Θέλουν αφέντη να τους στέλνει φιρμάνια;

Print Friendly, PDF & Email

9/5/2020

του  Άριστου Μιχαηλίδη 

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του Τουρκικού (και όχι τουρκοκυπριακού) Ρεπουπλικανικού Κόμματος, από τους πιο παλιούς συνεργάτες (το κόμμα) του ΑΚΕΛ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πάραυτα πρέπει να συγκληθεί η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία προκειμένου σε επιστημονική βάση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν τις διελεύσεις στα οδοφράγματα. Την ίδια μέρα (τυχαία;) ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουνφικύπ δήλωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη είναι έτοιμη να διευκολύνει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες των δύο πλευρών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στα οδοφράγματα, όταν το επιτρέψει η κατάσταση. Ταυτόχρονα, οι γνωστοί διχοτομιστές των οδοφραγμάτων στις ελεύθερες περιοχές, ξεκίνησαν να οργανώνονται για να ζητήσουν, ίσως και με διαδηλώσεις, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Άρχισαν μάλιστα να επαναφέρουν το τροπάρι που προκάλεσε την ένταση στη Λήδρας τον Μάρτη, για το ότι ο Αναστασιάδης έκλεισε τα οδοφράγματα για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους δημόσιας υγείας. Ούτε τώρα, ούτε τότε, μας είπαν ποιοι είναι οι πολιτικοί λόγοι, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Η ουσία είναι ότι την ώρα που υποκριτικά, ίσως και οργανωμένα, ο Ερχιουρμάν, ο εκπρόσωπος της Ουνφικύπ και διάφοροι επώνυμοι κι ανώνυμοι γιεγιέδες των ελεύθερων περιοχών, επανέρχονται στα οδοφράγματα, πιστοί στη λογική της ντε γιούρε διχοτόμησης και της λύσης δύο κρατιδίων, η Άγκυρα αξιοποίησε τη σύγχυση της πανδημίας για να μετατρέψει τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς σε ακόμα πιο ξευτιλισμένα τσιράκια της. Ή τσογλάνια της, ακριβέστερα. Που ούτε καν τους ανακοινώνει ο αφέντης τις αποφάσεις της κι ας αφορούν τις ζωές τους.

Μέσα στις απαγορεύσεις, έστειλε, για παράδειγμα, μερικές εκατοντάδες στρατιωτικούς προς αντικατάσταση άλλων, στα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου, κι ούτε καν ενημέρωσε τους «κυβερνητικούς» εγκάθετούς της. Ούτε καν να ληφθούν υπόψη οι κανονισμοί του ψευδοκράτους για τον κορωνοϊό. Κι έτρεχαν, λόγω σάλου που προκάλεσαν τουρκοκυπριακές εφημερίδες, να συναντηθούν με την ηγεσία του κατοχικού στρατού για να ενημερωθούν εκ των υστέρων. Ο Τατάρ, «πρωθυπουργός» μίσιημου, ο Οζερσάι «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών» και ο Αλί Πιλλί «υπ. Υγείας» πήγαν στο γραφείο του υποστράτηγου Σεζάι Όζτουρκ, διοικητή του στρατού, για να ενημερωθούν.

Αν ήταν μόνο αυτό να πεις ότι πρόκειται για στρατό κατοχής και δεν δίνει λογαριασμό. Το άλλο, όμως; Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε και διέταξε τη διακοπή των προγραμμάτων του τουρκοκυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Diyalog TV» το οποίο ασκεί κριτική στον Ερντογάν. Έστειλε φιρμάνι από την Άγκυρα κι έκλεισαν ένα τουρκοκυπριακό κανάλι. Έτσι θέλει, έτσι κάνει. Κι αυτά την ώρα που θρηνεί το κατοχικό καθεστώς ότι «οικονομικά είμαστε στον πάτο» (δήλωση Τατάρ), διότι δεν έστειλε χρήματα η Τουρκία, και την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη πέθανε από απεργία πείνας δεύτερο μέλος του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Yorum, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ, διαμαρτυρόμενος διότι η τουρκική κυβέρνηση απαγορεύει στο συγκρότημα να κάνει συναυλίες. Τραγούδησαν στα Κούρδικα και γι΄ αυτό τα μέλη του κηρύχθηκαν τρομοκράτες από το 2016. Τον Απρίλιο πέθανε η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Χελίν Μπολέκ, από απεργία πείνας. Και τον Μάιο ακολούθησε ο Γκιοκτσέκ.

Παράλληλα, μέσα στην ανησυχία όλου του κόσμου για την υγεία, και μέσα στην κατάρρευση της οικονομίας, ο Ερντογάν διαθέτει εκατομμύρια για να συνεχίσει την πειρατεία του μέσα στις κυπριακές θάλασσες και να επιβάλει τετελεσμένα.

Αλλά με αυτά δεν ασχολείται κανένας. Δεν αντιλαμβάνεται κανένας από τους οπαδούς των οδοφραγμάτων ότι το πρόβλημα μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν είναι αν θα συγκληθεί η τεχνική επιτροπή υγείας για να ανοίξει τα οδοφράγματα. Αυτό είναι εντελώς αδιάφορο, διότι έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα οδοφράγματα. Εκτός βέβαια και αν τα κρατήσει κλειστά η Άγκυρα. Αλλά, επιτέλους, αυτό που επείγει είναι να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Αν οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, όπως ο Ερχιουρμάν, και οι Ελληνοκύπριοι ομοίως υποκριτές, κάνουν πως δεν βλέπουν τι κάνει η Τουρκία και συνεχίζουν να μας λένε ότι πρέπει να συνεργαστούμε μαζί της, να γίνουμε σύμμαχοι αντί εχθροί, για να στέλνει φιρμάνια ο σουλτάνος να κλείνει ΜΜΕ και στις ελεύθερες περιοχές, δεν έχει νόημα να μιλάμε για συνεννόηση. Ούτε για οδοφράγματα. Πρέπει να προηγηθούν πιο ουσιαστικές και ειλικρινείς κουβέντες. Τόσο από τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, όσο και από τους Ελληνοκύπριους που δήθεν αγωνιούν για την επανέναρξη των συνομιλιών. Να αποφασίσουν πρώτα τι είδους πατρίδα θέλουν.

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/933678/theloyn-afenti-na-toys-stelnei-firmania