Τα μεγάλα ψέματα και ο ψυχολογικός εκβιασμός

15/3/2021

γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Ποιοι τούρκεψαν ή θα τουρκέψουν, κ. Αβ. Νεοφύτου, είναι ένα άλλο κεφάλαιο πολιτικής και ψυχολογικής ανάλυσης για τα σύνδρομα της ηττοπάθειας

Συχνά πυκνά, ακούγεται, ιδιαίτερα από τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, πως όλοι εκείνοι που αντιδρούν σε κάθε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού δεν θέλουν λύση, ή βολεύτηκαν με το στάτους κβο της κατοχής.

Σιγά-σιγά εμπεδώνεται στο υποσυνείδητο των πολιτών πως αυτοί είναι η αιτία της μη λύσης. Ότι οι απλοί πολίτες είναι οι κύριοι ένοχοι επειδή εδώ και 47 χρόνια το Κυπριακό παραμένει άλυτο με την τούρκικη κατοχή να εδραιώνεται, δημιουργώντας χρόνο με τον χρόνο νέα τετελεσμένα, όπως τώρα με τον εποικισμό της Αμμοχώστου και τις επιδρομές της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτός ο χυδαίος διασυρμός πως οι Κύπριοι δεν θέλουν να διακινούνται και να ζουν ελεύθεροι σε όλη την επικράτεια της πατρίδας τους, εντάσσεται στις μεθόδους ψυχολογικού εκβιασμού, προκειμένου να χειραγωγηθούν και να ακυρωθούν οι όποιες πιθανές αντιστάσεις για τα επερχόμενα. Αισχρός και απάνθρωπος είναι και ο στιγματισμός κατά των προσφύγων με κακόβουλους ψιθύρους πως δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους, γιατί καλά βολεύτηκαν. Ή και ότι νέμονται τ/κ περιουσίες.

Πριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφού ανέσυρε από τη ναφθαλίνη πρώην συμβούλους Προέδρων της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, επιχείρησε να αναλύσει τους τρεις μεγάλους φόβους οι οποίοι, όπως είπε, καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες στην κοινωνία σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος σε αυτούς τους τρεις φόβους, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στηρίζονται στο ότι «με τη λύση του Κυπριακού θα αλλάξει η καθημερινότητά σας, με τη λύση του Κυπριακού κινδυνεύουμε να τουρκέψουμε και τρίτον, με τη λύση του Κυπριακού θα “παττίσουμε”», κατά την έκφρασή του.

«Αυτοί είναι οι τρεις μεγάλοι φόβοι που καλλιεργήθηκαν εδώ και δεκαετίες στην κυπριακή κοινωνία», υποστήριξε. Προχωρώντας πάρα κάτω, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγησε ότι «σχεδόν με μια πλήρη αυτονομία στις συνιστώσες πολιτείες, διασφαλίζεται ότι η καθημερινότητα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων δεν θα αλλάξει». Απείλησε ότι θα τουρκέψουμε, αν δεν λυθεί το Κυπριακό, ενώ για την οικονομία σκιαγράφησε ένα μέλλον ρόδινο, προβλέποντας έναν «χρυσό αιώνα » για την Κύπρο, λέγοντας:

«Θέλω απλώς να φανταστούμε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου. Είναι πολλά δισεκατομμύρια που θα μπουν στην οικονομία, πολλαπλάσια από οποιαδήποτε ανάπτυξη έζησε αυτός ο τόπος μετά το 1974», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «και αν κάτι θα χρειαστούμε και το πιστεύω ακράδαντα με τη λύση του Κυπριακού, είναι πως θα βρούμε τον τρόπο να κρατήσουμε τα χαλινάρια της οικονομίας, γιατί η ορμή και η δυναμική που θα πάρει η ανάπτυξη της οικονομίας, θα μιλούμε μεσοπρόθεσμα μετά τη λύση σε ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης που θα είναι σε διψήφιους αριθμούς, που δεν τα ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ούτε η Κύπρος, ούτε καμιά ευρωπαϊκή χώρα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ φαίνεται να κάνει με τον «νουν του μπαϊράμι», όπως λένε και οι Τούρκοι. Φαίνεται έχει βουλωμένα τα αφτιά του και δεν ακούει τι λέει το αφιονισμένο τρίδυμο Ερντογάν – Τατάρ – Ακάρ. Εμφανίζεται ως μάντης καλών αλλά και ως «τιμωρός». Εξιδανικεύει τα περί συνιστωσών πολιτειών, χρυσώνοντας το χάπι, αλλά στο τέλος απειλεί, πως αν δεν συνετισθούμε σε αυτά που ο ίδιος υποστηρίζει, θα τουρκέψουμε αν δεν λυθεί το κυπριακό.

Τώρα, ποιοι τούρκεψαν ή θα τουρκέψουν, είναι ένα άλλο κεφάλαιο πολιτικής και ψυχολογικής ανάλυσης για τα σύνδρομα της ηττοπάθειας.

Σίγουρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζει στην Κύπρο και όχι σε έναν άλλον μικρόκοσμο του σύμπαντος για να πιστεύει ότι ο Ερντογάν και το βαθύ κράτος της Τουρκίας θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά και θα μας αφήσουν ήσυχους.

Αντί να πλέκει μύθους με φανταστικά σενάρια, καλύτερα να προσγειωθούν τόσο αυτός, όσο και ο φίλος του Άντρος Κυπριανού και να αφήσουν τα παραμύθια της Χαλιμάς για αφελείς.

