Ο κορωνοιός και η ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Print Friendly, PDF & Email

10/5/2020

της Φανούλας Αργυρού*

Δεν είναι δυσανάλογο το κτύπημα

Η ομογένεια μας στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται σε κάπου  300,000,  κάποιοι την ανεβάζουν και σε 350,000. Δυστυχώς, όμως,  δεν έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία. Η προσέγγιση των 300,000 ίσως να είναι η πλησιέστερη.

Θα ήταν ευχής έργον αν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσιζε να αναλάβει και να ολοκληρώσει μια σοβαρή έρευνα για εξακρίβωση του πλησιέστερου αριθμού των ομογενών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας μας  (Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες) επί τω πλείστον δούμε στο Λονδίνο και τις περιφέρειες της. Όμως έχουμε και μικρότερες κοινότητες σε αρκετές πόλεις εκτός Λονδίνου με χιλιάδες ομογενείς.

Σήμερα, όπως και όλη η ανθρωπότητα, αντιμετωπίζει και η ομογένεια μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον θανατηφόρο κορωνοιό, θρηνεί και αυτή δεκάδες θύματα,  δίνοντας και αυτή τον αγώνα για επιβίωση και διάσωση. Ίσως

Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Με εγκύκλιο του ο  Πρωτοσύγκελος  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων Αρχιμανδρίτης Νικόδημος,  ενημέρωσε την ομογένεια ότι αφειδώλευτα ανταποκρίθηκαν οι ομογενείς στην έκκληση  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής  προς συνδρομή στις φιλανθρωπικές  της δράσεις  κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού Covid-19. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή διένειμε εκατοντάδες πακέτα με τρόφιμα μακράς διάρκειας σε δοκιμαζόμενες οικογένειες, φάρμακα, είδη υγιεινής και βρεφικές πάνες. Χορηγήθηκαν και οικονομικές ενισχύσεις …

Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία – Επιχειρήσεις στο έργο βοήθειας

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της κρίσης λόγω της πανδημίας ανέπτυξε αξιόλογη δράση αρωγής και έμπρακτης στήριξης συμπατριωτών μας. Η ιστοσελίδα της παρέχει αρκετές πληροφορίες με τηλέφωνα για ιατρική περίθαλψη για όσους δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν μέσω των κανονικών προσβάσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή άλλους λόγους, οργάνωσε ομάδες εθελοντών και συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, για αποστολές 4,450 κιβωτίων με κυπριακά προϊόντα (μέσω της κυπριακής επιχείρησης στο Λονδίνο MARATHON) σε Κύπριους φοιτητές που αποκλείστηκαν στην Βρετανία λόγω της κρίσης, («Ελευθερία» 30.4.2020).

Μια νέα προσφορά της με χρηματοδότηση εξ΄ολοκλήρου από το Ίδρυμα Yiannis Foundation, ήταν η αποστολή  σε 350 συμπατριώτες κιβώτια με κυπριακά και άλλα προϊόντα και πάλιν μέσω της MARATHON, της οικογένειας Παπανικολάου που εδρεύει στο βόρειο Λονδίνο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε στις 10 Απριλίου 2020, ευχαριστήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας  κ. Χρήστο Καραολή, εκφράζοντας  τη βαθύτατη θλίψη τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για την απώλεια μελών της κυπριακής παροικίας από τον κορωνοϊό και ευχαριστώντας την ομογένεια για την ανεκτίμητη προσφορά της με καθοδήγηση της ΕΚΟ.

Ίδρυμα Chris Harmanda

Αξιόλογο και το έργο του Ιδρύματος Chris Harmanda  το οποίο από την πρώτη στιγμή των περιοριστικών μέτρων (lockdown) φρόντισε να παραδώσει κατ΄οίκον πάνω από 250 δέματα κυπριακών τροφίμων. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής (Trustees) του Chris Harmanda Foundation  η δημιουργία του εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να βοηθά συνανθρώπους μας, συντηρώντας  την αγαθή μνήμη του αείμνηστου Τάκη Χαρμαντά. (Σχετικό ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση  της «Ελευθερίας» 23.4.2020).

Με επιτυχία εξ αποστάσεως διδασκαλία στα ελληνικά σχολεία

Ο κορωνοιός δεν μπόρεσε να σταματήσει την ελληνική εκπαίδευση στο Λονδίνο. Με το γενικό κλείσιμο των σχολείων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένα μήνα,  ακολούθησαν αναπόφευκτα και τα παροικιακά μας σχολεία την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες διδασκαλίας.

