To Nέο Δόγμα της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email

 4/2/2020

Του Φοίβου Κλόκκαρη *

Η Τουρκία   κλιμακώνει τις έκνομες ενέργειεςτης σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) . Άρχισαν το 2013 με έρευνες  και  από το 2019 συνεχίστηκαν με  γεωτρήσεις , σε περιοχές που βρίσκονται εκτός αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων(ΘΤ) της ΚΔ , υπό την προστασία του πολεμικού ναυτικού της. Η αδυναμία της ΚΔ να ανακόψει την επιθετικότητα της Τουρκίας , η απάθεια των ΗΕ και η υποτονική αντίδραση της ΕΕ ,έχουν αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία εισέβαλε και σε αδειοδοτημένα ΘΤ της ΚΔ όπως στο 7  και στο 8 , στο οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα  το Τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Το ΘΤ8  έχει  αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ENI-TOTALοι οποίες είχαν πραγματοποιήσει έρευνες, προσδιόρισαν στόχους για εκτέλεση  γεωτρήσεων , και σε έναν από αυτούς εγκαταστάθηκε παράνομα  το «Γιαβούζ» .   Είναι μια νέα  παραβίαση από την Τουρκία ,της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο τής θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ  ,που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι πειρατική πράξη της Τουρκίας, για την αρπαγή του φυσικού  αερίου(ΦΑ) της Κύπρου .Τό 1974 με την στρατιωτική εισβολή, είχε προβεί στην αρπαγή του 37% του εδάφους της και του 57% τών ακτών της.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην ενέργεια του «Γιαβούζ» δήλωσε ότι η Τουρκία ενεργεί «επί του πεδίου και στο τραπέζι» .Η δήλωση του πηγάζει απο  τό νέο τουρκικό δόγμα « και στο πεδίο τωνεπιχειρήσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πού υιοθετήθηκε  τα τελευταία χρόνια, για να εξυπηρετήσει τους εθνικούς στόχους  και την επεκτατική πολιτική τής Τουρκίας . Βασίζεται στην ταχεία ενδυνάμωση και εκμετάλλευση της σκληρής ισχύος της (hardpower) και περιγράφεται στο πέμπτο περί Τουρκίας βιβλίο, του Ταξίαρχου ε.α. Χρήστου Μηνάγια του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), με τίτλο «Μέτωπα Σύγκρουσης και Πολέμου της Τουρκίας», που εκδόθηκε το 2018 στο τυπογραφείο του ΕΣ.

Τα βασικά στοιχεία του νέου δόγματος περιγράφονται στη σελίδα 335 του βιβλίου και τα σημαντικότερα είναι :

 • Σχεδιασμός και διεξαγωγή επιχειρήσεων και πέραν των συνόρων  της Τουρκικής επικράτειας.
 • Υιοθέτηση νέας αντίληψης για την συγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος σε ειδικές επιχειρήσεις (περιλαμβάνουν και επιχειρησιακές ομάδες της ΜΙΤ ,μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, κ.α. σελ.113)
 • Απόκτηση στρατηγικών οπλικών συστημάτων με μεγάλη πολλαπλασιαστική ισχύ
 • Προώθηση της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και απεξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας από το εξωτερικό (αποκτήθηκε αυτονομία σε σημαντικά οπλικά συστήματα περιλαμβανομένων και εξοπλισμένων DronesΤουρκικής κατασκευής)
 • Αναβάθμιση και κεντρικός συντονισμός των πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων.
 • Επικαιροποίηση της διαδικασίας συγκρότησης παραστρατιωτικών δομών, όπως η τουρκική εταιρεία SADATA.S. (απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ), η οποία  πραγματοποιεί επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης  σε πολλές χώρες, όπου υπάρχουν μουσουλμανικές μειονότητες ( σελ.118-121 ).
 • Επιχειρήσεις σταθεροποίησης στις καταληφθείσες περιοχές πέραν των συνόρων( αυτό που συμβαίνει σήμερα στη ζώνη που κατέλαβε η Τουρκία με την εισβολή της στη Συρία)

Το νέο δόγμα της Τουρκίας τέθηκε σε εφαρμογή στις εκτός συνόρων επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Κύπρο.