Αυτήν την ώρα επιβάλλεται εγρήγορση και προσοχή από όλους. Κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους, προκειμένου να αναχαιτισθούν όχι μόνο οι αξιώσεις της Άγκυρας, αλλά και οι παγίδες και τρικλοποδιές όσων μας κτυπούν την πόρτα ως φίλοι.

Το ΑΚΕΛ, το οποίο για χρόνια τασσόταν από θέση αρχής εναντίον οποιασδήποτε μορφής ιμπεριαλισμού, τα τελευταία χρόνια έπαψε να θεωρεί τον τουρκικό ιμπεριαλισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Κύπρο και επιμένει να πετροβολά άλλους, ότι δεν έχουν πολιτική βούληση για να επιλυθεί το Κυπριακό. Δεν είναι τυχαία που μετά το ηχηρό χαστούκι που έφαγαν με την απόρριψη από τον λαό τού Σχεδίου Ανάν, η ηγετική παρέα στο ΑΚΕΛ άρχισε τις εκκαθαρίσεις εντός του κόμματος, προκειμένου να αφανίσει και να φιμώσει όσα στελέχη διαφωνούσαν με την ηττοπαθή γραμμή της ηγεσίας και τα κίττα-γκελ με Τούρκους ιμπεριαλιστές. Τώρα, για να διαιωνίσουν το είδος, προωθούν εν είδει μοναρχίας τα παιδιά και το συγγενολόι τους σε δημόσια και κομματικά αξιώματα. Το ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές είναι ενδεικτικό της οικογενειοκρατίας και του αποκλεισμού ατόμων που δεν υιοθετούν τις θέσεις τους στο Κυπριακό. Οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν στην πρώτη γραμμή υπέρ του εκτρωματικού σχεδίου.

Σοβαροί κίνδυνοι από την Πενταμερή

Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την πορεία του Κυπριακού, εξαιτίας της συστηματικής προσπάθειας της Τουρκίας να υποβαθμίζει τη διεθνή νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αναβάθμιση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων και ειδικά Τουρκίας και Βρετανίας, η σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμα ένας κίνδυνος να μας σερβίρουν μια λύση που θα περικλείει όλα τα στοιχεία της διάλυσης του νόμιμου κράτους και των ίσων αποστάσεων νομιμότητας και παρανομίας. 

Το Κυπριακό είναι συνυφασμένο με τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, αλλά και την επιθυμία αυτού του λαού, Ε/κ και Τ/κ, να ζήσουν ελεύθεροι σε συνθήκες ασφάλειας, με σεβασμό στην ιστορική συνείδηση, τη θρησκεία, τη γλώσσα και τη διαφορετικότητα της κάθε κοινότητας ή μειονότητας.

Εκείνοι που κατηγορούνται πως δεν θέλουν λύση, δεν εντάσσονται μέσα στις απλοποιημένες και ατεκμηρίωτες προδιαγραφές που περιέγραψε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφήνοντας προκλητικά έξω την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι απορρίπτουν την όποια διχοτομική λύση που θα αφήνει πόλεις και χωριά στα χέρια του τουρκικού ιμπεριαλισμού. Είναι όλοι αυτοί που δεν εκχωρούν το Κάρμι, τη Λάπηθο τη Μόρφου στους εποίκους, και στους ξένους σφετεριστές – επενδυτές των περιουσιών τους. Και δεν ανταλλάσσουν τη γη τους με άλλα ακίνητα αξίας.

Οι θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν τα νομικά όπλα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση ενός δημοκρατικού κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, χωρίς την παρουσία εποίκων και με αναφαίρετο το δικαίωμα επιστροφής όλων των νόμιμων κατοίκων στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

Ο ξεδοντιασμένος βρετανικός λέοντας

Βλέπουμε πως, όσο πλησιάζει ο καιρός για την άτυπη πενταμερή, ο ξεδοντιασμένος βρετανικός λέοντας δεν τα βάζει κάτω και παρασκηνιακά σπεύδει να υιοθετήσει τις τουρκικές θέσεις για νέες ιδέες. Νουθετεί, συμβουλεύει και προτρέπει για ευελιξία…

Η γραπτή δήλωση του ηγέτη του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, μετά την συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, είναι αποκαλυπτική.

Όπως είπε: «Όλα τα μέρη πρέπει να είναι ανοικτά σε νέα και δημιουργικά μοντέλα, διαφορετικά η επανάληψη αυτών που έγιναν στο παρελθόν θα σημαίνει τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης, δηλαδή του στάτους κβο… Είμαστε υπέρ της δημιουργίας μιας νέας κατάστασης, που θα κάνει τον τ/κ ‘λαό’ μέρος του κόσμου, και όχι της συνέχισης του στάτους κβο».

Όπως είπε ο Οζερσάι, με τον Ύπατο «αναφέρθηκαν στην ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης», και πως «μοιράστηκαν με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή τις νέες και δημιουργικές ιδέες τους για λύση του Κυπριακού».

Όλα αυτά τα ακούν οι πολίτες και δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του κ. Αβέρωφ, ούτε και τις προσβλητικές αναφορές του με τις οποίες εμφανίζει τους Κύπριους συμφεροντολόγους και ότι δεν θέλουν λύση, επειδή θα χάσουν αξία τα ακίνητά τους.

Εκτός και αν εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια.

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2021/3/15/ta-megala-psemata-kai-o-psukhologikos-ekbiasmos/