Διάσκεψη Αγνώστου Ταυτότητας

Print Friendly, PDF & Email

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

9 Δεκ 2016

Τη διασφάλιση της συμμετοχής της Ε.Ε. και των πέντε Μονίμων Μελών του Σ.Α. επιδιώκει η Κυβέρνηση
Ασάφειες και προβληματισμοί από τις διαφορετικές ερμηνείες της κάθε πλευράς αναφορικά με την τελική σύνθεση και τους συμμετέχοντες της «Διάσκεψης για την Κύπρο» στη Γενεύη

Αδιευκρίνιστο εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα αναφορικά με την τελική σύνθεση της «Διάσκεψης για την Κύπρο», που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2017, στη Γενεύη. Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη που αφορά στην Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και χωρίς συζήτηση θα συμμετέχει.

Από την άλλη ο Μουσταφά Ακιντζί, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του στις Βρυξέλλες, ισχυρίστηκε πως η Διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι πενταμερής και όχι πολυμερής, όπως επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι συμμετέχοντες θα είναι οι δυο πλευρές και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία.

Την ίδια ώρα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε. Έσπεν Μπαρθ Έιντε ενημέρωσε χθες το απόγευμα τα μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε στα κόμματα ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει γνωμάτευση από συνταγματολόγο για το πώς διασφαλίζεται η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη.

Ασάφειες Έιντε

Αναφερόμενος στη σύνθεση της διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Νορβηγός διπλωμάτης δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ: «Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι οι Τ/κ, οι Ε/κ, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκεί. Αυτό είναι αυτονόητο», προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι για άλλους συμμετέχοντες που θα είναι εκεί και για το ρόλο που θα έχουν.

Ερωτηθείς μάλιστα για τη σύνθεση, ο κ. Έιντε επεσήμανε πως «τυπικά ομιλούντες», τη σύνθεση συγκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη σε επίπεδο Γενικού Γραμματέας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως τα Ηνωμένα Έθνη θα το πράξουν αυτό «σε στενή διαβούλευση με τις δύο πλευρές».

Οι πένες που θα υπογράψουν

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι Συνθήκες, η Συνθήκη Εγγυήσεως, η Συνθήκη Συμμαχίας και η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης είναι Συνθήκες οι οποίες αποτελούνται από τέσσερα μέρη.

Είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η Κύπρος», προσθέτοντας «όταν θα γίνει κάποια αλλαγή, χρειάζονται τέσσερα στυλό, όχι τρία. Το ερώτημα φυσικά είναι πότε θα γίνουν οι αλλαγές αυτές. Εάν θα γίνουν πριν από την ενοποίηση ή κατά τη στιγμή της ενοποίησης, διότι αυτό αφορά ποιο στυλό θα τις υπογράψει. Θα είναι το στυλό της Κύπρου, θα είναι όμως της Ομόσπονδης Κύπρου ή πριν από αυτή;».

Οι επιδιώξεις της Κυβέρνησης

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυβέρνηση εργάζεται εδώ και καιρό προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, τονίζοντας παράλληλα πως «είναι ένα μεγάλο λάθος όταν από μόνοι μας, δημόσια, δημιουργούμε θέμα για την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολυμερή διάσκεψη».

Αυτό που υπάρχει μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων είναι μια διαφωνία ως προς το πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αναζητείται ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης τού πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι στη Διάσκεψη. «Το ότι θα είναι εκεί, αυτό είναι διασφαλισμένο», είπε.

«Θα συμμετέχει η Ε.Ε.»

Μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως σήμερα μιλάμε για συμμετοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ε.Ε. θα συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. Ανακοίνωσε επιπλέον πως στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η διεξαγωγή δύο συνεδριών του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τη Γενεύη, για συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων, όπως και άλλων που άπτονται των διαπραγματεύσεων, όπως είναι το Εδαφικό και το Περιουσιακό.

