Ανεπίτρεπτη Ολιγωρία  στην Άμυνα

Print Friendly, PDF & Email

14/7/2020

Του Φοίβου Κλόκκαρη*

Η Τουρκία ακολουθεί αναθεωρητική επεκτατική πολιτική σε βάρος του Ελληνισμού με την  προβολή της στρατιωτικής της ισχύος και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Στην Ελλάδα επιδιώκει την αλλαγή του statusquo στο Αιγαίο και απειλεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με κίνδυνο να υπάρξει θερμό επεισόδιο, να κλιμακωθεί η κρίση και να επεκταθεί και στη Κύπρο.

Στην Κύπρο, η Τουρκία εισέβαλε με το πολεμικό ναυτικό, τα ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και έχει επεκτείνει την κατοχή  και στο θαλάσσιο χώρο. Παράλληλα ενίσχυσε τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ) με  σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα (άρματα, πυροβολικό,drones) καί 4000 άνδρες .Οι ελεύθερες περιοχές τελούν υπό άμεση στρατιωτική και δημογραφική απειλή

 Η Τουρκική απειλή μεγεθύνεται και εμείς ολιγωρούμε.  Η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) είναι αποδυναμωμένη. Αντιμετωπίζει  προβλήματα  που έχουν συσσωρευθεί, επειδή για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις τής ΚΔ δεν έδιδαν την δέουσα βαρύτητα στο θεσμό της ΕΦ με αποτέλεσμα να εξασθενίσει η μαχητική ισχύς της. Αδικαιολόγητη μείωση της στρατιωτικής θητείας χωρίς να έχει μεταβληθεί η Τουρκική απειλή, με δυσμενείς επιπτώσεις στην επάνδρωση της και στην δυνατότητα ελέγχου τής Γραμμής Καταπαύσεως του πυρός (ΓΚΠ). Αδρανοποίηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας, με συνέπεια την αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας και των διεκδικήσεων της σε βάρος των ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας . Διάθεση στην ΕΦ μόνο μικρού μέρους των εισπράξεων του Ταμείου Αμυντική θωράκισης (ΤΑΘ) της ΚΔ, με συνέπεια να μην διαθέτει πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) και Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), η ΑΟΖ της και  το φυσικό αέριο της να μην έχουν ασπίδα προστασίας και να αντιμετωπίζονται  προβλήματα  εκσυγχρονισμού καί  συμπλήρωσης των Μέσων και Οπλικών Συστημάτων( ΜΟΣ )της.

Η κυβέρνηση μας πρέπει επειγόντως να αναθεωρήσει την πολιτική της στο θέμα  διαχείρησης τού ΤΑΘ. Να δοθεί προτεραιότητα  στά προβλήματα τής Ε.Φ. Με την σύμφωνη γνώμη τών κομμάτων, να καθιερωθεί από τούδε, έστω και αργά, η διάθεση όλων των εισπράξεων του ΤΑΘ  στήν ΕΦ και να γίνει επείγουσα αύξηση του υφιστάμενου και των επόμενων ΠΥ άμυνας με την έκτακτη προσθήκη  εξοπλιστικών προγραμμάτων, μεγάλης προτεραιότητας για την ΕΦ.

Οι απαιτούμενες δαπάνες για την συντήρηση των πεπαλαιωμένων ΜΟΣ της Ε.Φ. και την απόκτηση νέων, είναι πολύ μεγάλες και δεν καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς (ΠΥ) άμυνας. Τα υφιστάμενα ΜΟΣ της ΕΦ είναι μεγάλης ηλικίας και χρειάζονται κάθε χρόνο μεγαλύτερες δαπάνες συντήρησης .  Άλλα χρειάζονται συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου,  και πρέπει να αποστέλλονται στις χώρες κατασκευής τους, ενώ άλλα πολύ μεγάλης ηλικίας  πρέπει να αποσυρθούν και αντικατασταθούν με νέα .Αγορά νέων χρειάζεται και για  κάλυψη τών αναγκών  αναδιοργάνωσης της Ε.Φ. Ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται οι απαιτήσεις δαπανών για την συντήρηση των πεπαλαιωμένων ΜΟΣ και την αγορά νέων, οι ΠΥ άμυνας όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

Για το θέμα τής διαχείρισης τού ΤΑΘ, καθοριστικός είναι ο ρόλος του ΓΕΕΦ. Πρέπει να πείσει την πολιτική ηγεσία και την επιτροπή άμυνας της βουλής για τις μεγάλες ανάγκες της ΕΦ στη βάση τής υφιστάμενης κατάστασης της και τής σύγκρισης της με τίς ΤΔΚ. Είναι χρήσιμο να προγραμματίζει το ΓΕΕΦ  επισκέψεις ουσίας τής πολιτικής ηγεσίας και επιτροπής άμυνας τής βουλής, σε μονάδες εκστρατείας και σέ ΟΛΗ  τήν Γραμμή Καταπαύσεως τού Πυρός (ΓΚΠ)( πού έγινε πύλη παράνομης μετανάστευσης πού προωθεί  η Τουρκία ) για καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και επαφή με τα χαμηλόβαθμα στελέχη  τής ΕΦ πού χειρίζονται τα ΜΟΣ της. Νά τηρείται συνεχώς ενήμερη η πολιτική ηγεσία με τεκμηριωμένες εκθέσεις, για  τις απαιτούμενες δαπάνες συντήρησης/ απόκτησης νέων ΜΟΣ, καθώς και για την εκτίμηση τής Τουρκικής απειλής, όπως διαμορφώνεται με τά νέα  δεδομένα ,που προμηνύουν  νέα δεινά για την Κύπρο.

 Η αμυντική θωράκιση, πρέπει να αποτελεί  προτεραιότητα τής ΚΔ.  Ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών στη ξηρά την θάλασσα και τον αέρα τής Κύπρου. Να εγκύψει το κράτος μας στα προβλήματά τής αμυντικής θωράκισης: Tήν ανάγκη ενίσχυσης τής ΕΦ,  Αναζωογόνησης του δόγματος ΕΑΧ Κύπρου/Ελλάδας, Σύναψης αμυντικών συμμαχιών και  Καλλιέργειας αγωνιστικού φρονήματος. Επάρκεια χρηματικών πόρων για τις ανάγκες τής ΕΦ υπάρχει από τις εισπράξεις τού ΤΑΘ.

Είναι αδικαιολόγητη ολιγωρία στήν ημικατεχόμενη Κύπρο  να μην διατίθενται όλοι οι πόροι τού ΤΑΘ στην ΕΦ,  όταν  η Τουρκική στρατιωτική απειλή μεγεθύνεται στη ξηρά και τη θάλασσα και  όταν οργιάζει η παράνομη μετανάστευση μουσουλμάνων πού προωθεί η Τουρκία στις ελεύθερες περιοχές.  .

* αντιστράτηγος ε.α.