Από τις 21 Μαρτίου (και άλλα μία βδομάδα αργότερα) τα ελληνικά παροικιακά σχολεία άρχισαν να εφαρμόζουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, χρησιμοποιώντας διάφορες πλατφόρμες ως εργαλεία διδαχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, έγραψε, η εφημερίδα «Ελευθερία»,  το όλο εγχείρημα είναι αρκετά επιτυχές η συμμετοχή των μαθητών (και των γονιών) σε αυτή τη διαδικασία πολύ ικανοποιητική.

Ενδεικτικά, όπως εξήγησε η εφημερίδα στις 30 Απριλίου 2020, στα σχολεία Manor Hill  και Finchley (στην περιφέρεια του βορείου προαστίου Barnet) η συμμετοχή των μαθητών στην νέα μέθοδο διδασκαλίας φτάνει περίπου στο 94%. Γίνεται χρήση της πλατφόρμας Remind  με γραπτή επικοινωνία και της πλατφόρμας Zoom.

(Φωτογραφία από την ώρα μαθήματος στο Ανεξάρτητο Ελληνικό Σχολείο Μάνορ Χιλλ, όπως δημοσιεύθηκε μαζί με άλλες στην «Ελευθερία» 30.4.2020)

  Η χρήση του διαδικτύου εξυπακούεται πολλή και επιμελημένη προετοιμασία από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, όπως εξηγεί η «Ελευθερία» με δικά τους μέσα φέρουν εις πέρας το έργο τους με θαυμαστά αποτελέσματα. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να ξανανοίξουν τα σχολεία ίσως τον Σεπτέμβριο.

Θύματα του κορωνοιού

Μεταξύ των 100 και πλέον ομογενών θυμάτων του κορωνοιού που έχασαν τη ζωή τους, ήσαν και ορισμένοι επώνυμοι που άφησαν τη δική τους προσφορά στην ομογένεια.

Ένας ήταν ο μ. Γιάννης Παρέας, Έλληνας της Αγγλίας, γεννημένος στη Λεμεσό το 1949. Ο Γ. Παρέας αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ίδρυση και λειτουργία το 2013 του πρώτου στην Αγγλία Ελληνορθόδοξου καθημερινού Γυμνασίου « Απόστολος Ανδρέας» (St. Andrew the Apostle School).  O αείμνηστος Γιάννης υπήρξε από το 2013 μέχρι και το θάνατό του Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας. ΄Ηταν χάρη στις άοκνες προσπάθειές του και των συνεργατών του που έγινε δυνατή η ίδρυση και λειτουργία του Σχολείου υπό τη διοικητική και εκπαιδευτική ευθύνη του ιδρύματος Russell Education Trust και υπό την πνευματική εποπτεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Θυατείρων. Το Σχολείο χρηματοδοτείται πλήρως από το βρετανικό Δημόσιο. Πρόσφατα, μάλιστα, εγκρίθηκε από τις βρετανικές αρχές η ανέγερση νέου μοντέρνου σχολικού κτηρίου στο βόρειο Λονδίνου, το οποίο θα είναι έτοιμος ε δύο περίπου χρόνια.

Ο μ. Γιάννης πίστευε ότι οι μαθητές θα είχαν την ευκαιρία στο Σχολείο να κατανοήσουν την τεράστια προσφορά της σύγχρονης και αρχαία Ελλάδας στον σημερινό παγκόσμιο πολιτισμό. 

Αριθμός θυμάτων

Δυστυχώς, κυκλοφορούν διάφοροι αριθμοί σχετικά με τον αριθμό θυμάτων στην παροικία, και επειδή ακριβής αριθμός δεν μπορεί να δοθεί από κανέναν προς το παρόν, αλλά προσέγγιση αριθμών βάση βάσιμων πληροφοριών,  και η πιο ισχυρή ένδειξη είναι οι κηδείες που τελούνται στους ελληνορθόδοξους ναούς στη Βρετανία, η εφημερίδα «Ελευθερία» διεξήγαγε δική της έρευνα, με  βασική πηγή πληροφόρησης τις εκκλησίες.  Και όπως δημοσίευσε (πρώτη έρευνα)  στις 23.4.2020,  μέχρι τότε φαίνεται τελέστηκαν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και θα τελεστούν το Μάιο και αρχές Ιουνίου 92-95 κηδείες με αιτία τον κορωνοιό.

