Μηχανισμός στρατιωτικής επαφής: Σύντομα εξελίξεις λέει η Κυβέρνηση (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

14/7/2020

συντάχθηκε από Νικόλας Ζαννέττος

Θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις ή η επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης αναφορικά με την εισήγηση των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία ενός μηχανισμού επαφής ανάμεσα στην Εθνική Φρουρά και τον κατοχικό στρατό.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και αρκετό καιρό πιστεύει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια επαφή με τον τουρκικό στρατό. Υποστήριξε ότι είναι καλό να υπάρχει μια συνεννόηση με τον κατοχικό στρατό, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις και εξελίξεις οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να συμβούν.

Ερωτηθείς αν μια τέτοια διευθέτηση ελλοχεύει κινδύνους σε σχέση με την μελλοντική παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος. Είπε μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μας έφερνε εμμέσως πλην σαφώς σε απευθείας διάλογο με την Τουρκία και δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει αυτός ο μηχανισμός να αντικαταστήσει την ειρηνευτική δύναμη. Συνέστησε υπομονή και είπε ότι θα λεχθούν περισσότερα στο επόμενο διάστημα.

«Η επιτομή της ταϊβανοποίησης του κυπριακού»

Κάθετα ενάντιος με μια τέτοια εξέλιξη εμφανίστηκε στην ίδια εκπομπή ο Αντιστράτηγος Εν Αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς απαριθμώντας μια σειρά από λόγους για τους οποίους μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική.

Πρώτο, η δημιουργία προϋποθέσεων αποχώρησης της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο διότι η μακροβιότερη ειρηνευτική δύναμη στον κόσμο βρίσκεται στην Κύπρο και κατά καιρούς έχουν εκφραστεί απόψεις ότι επιτέλους η δύναμη πρέπει να αναμορφωθεί να μετατραπεί σε μια αστυνομική υπηρεσία ή ακόμα και να αποχωρήσει

Δεύτερο, με τον τρόπο αυτό, δηλαδή τη συνεργασία της εθνικής φρουράς και του στρατού κατοχής είναι η επιτομή της ταϊβανοποίησης του ψευδοκράτους γιατί η συνεργασία του στρατού που κατέλαβε το 37% του εδάφους, σκότωσε, βίασε, σύλησε τα ιερά και τα άγια, της Κύπρου πάει πολύ.

Τρίτο, αυτός ο μηχανισμός δεν πρόκειται να λειτουργήσει γιατί θα υπάρχει μια μορφή αναξιοπιστίας ανάμεσα στα δύο μέρη. Άλλο να το συζητάς με την ειρηνευτική δύναμη, άλλο να συζητούν δύο στρατοί, γιατί αν υπάρχει διαφωνία κανείς δεν θα κάνει πίσω γιατί αυτό θα θεωρείται προδοσία και δεν πρόκειται να επιλύεται τίποτα.

Ο κ. Πενταράς μοιράστηκε μια προσωπική του εμπειρία όταν οι ΗΠΑ πρότειναν αυτό το ζήτημα το 1996 μέσω της τότε Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στον Γλαύκο Κληρίδη.

«Συγκεκριμένα το 1996 όταν επισκέφθηκε η τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολομπράιτ την Κύπρο και είχε συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, του έθεσε το θέμα αυτό και μάλιστα πρότεινε μια συνάντηση του τότε διοικητή της Εθνικής Φρουράς με τον Διοικητή των κατοχικών στρατευμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την παρέπεμψε να συζητήσει το θέμα με τον τότε Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αείμνηστο Στρατηγό Νικόλαο Βορβολάκο και η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Εκεί η Ολμπράιτ έθεσε το θέμα με τον Βορβολάκο να της απαντά ως εξής: Εγώ είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον ομόλογο μου Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας. Όμως με τον διοικητή των κατοχικών στρατευμάτων θα συναντηθώ μόνο στο πεδίο της μάχης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: https://www.alphanews.live/politics/mihanismos-stratiotikis-epafis-syntoma-epontai-anakoinoseis-leei-i-kybernisi