Στρατηγική και κίνδυνοι, ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου

Print Friendly, PDF & Email

Στρατηγική και κίνδυνοι, ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου

 

 

του Γιώργου Καυκαλιά

06 Οκτ 2016

 

Στρατηγική, τακτική αλλά και κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού, βρέθηκαν μετά από αίτημα των πολιτικών αρχηγών στην ημερήσια διάταξης της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, κόμματα και Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και στις συναντήσεις Αναστασιάδη στο εξωτερικό.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Είναι η διαιώνιση του Κυπριακού που με φοβίζει

Ο ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει τις εξελίξεις σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και προσεγγίζει τις ιστορικές στιγμές που διανύουμε στο Κυπριακό, με πλήρη υπευθυνότητα και σοβαρότητα, τόνισε ο Πρόεδρος του, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νεοφύτου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου «η εντατικοποίηση των συνομιλιών θα έπρεπε να ήταν πάγια θέση της δικής μας πλευράς, μιας και εμείς είμαστε τα θύματα της τουρκικής εισβολής. Θα πρέπει να βρεθεί το συντομότερο, αν είναι δυνατόν, λύση του Κυπριακού, κάτι το οποίο θα ήταν ό,τι καλύτερο».

Διερωτώμαι ειλικρινά, σημείωσε, 42 χρόνια μετά να μας φοβίζει η λύση του Κυπριακού. Εμένα η διαιώνιση του Κυπριακού είναι που με φοβίζει, είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τη συζήτηση του Εδαφικού εκτός Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι «αν κριθεί ότι η συζήτηση θα γίνει στο εξωτερικό, εμείς θα είμαστε εκεί με ευχαρίστηση και με εθνική υποχρέωση».

Μ.Σιζόπουλος: Να πάμε άμεσα σε συζήτηση Εδαφικού, Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, η συνάντηση σε θεωρητικό επίπεδο κύλησε πολύ καλά, ωστόσο στην πράξη θα δούμε τις επόμενες μέρες πως θα εφαρμοστούν τα όσα έχουν συζητηθεί

Όπως υποστήριξε ο κ. Σιζόπουλος, «ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου είναι να εκφράζει τα θετικά αλλά να εκφράζει επίσης και τη διαφορετική άποψη για προβληματισμό και σωστή προετοιμασία της δικής μας πλευράς».

Όλοι επιθυμούμε λύση το συντομότερο δυνατόν, συμπλήρωσε, «μια λύση όμως δημοκρατική, λειτουργική, η οποία να εξασφαλίζει την ασφάλεια των μελλοντικών γενιών χωρίς προβλήματα και να εγγυάται αρμονική συνεργασία των πολιτών της Κύπρου».

Τόνισε τη θέση της ΕΔΕΚ, ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνει συζήτηση εδαφικού εκτός Κύπρου, καθώς αν ο λόγος είναι οι διαρροές, αυτές μπορούν να υπάρξουν είτε εντός είτε εκτός Κύπρου, από τη στιγμή που ο πρόεδρος δεν θα είναι μόνος του στις συνομιλίες.

Διεμήνυσε επίσης ότι «ξεκάθαρη θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι θα πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για τα 4 κεφάλαια στα οποία η πλευρά μας έκανε σειρά υποχωρήσεων, να πάμε απευθείας το συντομότερο σε συζήτηση Εδαφικού αλλά και Ασφάλειας – Εγγυήσεων.

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στα κεφάλαια αυτά, συνέχισε, ακολούθως θα διαφανεί αν πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση αν και εφόσον υπάρχει το ανάλογο έδαφος για να φτάσουν σε μια συνολική λύση.

Ε.Θεοχάρους: Θα είμαι παρούσα σε ενδεχόμενο συζήτησης Εδαφικού στο εξωτερικό

Η κα Θεοχάρους έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση αλλά, όπως τόνισε, διατηρεί τους φόβους της ότι «αυτό που περιγράφει ως σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπορεί να είναι συμβατό με τον εξίσου επώδυνο συμβιβασμό στον οποίο θα κληθεί να κάνει βάσει των θέσεων Ακιντζί».

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης συμπλήρωσε ότι «για τον Ακιντζί, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένος και ότι θα πρέπει να ισχύουν οι νόμοι των συνιστώντων κρατιδίων».

