Πιθανότητα κοινής συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί – Λουτ

Print Friendly, PDF & Email
Sigmalive

Ενδεχόμενο κοινής συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί – Λουτ για την Δευτέρα (2/9), προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την Τζέιν Χολ Λουτ.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ άρχισε στις 11:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:30 το μεσημέρι. H ειδική σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ, όπως συνηθίζει αναχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση με την κυρία Λουτ προσθέτοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κοινής συνάντησης (Αναστασιάδη – Ακιντζί – Λουτ) την Δευτέρα (2/9).

Συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια παραγωγική συνάντηση με επίκεντρο την αποστολή της κας Λουτ για την προετοιμασία όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τη θέση του και τη θετική προσέγγιση του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ήγειρε βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως και το μέγα θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και εξαγγελίες που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Η κα Λουτ θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί και ενδέχεται να υπάρξει αύριο περαιτέρω συνέχεια των διαβουλεύσεων, χωρίς να αποκλείεται, αν αυτό θα είναι υποβοηθητικό, και μια κοινή συνάντηση».
Ερωτηθείς αν η κα Λουτ έλαβε υπόψη το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει εγείρε αυτά τα θέματα, τα οποία βεβαίως λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή, και με δεδομένο ότι αύριο πιθανώς να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, είναι καλύτερα να περιοριστούμε σε αυτά που γνωρίζουμε σήμερα».
Κληθείς να πει αν η κα Λουτ μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ των ΗΕ ή προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ έχει οδηγίες και εντολή από τον ΓΓ των ΗΕ, αυτό είναι δεδομένο, και εργάζεται για την προσπάθεια να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο πλευρών όροι αναφοράς για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».
Ερωτηθείς αν έχουν ήδη διευθετηθεί νέες συναντήσεις κας Λουτ με τους δύο ηγέτες, αύριο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εξαρτάται από την κα Λουτ, η οποία θα είναι εδώ και αύριο, και αναλόγως θα ανακοινωθεί αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων».
Σε ερώτηση αν αυτή τη στιγμή είναι στον «αέρα» η διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή έγινε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία και με την κα Λουτ και με τον κ. Ακκιντζί».
Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θετικός για κοινή συνάντηση αύριο με την κα Λουτ και τον κ. Ακκιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως ο Πρόεδρος είναι θετικός, εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει προτάσεις, διότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η κα Λουτ θα κρίνει και θα ανακοινωθεί το αν και πώς θα συνεχιστούν αύριο οι διαβουλεύσεις».
Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος για τους όρους αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει η ανακοίνωση των ΗΕ με την κοινή τοποθέτηση, προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακκιντζί από τις 9 του περασμένου μηνός».
ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/kypriako/585498/pithanotita-koinis-synantisis-anastasiadi-akintzi-lout