Ο χάρτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «όραμα Τζό Μπάιντεν» και τα αναπάντητα ερωτήματα

Print Friendly, PDF & Email

29/11/2020

της Φανούλας Αργυρού*

Διάβασα το άρθρο του Δρ. Θεόδωρου Καρυώτη στις 21.11.2020 στο οποίο διερωτήθηκε γιατί κάποιοι στην Ελλάδα ανακάλυψαν τελευταία τον περίφημο χάρτη Μπάιντεν. ( «Η ΑΟΖ και ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών: Τι να περιμένει η Ελλάδα από τον Τζο Μπάιντεν;») 

Οι πιο πρόσφατες αναφορές στον «χάρτη Μπάιντεν» ήσαν 1)  τα άρθρα  του συνάδελφου Δρ. Κωνσταντίνου Αποστόλου-Κατσαρού  στις 19 Νοεμβρίου 2020  «Μήπως ο χάρτης Μπαίντεν προβλέπει την προσάρτηση των κατεχομένων;» και «Ο “προφητικός” χάρτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ανατολική Μεσόγειο και το Oruc Reis» 31.10.2020 στα οποία ο συγγραφέας προβάλει μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα. 2) Η συνέντευξη του Στρατηγού Φ.  Φράγκου  (συνέντευξη στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΚΤΙΚΑ 90.1 FM» στις 21 Οκτωβρίου 2020).

https://i-epikaira.blogspot.com/2020/11/blog-post_609.html

https://i-epikaira.blogspot.com/2020/11/blog-post_410.html

https://i-epikaira.blogspot.com/2020/10/oruc-reis_31.html

Ο  « χάρτης Μπάιντεν»  αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της  αμερικανικής Μc Clatchy DC στις 5.6.2019 με τίτλο « Trump team is adopting a pipeline plan to wean Europe off Russian fuel» γραμμένο από τον Michael Wilner.

https://www.mcclatchydc.com/news/policy/environment/energy/article231114518.html

Ο  χάρτης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προβλέψεις του για τα Κατεχόμενα, όπως εξηγεί αναλυτικά στα άρθρα  του ο Δρ. Αποστόλου  Κατσαρός (αλλά και τα προηγούμενα άρθρα στην «Σημερινή» το 2019 που αναφέρονται πιο κάτω).  Επομένως μήπως η διαφαινόμενη εκλογή του Μπάιντεν ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την προσάρτηση των Κατεχομένων;  Γι΄αυτό και οι προβλέψεις του είναι ανησυχητικές.  Δεν είναι ένας τυχαίος χάρτης που δημιουργήθηκε και ξεχάστηκε. Αντιθέτως όλοι οι σχετικοί τουρκικοί χάρτες που ακολούθησαν, και οι παράνομες ενέργειές  τους φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν βάσει αυτού.. Άρα υπό αυτήν την έννοια, μπορεί να λεχθεί ότι –  ο χάρτης είναι ο καπνός σε μια φωτιά που ξέρουμε ότι καίει και απλώς περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά της…

«Ερωτήματα για δυνατούς λύτες»

Μήπως το γεγονός ότι η ΚΔ έτρεξε να μισθώσει τα βυθοτεμάχιά της οφείλεται στο ότι ο εν λόγω χάρτης της γνωστοποιήθηκε το 2014-2015; Μήπως η Ελλάδα οριοθέτησε τμηματικά την ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ, πάλι βάσει του χάρτη, ενώ κρατά το πολεμικό Ναυτικό σε ρόλο παρατηρητή στις τουρκικές έρευνες μεταξύ Ρόδου-Καστελλόριζου, οι οποίες επίσης εμπίπτουν στις προβλέψεις του χάρτη; Το γεγονός ότι Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος φαίνεται ότι ενεργούν βάσει του χάρτη, οι ειδικές προβλέψεις του για τα Κατεχόμενα (σσ. καθόλου αιγιαλίτιδα ζώνη και ενοποιημένη ΑΟΖ με την ηπειρωτική Τουρκία) οφείλουν να ληφθούν πολύ σοβαρά. Τα ερωτήματα που έθεσε στα άρθρα του ο Δρ. Αποστόλου-Κατσαρός ζητούν απαντήσεις.

Στις 6.6.2019 ο τηλεοπτικός σταθμός «Σίγμα» αναφέρθηκε στον εν λόγω χάρτη με δημοσιογράφους τους συναδέλφους  Πέτρα Αργυρού και Μάριο Πούλλαδο.

