Επίθεση Κοτζιά εναντίον Τσαβούσογλου: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο

Print Friendly, PDF & Email

1 Δεκ 2016

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τους νέους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με το νομικό καθεστώς του Αιγαίου. 

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας αποτελούν οι νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, τονίζει το ΚΚΕ 

“Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα Ίμια, συνιστούν νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και συνδέονται με το συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών κι ανακατατάξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο” αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. 

Αναφέρει ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να εκφράζει τον προβληματισμό της, όμως την ίδια στιγμή συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή και έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ σε «χωροφύλακα» στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το λαό σ’ επικίνδυνες περιπέτειες.” 

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, υπογραμμίζοντας ότι «το γαϊτανάκι των απαράδεκτων τουρκικών δηλώσεων συνεχίζεται, αυτήν τη φορά με το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου στη Μιλλιέτ». 

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει» και αναρωτιέται «πώς μπορεί να εμπιστεύεται κανείς μία χώρα που παγίως αμφισβητεί και καταστρατηγεί αυτά τα οποία η ίδια υπέγραψε»; 

Νέα ερώτηση της Βόζεμπεργκ για την προκλητική στάση της Τουρκίας 

Την άμεση αντίδραση της Κομισιόν στην αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τουρκίας, ζητάει με νέα ερώτησή της προς την Επιτροπή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε την ερώτηση, καθώς η Τουρκία κατ’ εξακολούθηση αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες, απαξιώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το προσφυγικό και δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος σε πρόσφατη ομιλία του αμφισβήτησε ακόμα και τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης εγείρει αξιώσεις στο Αιγαίο και καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να επέμβει στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι 18 μικρά νησιά «κατέχονται» από την Ελλάδα, αναφέρει η κ. Βόζεμπεργκ και υπενθυμίζει ότι η ανωτέρω στάση συμπληρώνει τις αλυτρωτικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, που έχουν εκδηλωθεί με αλλεπάλληλες δημόσιες αμφισβητήσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Τα Ίμια είναι Ελλάδα και άρα κομμάτι της Ε.Ε.» 

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνικότητα των Ιμίων κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Με την ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τούρκος Υπουργός αμφισβητώντας την ελληνικότητα των Ιμίων, ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

«Μετά την ευθεία αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο που με συνεχείς προκλητικές δηλώσεις μιλάει για “σύνορα της καρδιάς μας” και ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης,  οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών προκαλούν ακόμη περισσότερη ανησυχία και προβληματισμό. 

Με τις δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός αμφισβητεί γραπτώς την ελληνικότητα των Ιμίων, χαρακτηρίζοντας τις δύο νησίδες τουρκικό έδαφος. 

Τα δύο (Ανατολικό και Δυτικό Ίμιο ή Λίμνιο) ακατοίκητα ελληνικά νησιά βρίσκονται ανατολικά της Καλύμνου στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την παράδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1947, τα Ίμια ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια, και βρίσκονται στα Ελληνικά θαλάσσια ύδατα. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

  1. Είναι σε γνώση της η ευθεία αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής επικράτειας, που αποτελούν και μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 
  2. Πώς σχολιάζει τις παραπάνω δηλώσεις;». 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 

Την προκλητική θέση της Άγκυρας ότι τα Ίμια «είναι τουρκικό έδαφος» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sa?lar και Niyazi Nefi Kara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία». 

Στην απάντησή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε: «Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι συνθήκες ειρήνης της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών… Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επιλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς, και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα». 

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, που ξεκίνησαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. 

«Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν ξεκινήσει το 2002, κατά την Πρωθυπουργία του αείμνηστου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Μαρτίου του 2002 στην Άγκυρα και μέχρι τα τέλη του έτους που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχαν πραγματοποιηθεί 7 γύροι διερευνητικών επαφών.Δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ότι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (που οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ). Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου στην απάντησή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. 

Πηγή:http://mignatiou.com/2016/12/epithesi-kotzia-enantion-tsavousoglou-adiamfisvititi-i-kiriarchia-tis-elladas-sto-egeo/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.