Εκτίμηση της κας Θεοχάρους είναι ότι κινούμαστε προς την κατεύθυνση είτε του αδιεξόδου αν δεν αποδεχτεί τους όρους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε σε μια κακή συμφωνία, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει ποιο από τα δυο είναι το χειρότερο.

Δήλωσε εξάλλου την αντίθεση της για τη συζήτηση Εδαφικού στο εξωτερικό επισημαίνοντας ότι «Με τον τρόπο αυτό γίνονται αποδεκτές οι αξιώσεις Ακιντζι για μια καθορισμένη πορεία, ένα οδικό χάρτη διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποφευχθεί η μετάβαση στο εξωτερικό», σημείωσε.

Η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει και στην Κύπρο, για να διασκεδαστούν και οι φόβοι για ενδεχόμενες πιέσεις που θα μπορούσαν να ασκηθούν, οι οποίες να αναγκάζουν σε συζήτηση Ασφάλειας και Εγγυήσεων μετά το Εδαφικό, τόνισε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα είναι παρούσα αν η συζήτηση για εδαφικό γίνει στο εξωτερικό. 

Α.Κυπριανού: Υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση και πολλές δυσκολίες 

Ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ, σημείωσε την ικανοποίηση του για την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση της οποία έτυχαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Εξέφρασε την εκτίμησή του, ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανύσουμε ακόμα και οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, για το λόγο αυτό «θα πρέπει να δούμε πως, συλλογικά, καταφέρνουμε να διαμορφώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την Κύπρο και ολόκληρο το λαό».

Ξεκαθάρισε με τη σειρά του ότι «η διαδικασία όπως εξελίσσεται εμπερικλείει κινδύνους που έτσι κι αλλιώς θα τους αντιμετωπίζαμε, άρα σημασία έχει πως θα προσεγγίσουμε την ουσία των θεμάτων».

Έκανε άλλωστε λόγο για υπερβολικές διαστάσεις που αποδίδονται από κάποιους, σε ζητήματα, διαστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική διάσταση των πραγμάτων όπως προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση

Διερωτήθηκε με τη σειρά του γιατί το Εδαφικό θα πρέπει να συζητηθεί στο εξωτερικό, αν και ξεκαθάρισε ότι θα είναι παρόντες αν γίνει τελικά κάτι τέτοιο.

Προϋπόθεση για να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι το να διασφαλιστεί ότι «δεν θα επιβάλει κανένας πιέσεις ή απόψεις, στις δυο πλευρές και να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αλλάξει η σύνθεση των διαπραγματεύσεων».

Γ.Περδίκης: Μείναμε σε επίπεδο ενημέρωσης για ακόμα μια φορά 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων δήλωσε με νόημα ότι «μείναμε σε επίπεδο ενημέρωσης για ακόμα μια φορά».

Ζήτησαν οι αρχηγοί για ακόμα μια φορά, τόνισε «να μην γίνει ενδιάμεση συμφωνία ούτε καταγραφή συγκλίσεων. Σημείωσε επίσης την άποψη ότι δεν πρέπει να αφεθούν στο τέλος προς συζήτηση τα κεφάλαια Εδαφικού και Περιουσιακού.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Περδίκης, δεν πρέπει να γίνει στο εξωτερικό η συζήτηση για το Εδαφικό, καθώς αντίστοιχες συζητήσεις στο παρελθόν δεν έφεραν ποτέ καλό αποτέλεσμα για τον Κυπριακό λαό.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι τέτοιες πρακτικές απλά δημιουργούν ακόμα περισσότερη προκατάληψη και επιφυλάξεις στο λαό για το τι συζητείται μακριά από το λαό

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει τη θέση των κομμάτων και θα πρέπει να καταγραφεί στα θετικά ότι ο κ.Αναστασιάδης θεωρεί την κριτική και την κατάθεση των προβληματισμών ως θετικό στοιχείο και ότι ανησυχεί και ο ίδιος για πολλές από τις θέσεις που καταθέτουν οι τουρκοκύπριοι στο τραπέζι των συνομιλιών», τόνισε

Κλείνοντας σημείωσε ότι οι προβληματισμοί θα πρέπει να μετατρέπονται σε εποικοδομητικές εισηγήσεις. 

