Σάββας Αγγελίδης: Αμυντική βιομηχανία μέσω PESCO

Print Friendly, PDF & Email

1/12/2019

του   Φρίξου Δαλίτη  

Στα πλαίσια της συνεργασίας της PESCO και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, η Κύπρος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αμυντική βιομηχανία και συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων.

Ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, αποκαλύπτει ότι εντός του προγράμματος «Αθηνά» έχουν υποβληθεί από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα προτάσεις προς υλοποίηση, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη επιλεγεί.

Στην παρούσα φάση, η παραγωγή θα αφορά προϊόντα τεχνολογίας και παρακολούθησης. Σε μελλοντικό στάδιο όμως, η Κύπρος θα μπορεί σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη να συμμετέχει στην παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Αναφέρεται ακόμα στη συνεργασία εντός της PESCO και τα οφέλη που αποκομίζει η Κύπρος με την αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών της, μέσω των οποίων θα μπορεί να προσφέρει διευκολύνσεις σε διάφορες χώρες για σκοπούς επιχειρήσεων. Στόχος, σημειώνει, να καταστεί η Κύπρος σημαντικός παίχτης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

– Πρόσφατα στη Βουλή, αναφερθήκατε στην κατασκευή των drones μέσα στο πλαίσιο της PESCO αλλά και για ενεργή συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ. Να αναμένουμε και παραγωγή άλλων συστημάτων στην Κύπρο; Ποια θα είναι τα πρακτικά οφέλη αυτής της συνεργασίας;

– Για να αναμένουμε ουσιαστικά την κατασκευή οποιωνδήποτε εξοπλισμών στην Κύπρο, χρειάζεται να έχουμε ένα σοβαρό υπόβαθρο. Εξ ου και το υπουργείο Άμυνας έχει θέσει ως στόχο στα πλαίσια της στρατηγικής και έχει λάβει κάποιες αποφάσεις που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια είναι μακροπρόθεσμος στόχος η παραγωγή, αλλά έχουμε πετύχει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε την προοπτική για να φτάσουμε και στην παραγωγή. Εξηγώ ότι οι τομείς είναι τρεις. Υπάρχει το πλαίσιο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας 2021-2027 στο οποίο θα υπάρχουν χορηγίες της τάξεως των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν σχέση με την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και τεχνολογίας στην αμυντική βιομηχανία. Για να υπάρχει το σοβαρό υπόβαθρο έτσι ώστε ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως Εθνική Φρουρά και ως υπουργείο Άμυνας να μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα, τίθεται και ως προϋπόθεση η συνέργεια τουλάχιστον τριών κρατών-μελών για το κάθε πρόγραμμα. Συμμετέχουμε από τώρα σε μία σειρά προγραμμάτων-προπομπών για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Μέσω χορηγιών, με ανάληψη της υποχρέωσης ότι θα δώσουμε σε περίπτωση που πετύχουν τα προγράμματα αυτά, στα οποία συμμετέχουν και κυπριακές εταιρείες με εταιρείες άλλων χωρών κρατών-μελών. Το σημαντικότερο είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχουμε προκηρύξει ουσιαστικά και ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Αθηνά» με μοναδικό σκοπό να προετοιμάσουμε το έδαφος στην κυπριακή αγορά. Αυτό το οποίο είχαμε ως στόχο ήταν να καλέσουμε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα ερευνητικά ιδρύματα και κυπριακές βιομηχανίες μέσω επιχειρήσεων να παρουσιάσουν από κοινού προτάσεις σε ζητήματα ενδιαφέροντος για την άμυνα και ασφάλεια και ιδιαίτερα έξυπνες λύσεις όπως drones αλλά και άλλες ιδέες συναφείς με την άμυνα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί και η κουλτούρα και η ικανότητα εντός της Κύπρου για τέτοιου είδους ζητήματα. Είμαι σε θέση να αναφέρω ότι μόλις πρόσφατα, μετά την αξιολόγηση των προτάσεων που υπήρχαν από αυτά τα ιδρύματα που έχω αναφέρει, έχουν κατακυρωθεί, όπως ήταν και η πρόνοια στον διαγωνισμό, δύο προτάσεις. Θα προσκληθούν οι φορείς που έχουν υποβάλει τις προτάσεις αυτές για να υπογραφούν οι συμφωνίες και να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Η υποχρέωσή τους είναι αυτές τις ιδέες που μας έχουν παρουσιάσει να τις ολοκληρώσουν μέχρι και το πρότυπο. Άρα στην ουσία θα έχουμε έτοιμα προϊόντα, τα οποία εάν αποφασίσει σε μεταγενέστερο στάδιο η Κυπριακή Δημοκρατία με νέα απόφαση, θα μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα πρότυπα σε επιχειρησιακό επίπεδο.