«Έχει γίνει προγραμματισμός ανάμεσα στους διαπραγματευτές και όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη. Για παράδειγμα, έχει καθοριστεί ημερομηνία συζήτησης του Εδαφικού απ’ εκεί που μείναμε στο Μον Πελεράν», είπε.

Πιθανή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Μέχρι στιγμής, συνέχισε, δεν υπάρχει καθορισμένη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας πως «η συναντίληψη που υπάρχει είναι όπως μετά από τρεις ή τέσσερεις συναντήσεις των διαπραγματευτών, υπάρχει συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί. Ενδεχομένως να υπάρξει μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί, είτε την Κυριακή είτε τη Δευτέρα, αλλά αυτό δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής».

Στην Κύπρο ο Ολάντ

Υπενθυμίζεται πως σήμερα αναμένεται η άφιξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο νησί. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα μεταβεί επίσης και στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο επιχειρεί κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Λεβάντε, ενώ αργά το απόγευμα θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παρών ο Ερντογάν στη Γενεύη

Το «παρών» του Ταγίπ Ερντογάν στην πενθήμερη διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο κ. Καλίν εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, σημειώνοντας πως αφού το 2016 δεν επήλθε κάποιο αποτέλεσμα, οι προσδοκίες μας μεταφέρονται για το 2017. «Εμείς από την αρχή ήμασταν ένα βήμα μπροστά. Η τουρκική πλευρά πάντοτε κρατάει μία εποικοδομητική στάση και θα τη συνεχίσουμε. Μπορώ να πω ότι αν γίνουν σωστά βήματα θα είμαστε πολύ κοντά στη λύση», είπε.

«Εγγυητές για όλη την Κύπρο»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική Βουλή για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, δηλώνοντας πως η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια μόνο για τον βορρά αλλά για ολόκληρο το νησί και αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει.

«Εμείς δεν δώσαμε τίποτα σε κανέναν. Η Τουρκία, όπως και η Βρετανία, δεν είναι εγγυήτρια δύναμη μόνο του βορρά αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε εγγυητές μόνο των Τ/κ, είμαστε εγγυητές ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και όλου του πληθυσμού στο νησί. Αυτή η συμφωνία δεν άλλαξε», ανέφερε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος εξέφρασε επίσης την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι «από τότε που οι Ε/κ απέκλεισαν τους Τ/κ από τη διακυβέρνηση της χώρας, η στήριξη της Τουρκίας στους Τ/κ συνεχίζεται με κάθε τρόπο.

Ακόμη και σήμερα, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε κάθε είδους οικονομική και κοινωνική στήριξη». Ο Τουρκές προχώρησε ακόμη ένα βήμα πάρα πέρα, κατηγορώντας την ε/κ πλευρά ότι ήταν η αιτία να χαθεί άλλη μία σημαντική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

Πρόκληση Οζτζάν

Προκλητικός εμφανίστηκε χθες ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Τανζού Οζτζάν, ο οποίος στο πλαίσιο ομιλίας του στην τουρκική Βουλή είπε ότι θα πάει ο ίδιος να υψώσει την τουρκική σημαία στα νησιά του Αιγαίου και απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα και σε άλλους βουλευτές να πάνε μαζί του.

«Χουριέτ»: «Η Ρωσία δεν θέλει λύση»

Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμά της η «Χουριέτ» καλεί την άρχουσα πολιτική τάξη της Τουρκίας να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της ρωσικής επιρροής στην πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στο Κυπριακό. «Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία δεν θέλει να δει μια λύση στην Κύπρο. Μια λύση δεν θα σήμαινε μόνο την εδραίωση ενός συστήματος Δυτικής άμυνας στη Μεσόγειο, δεδομένου ότι θα υπάρχει αυξημένος συντονισμός μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Μια λύση θα σήμαινε επίσης την είσοδο των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά». 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/386820/diaskepsi-agnostou-taftotitas

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.