Ειδικά για την Κύπρο, προκαλεί τετελεσμένα στο ΠΕΔΙΟ των επιχειρήσεων με παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της ΚΔ υπό την κάλυψη του πολεμικού ναυτικού της, προκειμένου να τα  αξιοποιήσει στο ΤΡΑΠΕΖΙ των διαπραγματεύσεων με βασικές επιδιώξεις:

 • Να ενταχθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό το θέμα τουΦΑ, το οποίο να τύχει συνδιαχείρησης και διαμοιρασμού στις δυο κοινότητες, ανεξαρτήτως του εάν λυθεί ή όχι το Κυπριακό
 • Να  εξαναγκασθεί η ΚΔ να αποδεχθεί συρρίκνωση  τής ΑΟΖτης προς όφελος της Τουρκίας( η οποία διεκδικεί και κατέλαβε με το ναυτικό δυναμικό της  το  44% τής έκτασης της)  αλλά και προς όφελος των γειτονικών  χωρών τής ΚΔ (  να τις δελεάσει να επανακαθορίσουν την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους ,σε βάρος της ΑΟΖ  τής ΚΔ  ,κατά το πρότυπο της συμφωνίας της με την Λιβύη, σε βάρος της ΑΟΖ της Ελλάδας.)
 • Να αποκτήσει η Τουρκία ρόλοστα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου(AM), νακαταπολεμήσει την δημιουργία του αγωγού EASTMED και να επιτύχει την διακίνηση του ΦΑ  της  ΑΜ μέσω Τουρκίας

 Τό νέο δόγμα τής Τουρκίας  βασίζεται στην εκμετάλλευση της ενδυνάμωσης της στρατιωτικής ισχύοςτης .Επειδή οι επεκτατικές διεκδικήσεις της αντιβαίνουν προς το διεθνές δίκαιο,  χρησιμοποιεί την ισχύ της, για να  προκαλεί κρίση και τετελεσμένα με επιχειρήσεις επί τού εδάφους , στή θάλασσα και τον αέρα (εκεί όπου εκτιμά εκ του ασφαλούς, ότι έχει την δυνατότητα να το πράττει, όπως στην περίπτωση της ΚΔ), προς εκμετάλλευση τους  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από θέσεως ισχύος. Είναι ένας  συνδυασμός , της στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος της Τουρκίας, στον οποίο πρυτανεύει το συμφέρονέναντι του δικαίουκαι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τον Ελληνισμό.

Ιδιαίτερα η ΚΔ πρέπει επειγόντως να ενδυναμώσει τον συντελεστή της στρατιωτικής ισχύοςτης (ενίσχυση Εθνικής Φρουράς(ΕΦ), αναζωογόνηση δόγματος ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας, ανάπτυξη αμυντικών συμμαχιών) και να μην περιορίζεται μόνο στον συντελεστή της διπλωματικής ισχύος, αφού οι δύο συντελεστές αλληλοεπηρεάζονται και αλληλουποστηρίζονται .

Η ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος ,προυποθέτει  χρήματακαι πολιτική βούληση. Χρήματα υπάρχουν από το ΤΑΘ . Πρέπει να διατίθενται όλα στην ΕΦ και όχι μόνο μικρό μέρος, όπως είναι η πρακτική των κυβερνήσεων μας  . Η πολιτική βούληση προυποθέτει:

 • Συνειδητοποίηση του θανάσιμου κινδύνουπου διατρέχει η ΚΔ από την Τουρκική στρατηγική, η οποία υλοποιείται αδίστακτα και μεθοδικά βάσει μακροχρόνιου σχεδιασμού από την δεκαετία του 1950,  με στόχο τόν  έλεγχο όλης τής Κύπρου  και
 • Κατανόησητής αξίας  τήςστρατιωτικής ισχύοςγια την επιβίωση ενός κράτους .Η στρατιωτική ισχύς   είναι αναγκαία για την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας της ΚΔ, την αποτροπή της τουρκικής επέκτασης, την ενδυνάμωση της διπλωματικής ικανότητας της ΚΔ και την δυνατότητα της να συνάπτει αμυντικές συμμαχίες, που απαιτούν και κοινή συνεισφορά στην ασφάλεια (κυρίως διάθεση αεροναυτικών δυνάμεων) .

 Διερχόμεθα μια νέα εθνική κρίση, η αντιμετώπιση της οποίας, πέραν της ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος ,απαιτεί αρραγές εθνικό μέτωποκαι αγωνιστικό πνεύμα, για να επιβιώσουμε από την επιθετικότητα του αδίστακτου Τούρκου επιδρομέα, ο οποίος με τη έπαρση του ισχυρού, όχι μόνο δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, αλλά  ούτε και την  ανθρώπινη ζωή (γενοκτονίες ,εκρίζωση πληθυσμών,  άρνηση διάθεσης στοιχείων για αγνοουμένους κ.α.).

Συμπερασματικά , πρέπει να ενισχύσουμε την δυνατότητα αντίστασης μας για να διασφαλίσουμε την ελευθερία μας (Θουκυδίδης Δ92).

* αντιστράτηγος ε.α.