Στο Πανεπιστήμιο του Bristol η πρώτη Καθηγήτρια Ιστορίας για τη Δουλεία (Slavery)

Print Friendly, PDF & Email

10/11/2019

της Φανούλας Αργυρού*

Το βρετανικό  πανεπιστήμιο του Πρίστολ (Bristol)  είναι το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που διόρισε τη πρώτη νέγρα Καθηγήτρια Ιστορίας για τη Δουλεία (Slavery) και η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Όπως μας ενημερώνει το Μπι Μπι Σι (30.10.2019) μία από τις αρμοδιότητές της θα είναι να ερευνήσει την ανάμιξη της πόλης του Bristol στο υπερ-ατλαντικό δουλεμπόριο.

Η Καθηγήτρια Olivette Otele, δήλωσε ότι επιδιώκει η έρευνα αυτή να είναι πρωτοπόρα στο πως η Βρετανία εξετάζει, αναγνωρίζει και διδάσκει την ιστορία του δουλεμπορίου.

Η καθηγήτρια  Otele, η οποία ζεί στο Newport  της Ουαλίας, μιλώντας για το νέο της διορισμό,  είπε ότι ελπίζει να φέρει μαζί όλους τους κατοίκους του Bristol από όλες τις κοινότητες, ακαδημαϊκούς, δασκάλους και καλλιτέχνες που είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν για μια πιο δίκαιη και δυνατή κοινωνία.

«Θέλω τους φοιτητές να με δουν ως μια βοηθό σε ένα διάλογο που χρειάζεται να λάβει χώρα  σχετικά με το ρόλο του Πανεπιστημίου του Bristol  στο υπερ-ατλαντικό δουλεμπόριο».

Η εργασία της, προσθέσει το δημοσίευμα του Μπι Μπι Σι, περιλαμβάνει την ευθύνη να εργάζεται με τους συναδέλφους της, τους φοιτητές και τις κοινότητες του Bristol στο να βοηθήσουν το πανεπιστήμιο να κατανοήσει το παρελθόν του και να χρησιμοποιήσει τη γνώση αυτή για να διαμορφώσει το μέλλον του.

Η καθηγήτρια Olivette Otele

« Ως ίδρυμα που ιδρυθήκαμε το 1909, δεν κερδοσκοπούσαμε απευθείας από το δουλεμπόριο, όμως  αναγνωρίζουμε πλήρως ότι τύχαμε έμμεσα οικονομικού κέρδους  από φιλανθρωπική υποστήριξη από οικογένειες που έκαναν λεφτά από επιχειρήσεις που ήσαν αναμεμειγμένες με υπερ-ατλαντικό δουλεμπόριο… Αυτός ο νέος ρόλος,  μας παρέχει την μοναδική και σημαντική ευκαιρία να επερωτήσουμε την ιστορία»,  δήλωση η Καθηγήτρια Judith Squires και Vice-Chancellor  του Πανεπιστημίου του Bristol.

https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-bristol-40497882

Εν τω μεταξύ πηγαίνοντας πιο πίσω στο χρόνο βρίσκουμε ένα προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα του Μπι Μπι Σι  25 Οκτωβρίου  2018. Το οποίο πρόβαλε την είδηση ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου (University of East London)  Geoff Thompson είχε εισηγηθεί ότι θα ήταν «ηθικό και σωστό» όπως τα πανεπιστήμια που έχουν κερδίσει τους περασμένους αιώνες από το δουλεμπόριο,   συνεισφέρουν σε ένα ταμείο π.χ. £100 εκατομμυρίων  εις βοήθεια φοιτητών από μειονότητες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να αποφοιτήσουν.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2018)  το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Glasgow) αποκάλυψε ότι είχε χορηγηθεί από λεφτά που σχετίζονταν με το δουλεμπόριο. Συγκεκριμένα ότι £198 εκατομμύρια λίρες με τις σημερινές αξίες είχε δεχθεί σε δωρεές τον 19ο αιώνα από ανθρώπους που κερδοσκοπούσαν από το δουλεμπόριο.  Με αποτέλεσμα να ανακοινώσει ένα «πρόγραμμα αποκαταστατικής  δικαιοσύνης» ( “reparative justice programme”) περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κέντρου για την μελέτη του δουλεμπορίου και ενός μνημείου για τα θύματα.

Ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου προέβη στη  διαδικασία αιτήσεων προς άλλα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το νόμο της Ελευθερίας για Πληροφόρηση, για να μάθει αν τα ιδρύματά τους έχουν δεχθεί χρήματα που απέρρεαν μεταξύ του 16ο  και του 19ο  αιώνα  από το δουλεμπόριο.

Ο κ. Thompson επίσης είπε ότι όλα τα πανεπιστήμια έχουν τα αρχεία τους, τους ιστορικούς και ερευνητές τους που μπορούν να τους πληροφορήσουν   αν έχουν δεχθεί τέτοιες χορηγίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συζητείται πως μπορούν να συμφιλιώσουν τα πανεπιστήμια με ιστορικές σχέσεις με το δουλεμπόριο.  Στο δε  πανεπιστήμιο Georgetown University στην Ουάσιγκτον, ήδη δίδεται υποστήριξη σε φοιτητές απογόνους ανθρώπων που είχαν πωληθεί από το πανεπιστήμιο τον 19ο αιώνα.  Και το Πανεπιστήμιο του Harvard έχει τοποθετήσει μια πλακέτα εις μνήμη των σκλάβων που έζησαν και δούλεψαν στο πανεπιστήμιο και επιπλέον σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Μπι Μπι Σι, έχει τερματίσει τη χρήση του “master” στους ακαδημαϊκούς τίτλους του λόγω των υποδηλώσεων του με τη δουλεία.

https://www.bbc.co.uk/news/education-45979234

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 10/11/2019