Γ.Λιλλήκας: Η διαβούλευση να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κεφάλαια πέραν του Εδαφικού
 
Η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε εισήγηση κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπως η διαβούλευση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το εδαφικό να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κεφάλαια.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι ζήτησε επίσης να δοθούν τα έγγραφα τουλάχιστον για όσα ζητήματα υπήρξε σύγκλιση, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με παρατηρήσεις, σχόλια και εισηγήσεις.
 
«Εάν για το εδαφικό ο Πρόεδρος συμφωνεί να κάνει πραγματική διαβούλευση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, γιατί να μη γίνεται αυτή διαβούλευση και για τα ζητήματα της οικονομίας, της ΕΕ, της εσωτερικής διακυβέρνησης» είπε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη μετάβαση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στο εξωτερικό, για τη συζήτηση του εδαφικού, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε διεξοδικά, είπε όμως ότι υπάρχει συναντίληψη πως το επιχείρημα του κ. Ακιντζί δεν ευσταθεί.
 
«Το αρχικό επιχείρημα [της μετάβασης στο εξωτερικό] ήταν για να αποφεύγονται οι διαρροές και η άσκηση κοινωνικών πιέσεων» είπε και πρόσθεσε ότι με την παρουσία των αρχηγών των τ/κ κομμάτων δεν διασφαλίζεται η μη διαρροή. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ενδεχόμενα να είναι άλλοι οι στόχοι που ο κ. Ακιντζί επιδιώκει η συνάντηση να γίνεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα «για να υπάρξει ένα σκηνικό πιέσεων».
 
Σε ερώτηση αν θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στο εξωτερικό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «αν θα είναι διακοσμητικός ο ρόλος μας, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μεταβούμε στο εξωτερικό για να συνοδεύσουμε τον Πρόεδρο». Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του θέλει για πραγματική διαβούλευση «τότε αλλάζει το ζήτημα», κατέληξε.

 

Ν.Παπαδόπουλος: Ό,τι αποφύγαμε στη Νέα Υόρκη μας επιβλήθηκαν με την επιστροφή στη Λευκωσία

Ό,τι αποφύγαμε στη Νέα Υόρκη, επιβλήθηκαν από τον Έιντε και τον Ακιντζί, με την επιστροφή στη Λευκωσίας, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ακούσαμε με προσοχή όσα μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο οι ανησυχίες μας παραμένουν, τόνισε.

Δημιουργείται, τόνισε, μια δυναμική που θέλει να αποδεχθούμε ενδιάμεση συμφωνία, την οποία βαπτίζουν ως πολιτική συμφωνία στο τέλος του χρόνου, με κάποια κενά-«τεχνικά θέματα» που θα συζητηθούν στη συνέχεια.

Δεν είναι τεχνικό θέμα το σύνταγμα, είναι κατεξοχήν πολιτικό θέμα, οι διεθνείς συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ομόσπονδοι νόμοι σχετικά με την ιθαγένεια, είναι σοβαρότατα πολιτικά ζητήματα και θα πρέπει να υπάρχουν στη συμφωνία, σημείωσε.

Πως γίνεται να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς να έχουμε δεδομένα σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, όσο αφορά την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, διερωτήθηκε.

Το εδαφικό θα πρέπει να συζητηθεί στην Κύπρο όπου είναι όλες οι υπηρεσίες, οι εμπειρογνώμονες, οι σύμβουλοι του Προέδρου. Να σταματήσει η δική μας πλευρά να συζητά μόνο τα θέματα που θέλει ο Ακιντζί, και θέματα στα οποία μόνο δίνει η δική μας πλευρά. Δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι τους, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

ΕΛΑΜ: Καταστροφική η πορεία στην οποία βαδίζουμε

Ο Λίνος Παπαγιάννης από πλευράς ΕΛΑΜ, τόνισε την έντονη αντίθεσή του σε σχέση με την πορεία στην οποία βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι άμεσα η πλευρά μας θα πρέπει να απεμπλακεί από αυτή την καταστροφική πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, προτού να είναι αργά. Θα πρέπει η πλευρά μας να υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/368836/stratigiki-kai-kindynoi-enopion-tou-ethnikou-symvouliou#.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.