Η προσοχή στο Αμμάν για τη 2η Τριμερή με Ελλάδα-Ιορδανία

Print Friendly, PDF & Email

14/4/2019

Στην Ιορδανία βρίσκεται από το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για να συμμετάσχει στη δεύτερη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας που διεξάγεται σήμερα στο Αμάν.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι. Τον συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Αμέσως μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Παλάτι, όπου παρακάθισε σε τριμερή υπουργική συνάντηση με τους ομόλογους του της Ελλάδας και της Ιορδανίας. Ακολούθησε τετραμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ.

Στην τετραμερή υπουργική συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το εμπόριο, την οικονομία και τον τουρισμό και τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των χωρών τους στους τομείς αυτούς.

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Τουρισμού συμμετείχε στις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώνει το ΚΕΒΕ με το αντίστοιχο ιορδανικό επιμελητήριο, στο Αμμάν.

Αργότερα, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τύχει επίσημης υποδοχής στο Παλάτι από τον Βασιλιά της Ιορδανίας και θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση τους.

Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, θα υπογραφούν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, Κύπρος και Ιορδανία θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, και Συμφωνία Συνεργασίας για Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, της Παράνομης Μετανάστευσης και Άλλων Ποινικών Αδικημάτων.

Επίσης Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022, ενώ θα υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), του Οργανισμού Enterprise Greece και της Επιτροπής Επενδύσεων της Ιορδανίας (Jordan Investment Commission – JIC).

Γύρω στις 12.35 θα αρχίσουν οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου και στη συνέχεια θα γίνει η υπογραφή των συμφωνιών. Ακολούθως, γύρω στις 13:45, ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β΄ θα παραθέσει γεύμα εργασίας. Με το πέρας της Τριμερούς αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.

Το απόγευμα, μετά την Τριμερή, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, με θέματα στην ατζέντα τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας καθώς και το θέμα της σύστασης στην Κύπρο Μόνιμης Γραμματείας για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας.

Η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας είχε πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2018.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο απόψε.

Πηγή: Philenews