Στις 6.6.2019  δημοσιεύθηκε στον «Φιλελεύθερο» το άρθρο του συνάδελφου Κώστα Βενιζέλου με τίτλο « Σχέδια και χάρτες για ενεργειακό με φόντο τις παρασκηνιακές συζητήσεις για το Κυπριακό».

Στις 11.6.2019 δημοσιεύθηκε στην «Σημερινή» το άρθρο του  Μάριου Πούλλαδου με τίτλο «Σενάρια επί χάρτου ΗΠΑ για ΑΟΖ»  με εκτενή ανάλυση του σχετικού χάρτη που συνόδευε το κείμενο της Μc Clatchy DC.

Στις 26.6.2019 δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή»  το δικό μου άρθρο « Όραμα και καθοδήγηση του Τζό Μπάιντεν ο χάρτης αγωγών προς Τουρκία».

Στις 17.11.2019 αναρτήθηκε άρθρο του  Δρ. Θ. Καρυώτη «Ο Ερντογάν μετά τον Λευκό Οίκο – Η επόμενη σκηνή στην ΑΟΖ» στο οποίο τόνισε:

«…Απόδειξη ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στις σχέσεις μας, είναι ο επόμενος χάρτης (εννοεί τον «χάρτη Μπάιντεν») που δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον αγωγό EastMed που θα περνάει από την Ελλάδα με κατεύθυνση την Δυτική Ευρώπη. Όπως έγραψε ο Κώστας Βενιζέλος…: «Στον χάρτη παρουσιάζονται διάφορες διαδρομές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου. Μια από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από το κοίτασμα ‘Αφροδίτη’ στην κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνεται μέσω κυπριακού εδάφους στα νότια παράλια της Τουρκίας. Επίσης, ένας αγωγός ξεκινά από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ διασχίζει την κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα». Εκείνο πάντως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι αυτός ο αμερικανικός χάρτης δείχνει την παράνομη ΑΟΖ της Τουρκίας, όπως προβάλλεται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών…»

U.S. Department of Energy, Bureau of Energy Resources, Washington, D.C.

 

Επίσκεψη Τζό Μπάιντεν στην Κύπρο 

Σύμφωνα με το άρθρο της Μc Clatchy DC: « ο  A. Hochstein (Άμος Χοκστάιν) ο οποίος δούλεψε πολύ στενά με τον Biden (Μπαίντεν)  είπε ότι ο χάρτης δόθηκε προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Erdogan (Ερντογάν) κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό  2015-2017 και άνοιξε το δρόμο για την επαναπροσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ  μετά την κρίση της Γάζας (Gaza flotilla crisis). «Ο Λιβάνιοι τον έχουν, οι Ισραηλινοί τον έχουν, οι Κύπριοι τον έχουν – αυτό ήταν ένα τεράστιο επίκεντρο (this was a huge focus)» είπε.

Πότε δόθηκε στους Κύπριους ο «χάρτης Μπάιντεν»;

Την Τετάρτη 21 Μαΐου  2014,   ο τότε Αντιπρόεδρος της Αμερικής Τζό Μπάιντεν έφθασε στην Κύπρο με την σύζυγό του και με μια συνοδεία που αριθμούσε 380 άτομα.   Ψηλά στην ατζέντα του αμερικανού Αντιπροέδρου,  βρισκόταν το Ενεργειακό και η επιστροφή του Βαρωσιού.  Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την Κύπρο «ως ισχυρό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ η επίσκεψη αποσκοπούσε στην περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών σχέσεων και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΚΔ μετά και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της ως ενεργειακός και οικονομικός κόμβος στην περιοχή».  («Ελευθερία» Λονδίνου 22/5/2020)  

Από τις 5.6.2019 που αναρτήθηκε το εν λόγω άρθρο στην αμερικανική ιστοσελίδα μέχρι σήμερα,  και όλα τα σχετικά άρθρα που γράφτηκαν,  τονίζοντας ότι ο χάρτης δόθηκε και στους Κύπριους, Λιβάνιους και Ισραηλινούς,  κανένας δεν διέψευσε την πληροφορία.

