Δύο συνέδρια και 1 άρθρο για μοιρασιά κυπριακής γης&ΑΟΖ με Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email

04.04.2019 15:26 

Φανούλα Αργυρού*

Ξεκίνησαν έντονη δραστηριότητα οι διάφοροι «καλοθελητές»  λύσεως του κυπριακού μας προβλήματος, αλλά και συντονισμένη, όπως φαίνεται. Έτσι με αφορμή το ναυάγιο στα ελβετικά θέρετρα το 2017 προσπαθούν να βρουν τρόπο  να ξανα ξεκινήσουν συνομιλίες αλλά με στόχο να  δεχτούμε να μοιραστούμε τα πάντα με την Τουρκία. Ξεκινώντας με τα κατεχόμενά μας εδάφη και καταλήγοντας βεβαίως βεβαίως στα αέρια και στα πετρέλαια.  Και εδώ έχουμε δύο συνέδρια και ένα άρθρο.

Το πρώτο συνέδριο ήδη έλαβε χώρα στα κατεχόμενα μεταξύ 1-3 Απριλίου 2019 στο οποίο συμμετείχαν ουκ ολίγοι  επί το πλείστον Τούρκοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, Ναύαρχοι, Υποναύαρχοι, καθηγητές, ο Τούρκος πρέσβης στα κατεχόμενα, αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για θέματα διμερών πολιτικών, ναυτιλιακών σχέσεων και αεροπορίας, αλλά και συνοριακών σχέσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Και αποφάνθηκαν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης (Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) δεν δέχεται την πολιτική ισότητα, η ομοσπονδία δεν είναι βιώσιμη, οι Ε/κ απέρριψαν τα πάντα από το 1947, και ότι τα «δύο κράτη στην ΕΕ» είναι η « μαγική φόρμουλα».

Αλλά έχουν πρόβλημα!  Επειδή αντιμετωπίζουν δυνατή αντίδραση στην «μαγική τους φόρμουλα» από χώρες μέλη της ΕΕ επομένως, αντί να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με την ΕΕ πρέπει πρώτα οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν σε λύση και μετά να κτυπήσουν την πόρτα της ΕΕ.  Δηλαδή να δεχθούμε εμείς τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου για να εξασφαλίσουν οι Τούρκοι με την δική μας συγκατάθεση την μισή Κύπρο! Για να μπορέσει η Τουρκία να γίνει συνέταιρος σε όλα. 

http://www.sigmalive.com/news/kypriako/561833/synedrio-katexomena-gia-kypriakoden-yparxei-kypriako-ethnos

https://sigmaturkey.com/2019/04/03/why-federation-is-not-a-viable-option-for-cyprus/

Η Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία  παραβιάζει τις αρχές της ΕΕ

Αυτά βέβαια μας είπε από τις 8 Φεβρουαρίου 2017 ο καθηγητής Erol Keymak σε σεμινάριο στρογγυλής τραπέζης σε χώρο της Βουλής των Λόρδων στο Λονδίνο πλάι στον λόρδο David Hannay.  Μας είπε τότε τι επιδιώκουν και ότι αυτά αντιβαίνουν στις αρχές της ΕΕ:

«Τι επιδιώκουμε; Και θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός εδώ, γιατί επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η οποία είναι μια ομοσπονδία με διαμοιρασμό εξουσίας. Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Όμως, υπάρχουν συγκρουόμενες αξίες εδώ, κάποιες από αυτές λένε ότι το σύστημα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν γίνεται δημοκρατικό, ότι το σύστημα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα περισσότερο, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η λύση πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο… Θα πρέπει να επανερμηνευθεί το Πρωτόκολλο 10, διότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να τους πάρουν στα δικαστήρια και να ανατρέψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες…»

Ο καθηγητής Keymak δεν είναι τυχαίος. Συνεργάστηκε για εκθέσεις με την ειρηνευτική δύναμη με το PRIO Νορβηγίας. Διετέλεσε σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Dervis Eroglu (με τον οποίο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014), δούλεψε στενά με την διαπραγματευτική ομάδα των Τουρκοκυπρίων μεταξύ 2010 και 2015 και ήταν μέλος των τεχνικών επιτροπών το 2004 που δούλεψαν με τα Ηνωμένα Έθνη για την ολοκλήρωση του σχεδίου «Ανάν».