– Θα είναι δηλαδή σαν ένα είδος αμυντικής βιομηχανίας;

– Μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμυντική βιομηχανία, όμως λόγω των συγκεκριμένων ιδεών και προτάσεων σε αυτό το στάδιο έχουν σχέση με προϊόντα τεχνολογίας και προϊόντα τα οποία είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να κατασκευαστούν στην Κύπρο και να αξιοποιηθούν από την Ε.Φ.

– Δηλαδή οι προτάσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της κατασκευής προϊόντων τα οποία θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς άμυνας;

– Μπορώ να σας πω ότι επειδή κάποιες από τις προτάσεις να μην έχουν επιλεγεί στο αρχικό στάδιο αυτού του προγράμματος, δηλαδή της «Δράσης- Αθηνά», αλλά έχοντας την ιδιαιτερότητά τους, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον του υπουργείου Άμυνας και θα αξιοποιήσουμε κάποιες από αυτές, οι οποίες όλες μαζί έχουν σχέση και με επιτήρηση αλλά και με θέματα ασφάλειας, αλλά και αναβάθμισης εξοπλισμού.

– Θα μπορέσουμε δηλαδή σε κάποια φάση να δούμε και κατασκευή οπλισμού στην Κύπρο;

– Θα μπορέσουμε να δούμε σε κάποια φάση, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, διότι -όπως έχω πει- είναι προϋπόθεση να υπάρχει συνεργασία σε αυτού του είδους τα προγράμματα τουλάχιστον τριών κρατών-μελών της ΕΕ. Άρα μπορούμε να δούμε συμπαραγωγή ή την κατασκευή ενός μέρους ενός συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στην Κύπρο.

– Όλα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο των συνεργασιών της PESCO;

– Όλα αυτά δεν είναι μόνο στο πλαίσιο της PESCO αλλά -όπως έχω πει- και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

– Ο κόσμος ρωτά για αυτή τη συνεργασία με την PESCO. Τι σημαίνει για την Κύπρο; Οχυρώνει την ΑΟΖ μας; 

– Η PESCO αφορά ένα μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ. Η PESCO ασχολείται κυρίως με την αναβάθμιση των ικανοτήτων των ενόπλων δυνάμεων μέσω της αμυντικής βιομηχανίας. Ως εκ τούτου, απ’ εκεί θα έχουμε ένα όφελος το οποίο έχω περιγράψει προηγουμένως, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο υπόβαθρο σε αυτό τον τομέα. Δίνεται επίσης η ευκαιρία αναβάθμισης των υποδομών μας που έχουν σχέση με την άμυνα και ασφάλειά μας, όπως για παράδειγμα της αεροπορικής και ναυτικής βάσης. Η αναβάθμιση εξυπακούει αυτόματα ότι θα έχει ένα ουσιαστικό όφελος το πολεμικό ναυτικό ή η πολεμική αεροπορία, διότι δεν εξυπακούεται ότι θα είναι για χρήση μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άρα το όφελος θα είναι ότι θα υπάρχει για αξιοποίηση σε εθνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως, εξυπακούεται ότι στα πλαίσια της υλοποίησης της παγκόσμιας στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας, θα καταστεί η Κύπρος για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ένας σοβαρός παίχτης στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής εάν έχουμε τις κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις κατάλληλες διευκολύνσεις για αυτές τις αποστολές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Πού βρίσκονται τα έργα αναβάθμισης των δύο βάσεων στις οποίες αναφερθήκατε;

– Όσον αφορά στη ναυτική βάση, είμαστε στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε και το κόστος εάν είναι εντός των δυνατοτήτων μας, αλλά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε αμέσως μετά να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση που είναι η υλοποίηση των σχεδίων. Για την αεροπορική βάση είμαστε σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο διότι ήδη οι υποδομές θεωρούνται επαρκείς, αλλά έχουμε σχεδιάσει σε περιορισμένη κλίμακα περαιτέρω υποδομές εντός της αεροπορικής βάσης έτσι ώστε να ικανοποιούν μεγαλύτερες ανάγκες.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ Η ΓΑΛΛΙΑ

– Πώς προχωρά η συνεργασία με τη Γαλλία;

– Η συνεργασία με τη Γαλλία είναι σε εξαιρετικό επίπεδο σε όλους τους τομείς και, εννοώ, και σε πολιτικό επίπεδο, και στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και σε ζητήματα συνεργασίας εντός της PESCO και σε διμερές επίπεδο.