Πότε λοιπόν δόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ο εν λόγω «χάρτης Μπάιντεν» από ποίους και σε ποίους  και ποία η αντίδρασή τους;

Η πιθανότητα είναι να δόθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση, και δη στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την πομπώδη  επίσκεψη του Αντιπροέδρου Τζό Μπάιντεν στην Κύπρο στις 21 Μαΐου 2014.  Για λόγους διαφάνειας και άμεσης ενημέρωσης του κυρίαρχου λαού  τόσο το Προεδρικό όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλουν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που προέκυψαν έκτοτε. Ιδιαίτερα τώρα που  ο «επόπτης και καθοδηγητής» του εν λόγω χάρτη θα είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αν στις 6 Ιανουαρίου 2021 επικυρωθεί η θέση του.

Όπως τόνισε και ο Δρ. Καρυώτης στο άρθρο του 17.11.2019, «οι  ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον αγωγό EastMed…Εκείνο πάντως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι αυτός ο αμερικανικός χάρτης δείχνει την παράνομη ΑΟΖ της Τουρκίας, όπως προβάλλεται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών…»

Επίσης «Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί εάν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά (Ιανουάριο και Ιούνιο-Ιούλιο του 2017), καίτοι απόντων των αμερικανών, τέθηκαν επί τάπητος ορισμένες από τις προτάσεις του χάρτη» όπως έγραψε ο Δρ. Αποστόλου-Κατσαρός.

Ακόμα, «ποία  είναι η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις εξόφθαλμες παρασπονδίες επί των «θαλασσίων ζωνών» των κατεχομένων; Έγιναν συζητήσεις με τους Αμερικανούς επί τούτου όταν τους γνωστοποιήθηκε ο χάρτης; Μήπως αφενός με την ανάδειξη του εγκάθετου της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ, αφετέρου με τα γεγονότα στα Βαρώσια, και αφετρίτου με τον πρωτεργάτη του χάρτη να είναι –πιθανώς– ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, συνειδητοποίησαν ότι δρομολογείται η διαδικασία της προσάρτησης;

 

Έτσι ίσως να εξηγούνται και οι σχεδόν απεγνωσμένες δηλώσεις του Χριστοδουλίδη, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι για την Αμμόχωστο «υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που λάβαμε σε επίπεδο Γενικού Εισαγγελέα» οι οποίες δεν μπορούν να αναφερθούν δημόσια. Τι προέβλεπαν άραγε αυτές οι αποφάσεις; Ο Ελληνοκύπριος υπουργός Εξωτερικών πήγε όμως και ένα βήμα παρακάτω, συσχετίζοντας τις εξελίξεις στα κατεχόμενα με τις εκλογές στην Αμερική.

 

Συγκεκριμένα είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, σημειώνοντας ωστόσο ότι «στο τέλος της ημέρας ο κ. Μπάιντεν όπως και οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος θα εργαστεί για το πώς θα προωθήσει καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα»… Εννοώντας ενδεχομένως την μοιρασιά των εν δυνάμει ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου βάσει των προβλέψεων του χάρτη Μπάιντεν; Τόνισε μάλιστα με νόημα ότι «ενδιαφερόμαστε να δούμε ποίοι θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν την πολιτική, αν θα επανέλθουν άτομα τα οποία ήταν στην προηγούμενη διακυβέρνηση»…

 

Είναι το σενάριο προσάρτησης υπερβολικό;»

 

Ακούστε και τον κ. Γεώργιο Φίλη, διδάκτωρ Γεωπολιτικής (Durham University, UK), Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)  Αlpha 98.4 16.11.2020

https://i-epikaira.blogspot.com/2020/11/blog-post_710.html

Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κυπριακή Κυβέρνηση.  Για να μην μετατραπεί το «όραμα Τζό Μπάιντεν» σε εφιάλτη της Ιφιγένειας…

 

Εξήγηση : Ο λόγος που ο τίτλος του άρθρου του Michael Wilner άφηνε να νοηθεί ότι ο Trump ακολουθούσε τα βήματα του Obama στο θέμα αυτό είναι γιατί οι  αξιωματούχοι Εθνικής Ασφαλείας, όπως εξήγησε ο αρθρογράφος,  πίστευαν ότι η λύση για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή βρισκόταν στο χάρτη που κρεμόταν στο Λευκό Οίκο με φιλόδοξα σχέδια αγωγών. Και ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Trump όταν γράφτηκε το άρθρο τον Ιούνιο του 2019 ήταν το γεράκι John Bolton. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Trump έδιωξε τον Bolton, ο οποίος προφανώς υποστήριζε το «χάρτη» και ο συγγραφέας πήρε τις πληροφορίες του από το προσωπικό του Bolton.

Φ.Α.

 *Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 29/11/2020

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.