγχο-κατοχή όλης της Κύπρου ως μέσου για την υλοποίηση των νεο-οθωμανικών, ιμπεριαλιστικών ονειρώξεών της.

Μέσα σε αυτό το καταθλιπτικό και αφόρητο κλίμα πιέσεων, απειλών και εκβιασμών εκ μέρους της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε η άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό φίλο του, Ακιντζί. Λογικά και για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας και υπεράσπισης των δικαίων και συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος όφειλε να θέσει ελάχιστους όρους: Απόσυρση του Αττίλα στις προ του 2000 θέσεις, τερματισμό των προκλήσεων καθ’ όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης και των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή -και ευρωπαϊκή- ΑΟΖ. Τουλάχιστον, ας απαιτούσε εκείνη η βρομιά που μαγαρίζει τον γέρο-Πενταδάκτυλο, να σβηστεί ως ελάχιστη απόδειξη τουρκικής καλής θέλησης.

Ο Πρόεδρος απλώς έκανε αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις αλλά… Προχώρησε σε άκρως επικίνδυνες ενέργειες. Πρότεινε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Δήθεν για να βελτιωθεί το κλίμα και τάχα οι δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Δεν υπάρχει πιο βάναυση, πιο εξοργιστική, πιο απαξιωτική και πιο προσβλητική υποτίμηση της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειας των πολιτών από τα δήθεν νέα ΜΟΕ, που είναι παλιά και απλώς ξαναζεστάθηκαν. Ας προσεχθεί μόνο ένα ΜΟΕ: Οι Αρχές τηλεπικοινωνιών των δύο πλευρών θα συμφωνήσουν με ξένο πάροχο -ο κατοχικός Ακιντζί αναφέρθηκε στο Λουξεμβούργο και στην Ελβετία- και να συμβληθούν μαζί του για σύνδεση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων τους.

Τι σημαίνουν αυτά; Πρώτον, αναγνωρίζονται δύο ισότιμες τηλεπικοινωνιακές Αρχές. Δεύτερον, η παράνομη αρχή των κατεχομένων εξισώνεται προς τη νόμιμη ΑΤΗΚ. Τρίτον, αναγνωρίζεται μία άλλη «κρατική» αρχή, εκείνη των κατεχομένων, η οποία εξισώνεται προς τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία. Τέταρτον, αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το κατοχικό τερατούργημα και υποβαθμίζεται ξανά η Κυπριακή Δημοκρατία. Πέμπτον, στη συνείδηση των πολιτών εμπεδώνεται η εικόνα δύο κρατικών οντοτήτων, οι οποίες λειτουργούν πλάι-πλάι και… συνεργάζονται για να ενισχύσουν τάχα την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Χαίρε, Ντενκτάς! Ούτε και μετά θάνατον, εκείνος ο βδελυρός εφιάλτης της Κύπρου θα πίστευε ότι Έλληνας Κύπριος ηγέτης θα συνεργούσε να τσιμεντωθεί η εικόνα δύο κρατικών οντοτήτων που… συνεργάζονται αρμονικά για την καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο… λαών. Η διχοτομική, καταστροφική πολιτική του ολετήρα της νήσου δικαιώνεται σιγά-σιγά. Το σχέδιο Ανάν προωθείται και εφαρμόζεται από τον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος το 2004 και μετέπειτα μας απειλούσε ότι «θα μας το μπήξει» κατά πλήρη απαξίωση του βροντερού ΟΧΙ.

Ο Ν. Αναστασιάδης δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις τουρκικές απειλές, τις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας στα Στροβίλια και στην κυπριακή -και ευρωπαϊκή- ΑΟΖ. Υποτιμά πλήρως την τουρκική στρατηγική, η οποία βροντοφωνάζει την κατάκτηση της Κύπρου. Περιπαθώς καίγεται για συνομιλίες με τον πράκτορα της τουρκικής κατοχής και δεν καταλαβαίνει ότι τα ΜΟΕ δεν κτίζουν εμπιστοσύνη αλλά τσιμεντώνουν και εδραιώνουν την εικόνα δύο κρατών. Οδηγούμαστε, λοιπόν, προς λύση δύο κρατών και πιθανή συνομοσπονδία; Όχι! Συρόμαστε, εν αναστασιαδικαίς χορδαίς και οργάνοις, προς τουρκοποίηση!

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/savvas-iakovidis/2598/-ta-moe-den-ktizoun-empistosyni-alla-tsimentonoun-ta-dyo-krati