– Όταν λέτε για συνεργασία στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, τι εννοείτε;

– Σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, νομίζω, έχει ξεκαθαρίσει στα πλαίσια των συζητήσεων μαζί με τη Γαλλία ότι θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου στα πλαίσια της υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος και κάνοντας πιο ξεκάθαρο ότι η Κύπρος μπορεί να εξασκεί τα αναφαίρετα δικαιώματά της, εντός της ΑΟΖ της. Η πρόσφατη κοινή άσκηση στο οικόπεδο 7 έστειλε το μήνυμα αυτής της συνεργασίας καθώς επίσης το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εξασκεί τα αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ. Ξεκαθαρίζω ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να στρατικοποιήσουμε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Κινούμαστε με συντονισμό στη λήψη των πολιτικών, διπλωματικών και νομικών μέτρων.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα οκταετίας

– Να αναμένουμε την αγορά νέων οπλικών συστημάτων;

– Έχουμε καθορίσει έναν προγραμματισμό εις βάθος οκταετίας και τον υλοποιούμε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει. Στα πλαίσια αυτά, αναβαθμίζουμε κάποια συστήματα τα οποία όντως θα έχουν προστιθέμενη αξία στην αποστολή μας που είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύς μας. Είναι γεγονός ότι αξιολογούμε τις ανάγκες, θέτουμε προϋποθέσεις και στα πλαίσια αυτά θα προκύψει σύντομα και αγορά νέου οπλισμού, αλλά να μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες και ο λόγος είναι ότι αυτά πάντοτε τα θέτουμε σε υλοποίηση όταν ληφθούν οριστικές αποφάσεις και ξέρουμε ότι είναι εντός των δυνατοτήτων μας και μπορούμε να προχωρήσουμε. Να είστε βέβαιοι όμως ότι μπορούμε να προχωρήσουμε.

– Μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο ανοίγει και η αμερικανική αγορά όπλων για την Κύπρο. Προγραμματίζονται κάποιες αγορές ή συνεργασίες;

– Μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο δημιουργείται μία νέα προοπτική όσον αφορά στη συνεργασία με μια χώρα η οποία είναι η πλέον ανεπτυγμένη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Δεν σημαίνει ότι για χάρη του ανοίγματος αυτής της αγοράς θα πάμε να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ οπλισμό. Αυτό που έχω πει και άλλες φορές είναι ότι έχουμε θέσει έναν σωστό προγραμματισμό και στα πλαίσια υλοποίησης αυτού, η αμερικανική αγορά θα είναι μία επιπρόσθετη επιλογή. Για αυτό ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η άρση του εμπάργκο όπλων ώστε να έχουμε αυτή την ευκαιρία να αξιολογούμε εξοπλιστικά προγράμματα από τις ΗΠΑ.

– Θέμα ένταξη ή στρατιωτικής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ σάς απασχολεί;

– Αυτή η ερώτηση είναι καθαρά πολιτικής φύσεως. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε μέλος της ΕΕ και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της PESCO. Είναι γεγονός ότι στα πλαίσια των συζητήσεων εντός της PESCO και εντός της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ και εντός της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ σε θέματα άμυνας και ασφάλειας ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν συνεχώς είναι η αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ. Και ο λόγος είναι διότι υπάρχει και η ανάγκη εφαρμογής διπλής εργασίας γνωρίζοντας ότι πολλές από τις χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ είναι μέλη και της ΕΕ και της PESCO. Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο επικεντρώνουμε όλες μας τις ενέργειες εντός της ΕΕ, εντός της PESCO και της συνεργασίας ΕΕ- ΝΑΤΟ. Άρα δεν τίθεται σε αυτό το χρονικό στάδιο οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.

– Προγραμματίζονται οποιεσδήποτε αλλαγές σε σχέση με την Εθνική Φρουρά και το σύστημα εφεδρείας;

– Όπως γνωρίζετε, πολύ πρόσφατα έχουμε αλλάξει το σύστημα παρουσιάσεων των εφέδρων μας. Έχουμε αξιολογήσει αυτό το σύστημα και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ θετικά σε βαθμό που έχει μειωθεί στο ελάχιστον η απουσία των εφέδρων στις παρουσιάσεις, αλλά ταυτόχρονα, λόγω των οδηγιών που έχουν δοθεί, υπάρχει μια παραγωγική διαδικασία κατά την παρουσίασή τους σε όλους τους τομείς που ουσιαστικά καλούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίασης να ασκήσουν και ο καθένας μετά συνεχίζει απρόσκοπτα την εργασία του. Σίγουρα όμως αξιολογούμε το όλο σύστημα για περαιτέρω αλλαγές έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε και να καλυτερεύσουμε ακόμα περισσότερο την εφεδρεία για τον λόγο ότι στηριζόμαστε στην εφεδρεία για την αποστολή της Εθνικής Φρουράς. Όσον αφορά στην ίδια την Εθνική Φρουρά και το προσωπικό, πιστεύω ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία του υπουργείου Άμυνας μαζί με το ΓΕΕΦ, υπάρχει επίσης συνεργασία του υπουργείου μαζί με τους συνδέσμους των αξιωματικών και υπαξιωματικών αλλά με όλο το προσωπικό έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας, να ακούμε τα προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις, παρά να αφήνουμε τα ζητήματα χωρίς να τα αγγίζουμε.

