Ρολάνδης για ΑΟΖ: Ο Ερντογάν θα κτυπήσει ή θα φέρει γεωτρύπανο

Print Friendly, PDF & Email

04.03.2019 14:52 

Sigmalive

Ως πολύ σοβαρές πρέπει να εκλάβουμε τις απειλές που εξαπολύει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με το ενεργειακό μας πρόγραμμα, δήλωσε ο πρώην υπουργός  Εξωτερικών, Νίκος Ρολάνδης, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ.

Ο κ. Ρολάνδης, προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα εξέφρασε την εκτίμηση ότι: «Ο Ερντογάν είτε θα κτυπήσει και θα μας φέρει σε τεράστια δυσκολία, είτε εκεί (σ.σ στην κυπριακή ΑΟΖ) είτε εντός της Κύπρου ή θα φέρει εκείνος μηχανήματα για να κάνει γεωτρήσεις».

Ερωτηθείς ο κ. Ρολάνδης αν αποκλείεται το πρώτο από τη στιγμή που κάνει ήδη το δεύτερο, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι μπορεί να τα κάνει και τα δυο καθώς πρόκειται για έναν απρόβλεπτο ηγέτη.

«Μπήκε μέσα στη Συρία, την Αφρίν, την βόρεια επαρχία, είναι εκεί τα στρατεύματα τώρα, πείτε μου ποιος ξεσηκώθηκε στο κόσμο να πει κάτι», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Ρολάνδης, δήλωσε ότι μέχρι τώρα η Τουρκία κτύπησε άγρια την Κύπρο 3 – 4 φορές. «Το είπε και το έκανε. Μας βομβάρδισε το 1964, κατέλαβε το 1/3 της Κύπρου το 1974, μας σταμάτησε με τους πυραύλους S-300 (…) και τώρα απειλεί εδώ. Αυτή η απειλή για μένα είναι πολύ – πολύ σοβαρή ιστορία. Το να λέμε απλώς ότι συνεχίζουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα και δεν μας ενδιαφέρει δεν είναι η σωστή τακτική», υπογράμμισε.

Ως λύση σε αυτά τα ζητήματα, ο κ. Ρολάνδης, επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν για συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους στο ζήτημα του φυσικού αερίου όπου τα έσοδα θα έμπαιναν σε ένα λογαριασμό.

Ερωτηθείς αν αυτή η πρόταση δεν έχει υλοποιηθεί πλέον με την ψήφιση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, ο κ. Ρολάνδης απάντησε αρνητικά.

Όπως εξήγησε με το Ταμείο όπως έχει ψηφιστεί, δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει στο μέλλον αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Η πρόταση του κ. Ρολάνδη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, είναι ότι οι Τ/κ θα πρέπει να λάβουν τα χρήματα σε βάθος δέκα ετών αν δεν λυθεί το Κυπριακό.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/557530/rolandis-gia-aoz-o-erntogan-tha-ktypisei-i-tha-ferei-geotrypano