(Λεπτομέρειες της έρευνας με τις πηγές δημοσιεύθηκαν πρωτοσέλιδα στην ηλεκτρονική έκδοση www.eleftheria.co.uk ).

Νεότερη έρευνα στην έκδοση 7 Μαΐου 2020 σύνολο θυμάτων 109

Νέα έρευνα της «Ελευθερίας» με  στοιχεία μέχρι  Τρίτη (5/5/20), και που δημοσίευσε  την περασμένη Πέμπτη – αφού επικοινώνησε με όλες τις ελληνορθόδοξες κοινότητες μία προς μία εντός και εκτός Λονδίνου και παρέδωσε ως τεκμηρίωση  και τα ονόματα των ιερατικών προϊσταμένων με τους οποίες μίλησε –  οι κηδείες που καταγράφονται για θανόντες λόγω της πανδημίας από τον Μάρτιο έως τις αρχές Ιουλίου, είναι 109. Μάλιστα μια κηδεία θα γίνει στις 21 Ιουλίου.

Εντός Λονδίνου            97 (εκτός 12 = 109)

Birmingham                        5

Great Yarmouth                  2

Luton                                   1

Leeds  – δυο κηδείες εντός Μαΐου άγνωστο ακόμα αν είναι από τον ιό γι΄αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται

Cambridge                           0  (Ο  ιερατικός προϊστάμενος επιβεβαίωσε καμία κηδεία στην κοινότητα από ιό ή αλλιώς)

Weston – Super -Mare         3

Leicester                              Άγγλος σύζυγος Ελληνοκυπρίας  πέθανε από κορωνοιό όμως δεν συμπεριλαμβάνεται

Cheltenham                         1

Σκωτία   δεν υπήρξε κανένας θάνατος εκτός από ένα Ελλαδίτη επισκέπτη που προσβλήθηκε και πέθανε.

Δεν είναι δυσανάλογο το κτύπημα

Βάση του αριθμού των 109 το ποσοστό 0.4%, που αντιστοιχεί στην ομογένεια τελικά το κτύπημα δεν είναι δυσανάλογο  (όπως αρχικά είχε υπολογιστεί με διαφορετικούς αριθμούς θανάτων). Βέβαια όλα εξαρτώνται από  τον τελικό έγκυρο αριθμό των θανάτων εφόσον ακόμα κανένας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί και πως θα καταλήξει η όλη κατάσταση.

Θάνατοι : 109 / 28734 = 0.4%    ποσοστό (δεύτερο) αριθμός βρετανικής στατιστικής θανάτων 4.5.2020

Πληθυσμός ομογένειας και  Ηνωμένου Βασιλείου  : 300,000 / 67,886,011 = 0.4%

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

 

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 10/5/2020

 

Λευκωσία, 10 Απριλίου 2020

Κύριο Χρήστο Καραολή

Πρόεδρο Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυπρίων

Ηνωμένου Βασιλείου

1 Britannia Road, Finchley,

London, N12 9RU

Φίλε Πρόεδρε,

Νοιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ αυτή την ώρα σε εσάς για να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου, της Κυβερνήσεως αλλά και του κυπριακού λαού προς όλους εσάς για την εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικά στο Υπουργείο Εξωτερικών αυτές τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η Κύπρος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ανεκτίμητη καταγράφεται η προσφορά των συμπατριωτών μας που διαβιούν στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και όλων των οργανωμένων συνόλων υπό την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας, όσον αφορά την παροχή βοήθειας για κάλυψη των αναγκών, των φοιτητών αλλά και του συνόλου των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στη Βρετανία.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο να παρέχετε την πολύτιμη στήριξη σας, μέσω της άριστης συνεργασίας και συντονισμού που έχετε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για την απώλεια μελών της κυπριακής παροικίας από τον κορωνοϊό και να διαβεβαιώσω ότι οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, στις οποίες εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Ευχή όλων μας είναι όπως η κατάσταση εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν και στη Μεγάλη Βρετανία και η παροικία έχει τις λιγότερες δυνατόν επιπτώσεις από αυτή την πρωτόγνωρη τραγωδία που διέρχεται το παγκόσμιο.

Σας διαβεβαιώ ότι η κυπριακή Πολιτεία και ο ίδιος προσωπικά τρέφουμε αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης όχι μόνο για το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί η Ομοσπονδία σε αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά και για τη διαχρονική προσφορά της παροικίας και των οργανωμένων συνόλων της, προς την πατρίδα μας και τον κυπριακό λαό στο σύνολο του.

Με εκτίμηση,

Νίκος Αναστασιάδης