Ισότητα κυριαρχίας (Sovereign equality)

Με όσα λέχθηκαν, τελικά οι Τούρκοι μας ξεκαθάρισαν τι εννοούν με την επιμονή τους στην πολιτική ισότητα όπως το είχε ξεκαθαρίσει και ο καθηγητής Keymak (που δεν δέχεται ο Αναστασιάδης): μοιρασιά κυριαρχίας,  η λύση πρέπει να βασίζεται στην ισότητα κυριαρχίας, συνεταιρισμό δύο κρατών και όχι δύο κοινοτήτων, άρα συνομοσπονδία. (Αλλά, συνομοσπονδία υποστήριζαν οι Τούρκοι πάντοτε, το έλεγε ο μ. Ραούφ Ντενκτάς και άλλοι απλά η δική μας πλευρά δεν ήθελε να παραδέχεται τι διαπραγματευόταν ζώντας σε μια ψευδαίσθηση και πουλώντας παραμύθια στο λαό.)

΄Ετσι και γίνει δεκτή η ισότητα κυριαρχίας είναι ανοικτοί, είπαν, σε όλες τις ιδέες! Και για όλα αυτά να υπενθυμίσω βοήθησε τα μέγιστα η υποστήριξη που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια (μετά τις δύο τουρκικές εισβολές) η ελληνική πλευρά στην διαιρετική βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία. Η οποία  αποτέλεσε και αποτελεί το διχοτομικό στοιχείο σε όλες τις διαιρετικής και επεκτατικές επιδιώξεις των Τούρκων.

Συνομοσπονδιακή  μοιρασιά κυπριακής ΑΟΖ

Τώρα πάμε στο παράλληλο, δεύτερο τριήμερο συνέδριο που ετοιμάζεται στα ελεύθερα εδάφη. Τίτλος του  “Κύπρος και προκλήσεις για Συνταγματικές μεταβάσεις».  Μεταξύ 8-10 Απριλίου 2019 και το οποίο θα λάβει χώρα στο Σπίτι της Συνεργασίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σύμφωνα με την πρόσκληση/ανακοίνωση για το συνέδριο που ανάρτησε το PRIO Λευκωσίας, το συνέδριο θα ξεκινήσει με εισαγωγική του ομιλία ο Εξοχότατος Βρετανός ΄Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Λευκωσία, Stephen Lillie CMG.

https://www.prio.org/Events/Event/?x=8712

Στο συνέδριο αυτό θα συζητηθεί η «διαπραγμάτευση του πακέτου Γκουτέρες και πέρα από αυτό», «Επιστροφή ή μη Επιστροφή …» (και τα… ψυχολογικά μας προβλήματα) και ως κύρια θέματα  θα είναι η  συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για Πετρέλαια και Αέρια σε ομόσπονδα συστήματα και η διαχείρισή των,  εξουσίες σε συνταγματικές μεταβατικές περιόδους και μισο-προεδρικές και βουλευτικές κυβερνήσεις, με κύριο ομιλητή τον Καναδό George Anderson.

Ο κ. George Anderson, πρώην αναπληρωτής υπουργός στην καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δούλεψε σε πάνω από 20 χώρες για θέματα ομόσπονδης διακυβέρνησης και έγραψε και βιβλίο για «Πετρέλαια και Αέρια σε ομόσπονδα συστήματα»…

Οι διζωνικοί διοργανωτές

Και ποίοι  διοργανώνουν το συνέδριο στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας;    Λοιπόν, το συνέδριο  σπονσάρουν  το BRITISH ACADEMY στο Λονδίνο ,το παράρτημα Λευκωσίας του γνωστού PRIO Νορβηγίας (θυμίζω τα σεμινάρια που διοργάνωνε το PRIO Νορβηγίας – πριν κατεβεί στη Κύπρο με παράρτημά –  για πλύση εγκεφάλου και τις προσπάθειες να δεχθούμε το «Σχέδιο Ανάν», με συνάντηση στην Αθήνα τον Οκτώβριο του  2002  επιλεγμένων  Ε/κ και Τ/κ για πυρήνα  υποστήριξής  του πριν ακόμα μας το φέρουν με επικεφαλής τότε τον Βρετανό Dan Smith) και το THE UNITED STATES INSTITUTE FOR PEACE , το οποίο μας λέγει ότι δουλεύει για να αποτρέπει, μεσολαβεί και λύει βίαιες συγκρούσεις ανά τον κόσμο. Το συνέδριο προωθεί και προβάλλει έντονα από το τουίτερ της η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία.

