Το Λευκόνοικο, τα drones,  και ο Ασίλ Ναδίρ

Print Friendly, PDF & Email

13/6/2021

γράφει η Φανούλα Αργυρού

«Στην Κύπρο, οι Τούρκοι, εκτός από τη ναυτική βάση που ετοιμάζουν στην περιοχή Τρικώμου, στην οποία εδώ και καιρό αναφερόμαστε, έστησαν ήδη Βάση drones στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου και προχωρούν σε νέες στρατηγικές κινήσεις, που έχουν σχέση με τη στρατιωτική τεχνολογία και την πολεμική τους βιομηχανία…”  (Δρ. Γ. Χαραλαμπίδη «Σημερινή» 6.6.2021.)

Εδώ υπάρχει και μια άλλη διάσταση στο θέμα του κατεχόμενου αεροδρομίου στο Λευκόνοικο.  Τον Απρίλιο του 2016, όταν ο καταδικασθείς από βρετανικό δικαστήριο για κλεψιές £29 εκατομμυρίων και αφού έκανε τα πέντε από τα δέκα χρόνια ποινής του σε βρετανική φυλακή στο Λονδίνο, εκδόθηκε  στην Τουρκία για το υπόλοιπο της ποινής του. Όμως εντός 48 ωρών βρέθηκε στα κατεχόμενα!

 Φωτογραφία του Ασίλ Ναδίρ με τον Σερτάρ Ντενκτάς στο δημοσίευμα της “Cyprus Mail”

https://cyprus-mail.com/2016/09/14/nadir-back-business-lefkoniko-airport-contract/

Τότε, η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” στις  14.9.2016  έγραψε με τίτλο “Nadir back in business with Lefkoniko airport contract” («Ο Ναδίρ επανέρχεται με συμβόλαιο για το αεροδρόμιο Λευκονοίκου»). Έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τον τουρκικό Τύπο, ότι η διαχείριση του στρατιωτικού αεροδρομίου Λευκονοίκου είχε δοθεί στον 75χρονο τότε Ασίλ Ναδίρ. Το οποίο στόχευε να μετατρέψει σε κέντρο εισαγωγών-εξαγωγών. Και ότι ο Ναδίρ είχε ζητήσει την διαχείριση του αεροδρομίου από το 2010 αλλά δεν μπορούσε να προβεί σε επενδύσεις λόγω της καταδίκης του. 

Με τη συμφωνία «ο Ναδίρ θα έχει το δικαίωμα να μεταφέρει αγαθά από και προς το αεροδρόμιο για 20 χρόνια, όμως όχι επιβάτες», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Μήπως μπορεί κάποιος αξιωματούχος  στην κυπριακή κυβέρνηση να μας ενημερώσει τι γίνεται σήμερα με εκείνη την συμφωνία και αν όντως το κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκονοίκου βρίσκεται στα χέρια το Ναδίρ; Αν ναι, ποίος  ο ρόλος και η σχέση του με τον τουρκικό στρατό και τα drones στα κατεχόμενα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού;

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 13/6/2021