08 Σεπτεμβρίου 2019, 10:55 πμ
του Άριστου Μιχαηλίδη
Μόλις εμφανίστηκαν πληροφορίες, που αποδίδουν το ναυάγιο της προσπάθειας Λουτ στην επιμονή του Ακιντζί να διαφοροποιήσει όσα συμφώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 9 Αυγούστου και να βάλει στους όρους αναφοράς την πολιτική ισότητα ως ήδη συμφωνημένη όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται, εμφανίστηκαν και διάφοροι Ελληνοκύπριοι εμπειρογνώμονες να υποδεικνύουν στον Πρόεδρο να συμφωνήσει. Δεν καταλαβαίνουν, λένε, γιατί δεν συμφωνεί, γιατί δεν παραχωρεί την πολιτική ισότητα για να προχωρήσουμε.
Είναι περίεργο μετά από τόσες εμπειρίες στις διαπραγματεύσεις και στο έδαφος να συνεχίζουν να στρέφουν την πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ακόμα και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσελεπής, έλεγε προχτές στον Άστρα ότι αν αυτός είναι ο λόγος που δεν προχωρεί η προσπάθεια συνομολόγησης των όρων αναφοράς, δηλαδή η επιμονή του Ακιντζί στην πολιτική ισότητα, τότε μάλλον η ευθύνη θα βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά. Τουτέστιν; Το μήνυμα είναι σαφές: Αναστασιάδη πρέπει να δεχθείς γιατί έχει δίκαιο ο Ακιντζί.
Καλά, γιατί δεν στρέφεται ανάποδα το ερώτημα μπας και τους δούμε και μια φορά να βρίσκουν δίκαιο στην ελληνοκυπριακή πλευρά; Αφού συμφωνήθηκαν στο Κραν Μοντανά γιατί επανέρχεται ο Ακιντζί και επιμένει να γίνουν αλλαγές; Ας πούμε, όμως, ότι επανέρχεται γιατί νομίζει, όπως και το ΑΚΕΛ, ότι ο Αναστασιάδης έκανε πίσω. Συμφωνήθηκε, όμως, ότι στους όρους αναφοράς περιλαμβάνεται η συμφωνία της 11/2/14, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στην πολιτική ισότητα. Γιατί απαιτεί διαφοροποιήσεις ο Ακιντζί και δεν τον αρκεί εκείνη η συμφωνία; Σε εκείνη τη συμφωνία αναφέρεται επί λέξει: «Η διευθέτηση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου». Θέλει διαφοροποιήσεις διότι προφανώς αυτό δεν ικανοποιεί τώρα την τουρκική πλευρά. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν συζητήσεις, μπήκαν στις «λεπτομέρειες» και βγήκε στην επιφάνεια ότι η πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν είναι αρκετή για την τουρκική πλευρά.
Παρότι στον Κραν Μοντανά ο Νίκος Αναστασιάδης αποδέχτηκε και την εκ περιτροπής προεδρία, την ευλόγησε και ο Γενικός Γραμματέας, άρα κατοχυρώθηκε ως διαπραγματευτικό κεκτημένο, οι αξιώσεις για την αποδοχή της πολιτικής ισότητας ως αριθμητική ισότητα, με την πρόνοια για βέτο σε όλα, παραμένει ανοικτή. Διότι αυτό που καθορίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτό που όρισε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ στην παράγραφο 11 της έκθεσής του της 3/4/1992: Ότι «πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα ομοσπονδιακά κυβερνητικά τμήματα και διοίκηση» και ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Σύνταγμα θα τροποποιείται μόνο με τη συναίνεση και των δύο κοινοτήτων και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υιοθετεί οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των συμφερόντων μιας από τις κοινότητες.
Τώρα, δεν το αποδέχονται αυτό, και στήνουν σενάρια για να το διαφοροποιήσουν και να το συμφωνήσουμε πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Κι όταν το απορρίπτει ο Πρόεδρος βγαίνουν οι εμπειρογνώμονες και του λένε ότι η ευθύνη βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Με αυτή τη λογική διαπραγματεύτηκαν τόσα χρόνια, με αυτή τη λογική έφεραν τα αδιέξοδα, με αυτή τη λογική θα χαθεί η Κύπρος. Προχωρούν σε παραχωρήσεις με τη λογική είτε του καλού κλίματος, είτε για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, είτε για να μην ναυαγήσουν οι συνομιλίες, και βήμα με βήμα δεν έμεινε τίποτε να διαπραγματευθούμε για να πάρουμε κάποιο αντάλλαγμα. Έδαφος, ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλλον, έμεινε η πολιτική ισότητα, που μας καλούν να τη συμφωνήσουμε πριν από τις διαπραγματεύσεις και το φυσικό αέριο, που μας καλούν να το δώσουμε με την απειλή των φρεγάδων και των γεωτρύπανων.
Γιατί, όμως, επιμένει ο Ακιντζί και δεν περιμένει να διαπραγματευθεί την πολιτική ισότητα στο τραπέζι. Διότι, πρώτο, εκεί θα πάει στο επόμενο στάδιο, που είναι η διαπραγμάτευση της κοινής επιτροπής διαχείρισης του φυσικού αερίου, δεύτερο, θέλει να παρουσιάσει κέρδος για να κερδίσει τους Τ/κ εν όψει «εκλογών», τρίτο, θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση λόγω «εκλογών», επίσης. Αυτός είναι φανερό ότι έχει τους λόγους του, εμείς δεν ξέρω ποιους λόγους έχουμε να εξυπηρετήσουμε τη δική του πολιτική αντί να έχουμε δική μας.
ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/775818/ma-gati-na-min-dechetai-tis-idees-akintzi-o-anastasiadis-einai-aporriptikos-ferte-toys-allon