Κοινός παρονομαστής

Αμφότερα τα συνέδρια φαίνεται ότι έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Την προώθηση αποδοχής δύο ομόσπονδων κρατών (συνομοσπονδίας) για την εξασφάλιση των τουρκικών απαιτήσεων για διαμοιρασμό και συν-διαχείριση με την Τουρκία, εδάφους και ΑΟΖ.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ενημερωνόμαστε ότι θα είναι και ο Βρετανός James Ker-Lindsay, o οποίος, παρεμπιπτόντως να λεχθεί, παρευρέθηκε και στο συνέδριο στο Κράν Μοντάνα της Ελβετίας ως μέλος της 30μελούς ομάδας του Φόρειν ΄Οφις και έχει γράψει και βιβλίο για δύο κράτη στην Κύπρο.

Η συμμαχία ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑ

Το … συμμαχικό αυτό συνέδριο αβίαστα μας θυμίζει το απορριφθέν βρετανικό σχέδιο του 1978. Όταν  οι εγκέφαλοι του Φόρειν ΄Οφις τότε, είχαν σοφιστεί να το παρουσίαζαν ως βρετανο-αμερικανο-καναδικό ευελπιστώντας ότι θα το δεχόμασταν. Γιατί δεν ήθελαν να φανούν οι ίδιοι από μόνοι τους ως οι σχεδιαστές του.  Η συμμαχία άραγε (Βρετανίας, ΗΠΑ, Καναδά) επιστρέφει «στο τόπο του εγκλήματος» για ακόμα μια προσπάθεια εφόσον επείγονται λόγω αερίων και πετρελαίων; 

Atlantic Council

Παράλληλα, βοηθητικό ρόλο προσέφερε και το πρόσφατο άρθρο του Damon Wilson,  για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με τίτλο «NATO Membership for Cyprus. Yes, Cyprus»

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/nato-membership-for-cyprus

O συγγραφέας είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος του οργανισμού Atlantic Council με κεντρικά γραφεία στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού, μεταξύ των δεύτερων στη σειρά 6 μεγάλων χορηγών του,  μεταξύ μισού και ενός εκατομμυρίου δολαρίων, είναι το Φόρειν ΄Οφις (Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας) και η Τουρκία, με δύο τουρκικές εταιρείες.

https://www.atlanticcouncil.org/support/supporters

Το άρθρο αναφέρεται σε τουρκικά στρατεύματα στο  «βορρά της νήσου» – δεν τα ονομάζει κατοχικά για να τονίσει ότι μέχρι τώρα δεν τέθηκε ως εναλλακτική λύση, το γεγονός ότι οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου (Συνθήκη Εγγυήσεως) ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Συμμετοχή μιας επανενωμένης Κύπρου  στο ΝΑΤΟ, έγραψε, αυτόματα θα αντικαταστήσει την εγγύηση με μια ελληνο-τουρκο-βρετανική ασφάλεια εντός της συμμαχίας για όλο το νησί. Συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζοντας την περιορισμένη παρουσία της Τουρκίας στο νησί θα δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την εμπιστοσύνη για τη δική της ασφάλεια και παράλληλα θα ικανοποιεί και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Προς το τέλος του άρθρου, ο συγγραφέας έρχεται και στο «ψητό» , το οικονομικό δέλεαρ,  όταν γράφει ότι συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τις επενδύσεις που χρειάζονται στην ΑΟΖ και για οικονομική ανάπτυξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Εκείνο που απέφυγε, όμως, να αναφέρει είναι το πώς θα επανενωθεί το νησί. Αυτό το ανέλαβαν προφανώς και κατά την γνώμη μου, τα δύο παράλληλα συνέδρια…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο 4.4.2019

Σχετική αναφορά στα δύο συνέδρια από το Ράδιο Πρώτο, Πρώτη Εκπομπή, Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου  από τα 27.35’.  4.4.2019

http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/1106/proti-ekpompi-radio-proto-pempti-04042019

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/562077/dyo-synedria-kai-1-arthro-gia-moirasia-kypriakis-gisampaoz-me-tourkia