Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

07-04-2019 08:58

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος να συζητήσει με την κα Λουτ τρόπους, ούτως ώστε να γίνει πιο παραγωγική η διαδικασία, διότι επιδίωξή μας είναι το συντομότερο δυνατόν να έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να πει τι αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ κας Λουτ στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την κα Λουτ και στη συνάντηση αυτή βασική μας επιδίωξη είναι να γίνει ένα καθοριστικό βήμα προς τη συμφωνία των όρων αναφοράς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου είχαν διακοπεί.

Οι όροι αναφοράς είναι πολύ σημαντικοί ούτως ώστε να υπάρχει προσυμφωνία ότι και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες να συζητήσουν όλα τα θέματα και να μην επαναληφθεί το αδιέξοδο που είχαμε στο Κραν Μοντανά.

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο, εκτός από τις βασικές αρχές της λύσης, στους όρους αναφοράς να συμπεριλαμβάνεται το πλαίσιο που είχε εισηγηθεί ο ΓΓ των ΗΕ καθώς και οι έξι παράμετροι, δηλαδή η αποχώρηση του στρατού, το ζήτημα ης ασφάλειας και των εγγυήσεων, το ζήτημα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών, το θέμα της μεταχείρισης, του καθεστώτος Ελλήνων και Τούρκων πολιτών μετά τη λύση και το ζήτημα των περιουσιών. Το σύνολο των ζητημάτων θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους όρους αναφοράς.

Σε αυτή τη φάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε, και πράγματι θα ήταν χρήσιμο, να υπήρχε μια συνάντηση των δύο ηγετών με την κα Λουτ, για να είναι πιο παραγωγική η διαδικασία. Χρειάζεται διάλογος, είναι με διάλογο που θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει στην κα Λουτ το ζήτημα της συνάντησης αυτής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει ήδη τοποθέτηση του κ. Ακκιντζί, ο οποίος δεν αποδέχθηκε αυτή την πρόταση. Ο Πρόεδρος είναι πρόθυμος να συζητήσει με την κα Λουτ τρόπους, ούτως ώστε να γίνει πιο παραγωγική η διαδικασία, διότι επιδίωξή μας είναι το συντομότερο δυνατόν να έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα ζητήσει τις θέσεις του κ. Ακκιντζί γραπτώς, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «Αυτό ήταν, ήδη, μια πρόταση, ούτως ώστε να γίνει πιο παραγωγική η διαδικασία.

Ας αφήσουμε αυτά που θα πει ο Πρόεδρος να τα πει και στη συνέχεια θα δούμε τα αποτελέσματα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε σχέση με την αναστολή της απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχουν κόμματα που λένε ότι αυτό θα έχει επίπτωση στην ψήφιση νομοσχεδίων στη Βουλή στην περίπτωση μη παύσης του Υπουργού Οικονομικών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νομοσχέδια για να ψηφιστούν.

Θα πρέπει να περιμένουμε να ληφθεί η απόφαση, να υποβληθεί η έφεση, να δούμε την τύχη που θα έχει η εκδίκαση της έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Κυβέρνηση έχει ως γενική τοποθέτηση ότι οφείλει και θα φροντίσει ούτως ώστε και να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και το περί δικαίου αίσθημα στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κρίνοντας ότι αυτές οι αποφάσεις από την αρχή ήταν συλλογικές αποφάσεις, από το 2011-2012, όλων των πολιτικών δυνάμεων, θεώρησε σωστό και χρήσιμο να συγκαλέσει τη σύσκεψη που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα, 8 Απριλίου.

Θα περιμένουμε την ανταλλαγή απόψεων τη Δευτέρα, ανάμεσα στον Πρόεδρο, τον Υπουργό Οικονομικών και τις πολιτικές δυνάμεις».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί θλιβερών ρεκόρ της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, αλλά και χθεσινή τοποθέτηση του τέως Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη ότι πολιτικός αρχηγός καλεί γιατρούς να μη συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επίδοση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, το ρεκόρ, είναι ότι είναι η Κυβέρνηση που εφαρμόζει το ΓΕΣΥ.

Πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν ή εκπροσώπησαν άλλες Κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν καν να ξεκινήσουν το ΓΕΣΥ νομίζω ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάζουν.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το έχουμε πει κατ΄ επανάληψη, και μιλάμε για μια μεταρρύθμιση η οποία αποφασίστηκε σε σύσκεψη των πολιτικών δυνάμεων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβιβάζεται μάλιστα ως προς τις αρχικές του θέσεις, προκειμένου να έχει η χώρα ΓΕΣΥ.

Το ρεκόρ θα είναι αν όπως προχωρά η Κυβέρνηση συμβάλουν και όλοι οι εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις, ούτως ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες, στον λαό μας τις υπηρεσίες υγείας που οφείλει η Πολιτεία».

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=6906#flat