Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ (8 Δεκ 2016)

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΊΟ ΤΎΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
08/12/2016 10:57

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη που αφορά στην Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στην πολυμερή διάσκεψη, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ, απαντώντας σε επικρίσεις που ακούγονται από κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στη Γενεύη. Αυτό το θέμα δεν είναι υπό συζήτηση. Δεν αναμέναμε τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να το διασφαλίσουμε, ούτε αναμέναμε τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι καιρός που εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι πριν από το Mont Pèlerin που ξεκινήσαμε τις ενέργειές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Και είναι ένα μεγάλο λάθος όταν από μόνοι μας, δημόσια, δημιουργούμε θέμα για την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολυμερή διάσκεψη», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το τι ζητήθηκε, είναι «ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης του πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι εκεί. Το ότι θα είναι εκεί, αυτό είναι διασφαλισμένο», είπε.

Επιδιωκόμενος στόχος είναι η συμμετοχή στην πολυμερή διάσκεψη των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Έγιναν εισηγήσεις ως προς το πώς θα επιδιώξουμε αυτήν τη συμμετοχή και είναι από καιρό που η Κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια για διασφάλιση της συμμετοχής τους. Αυτό που υπάρχει μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, είναι μια διαφωνία ως προς το πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, πως κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ακούστηκαν πολλές ανησυχίες. Όλοι έχουμε ανησυχίες, σημασία έχει σε ποιες ενέργειες προβαίνεις, ώστε να έχεις απαντήσεις στις ανησυχίες αυτές. Εργαζόμαστε ώστε να μην γίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν στο παρελθόν και ειδικότερα το 2004: ποιοι δηλαδή συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε.

«Σήμερα μιλάμε για συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ΕΕ θα συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Και δεν πρέπει από μόνοι μας να αμφισβητούμε την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ανέφερε, δε, πως στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι όπως γίνουν ακόμη δύο συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τη Γενεύη, για συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων, όπως και άλλων που άπτονται των διαπραγματεύσεων, όπως είναι το Εδαφικό και το Περιουσιακό. «Έχει γίνει προγραμματισμός ανάμεσα στους διαπραγματευτές και όλα αυτά τα θέματα, θα πρέπει να συζητηθούν πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη. Για παράδειγμα, έχει καθοριστεί ημερομηνία συζήτησης του Εδαφικού απ’ εκεί που μείναμε στο Mont Pèlerin», είπε.

Ως προς την επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καθορισμένη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας πως «η συναντίληψη που υπάρχει είναι όπως μετά από τρείς ή τέσσερις συναντήσεις των διαπραγματευτών, να υπάρχει συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί. Ενδεχομένως να υπάρξει μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί, είτε την Κυριακή είτε τη Δευτέρα, αλλά αυτό δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής».

Σε σχέση με τον συντονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στις 14 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, έχει ήδη καθοριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Οι δύο αρχηγοί κρατών θα συνοδεύονται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και όλους όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό, ώστε να γίνει ένας πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στο θέμα.
ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/BF1EA9AE852B7CB6C225808300313BDE?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.