1.200 άτομα στην άσκηση Ειδικών Δυνάμεων με Ισραήλ

– Προβήκατε καθόλου σε αξιολόγηση των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήσατε σε συνεργασία με άλλες χώρες;

– Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2020 έχουμε αυξήσει το ποσό που αφορά σε αυτές τις ασκήσεις. Αυτό από μόνο του συνεπάγεται ότι το όλο ζήτημα έχει αξιολογηθεί και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει τεράστιο όφελος προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά. Κοινές ασκήσεις που κατά καιρούς βλέπουμε να υπάρχουν μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ ή Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου ή Κύπρου – Γαλλίας ή Κύπρου – Ιταλίας. Η κάθε χώρα μπορεί να έχει τη δική της στρατηγική και στόχους, αλλά στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα για εμάς είναι το ίδιο. Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Μετά από αξιολόγηση έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους ασκήσεις μάς έχουν θέσει κατ’ αρχάς στο επίκεντρο της περιοχής εδώ, αλλά βλέπουμε και τεράστια σημάδια βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας του προσωπικού μας. Πιστεύω ότι το να χτίζεις στην εκπαίδευση του προσωπικού είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις.

– Πώς προχωρούν οι στρατιωτικές συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχές στο πλαίσιο και των τριμερών συνεργασιών σε άλλα επίπεδα;

– Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν δύο ασκήσεις μαζί με το Ισραήλ. Η μία αφορούσε στην αεροπορία και ειδικότερα τα συστήματα αεράμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την αεροπορία του Ισραήλ. Διήρκεσε τρεις μέρες και ήταν πολύ χρήσιμη από απόψεως συμπερασμάτων. Η δεύτερη άσκηση με το Ισραήλ αφορούσε συνεργασία των ειδικών δυνάμεων με διάφορα σενάρια επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν σας κρύβω ότι έχουμε πάρει τα καλύτερα σχόλια από τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ επί αυτού. Είναι μία αγαστή συνεργασία που ουσιαστικά έχει όφελος και στις δύο πλευρές. Για να γνωρίζετε και το μέγεθος αυτών των ασκήσεων, να πω ότι σε σχέση με τη δεύτερη, που αφορούσε στις Ειδικές Δυνάμεις, το προσωπικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν γύρω στα 1.200 άτομα που θεωρείται για τα δεδομένα της Κύπρου ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Και μπορώ να πω ότι έχουμε φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία αυτή την κοινή άσκηση.

– Το θέμα της κατασκοπείας είναι έντονα στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Πόσο σας απασχολεί ως υπουργείο; Λαμβάνονται μέτρα αντικατασκοπείας;

– Σίγουρα το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ είναι οργανισμοί και υπηρεσίες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ζητήματα ασφάλειας, κυβερνοασφάλειας και συναφών ζητημάτων που έχουν σχέση και με επικοινωνίες. Υπάρχει ένα κλειστό σύστημα το οποίο μέσω αυτού γίνεται η καθημερινή επικοινωνία, πλην όμως γνωρίζουμε ότι λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας σε αυτό τον τομέα, πάντοτε υπάρχουν κενά και έχομε υποχρέωση να εκπαιδεύουμε συνεχώς το τμήμα που έχει ευθύνη για τα ζητήματα αυτά, έτσι ώστε να δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να διασφαλίζουμε την ασφάλεια. Από την άλλη, επειδή έχω ως υπουργός Άμυνας και την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας η οποία είναι η υπεύθυνη Αρχή και για τα υπόλοιπα κυβερνητικά τμήματα, θέλω να πω ότι χρήζουμε ακόμη περισσότερης εργασίας αρχίζοντας από την αλλαγή κουλτούρας. Έτσι ώστε όταν αποκτήσουμε την κατάλληλη υποδομή -που μπορώ να πω ότι σιγά σιγά δημιουργείται- για την προστασία αυτών των δεδομένων, να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές χωρίς να υπάρχουν εμπόδια από τη συμπεριφορά και τον τρόπο που ενεργούμε ως άτομα.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/829797/s-angelidis-amyntiki-biomichania-meso-pesco