Oι δηλώσεις Ολαντ μετά την συνάντηση με ΠτΔ (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

9 ΔΕΚ 2016

Oι δηλώσεις Ολαντ μετά την συνάντηση με ΠτΔ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

09/12/2016 21:05

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πρόεδρος Ολάντ έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 7 το βράδυ όπου έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Ολάντ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων, οι οποίοι στη συνέχεια προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα θερμά να καλωσορίσω τον φίλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την εδώ παρουσία του σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής μας, η οποία θα συνεχισθεί με δείπνο εργασίας των δύο αντιπροσωπειών, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον φίλο Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της 1ης Δεκεμβρίου για εντατικοποίηση των συνομιλιών και τη μετάβαση στη Γενεύη στις 9, 10 και 11 Ιανουαρίου, την κατάθεση χαρτών για το εδαφικό και την έναρξη της πολυμερούς διάσκεψης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες τόσο της Κυβερνήσεως όσο και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της γαλλικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Μια διαχρονική στήριξη της Γαλλίας που εκφράζεται μέσα από το αυξημένο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και από την εκφρασθείσα επιθυμία, και της ιδιότητας της ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη επίλυσης του Κυπριακού, ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή και τη διασφάλιση και εγγύηση εφαρμογής της λύσης.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία θα εγγυάται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε και θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο των πολιτών, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Μια ανάλογη λύση, δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, διασφαλίζοντας τον χωρίς περιορισμούς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι.

Μια λύση που υπαγορεύει πως ένα εκ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν χρειάζεται τις εγγυήσεις της όποιας τρίτης χώρας, που ενδεχόμενα θα επηρεάζουν και την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε.

Κάτι ανάλογο δεν θα ήταν μόνο προς όφελος όλων των Κυπρίων, δηλαδή απαλλαγή από τις εγγυήσεις, αλλά και της ίδιας της Ένωσης, οι αποφάσεις της οποίας θα πρέπει να παραμένουν μακράν ξένων παρεμβάσεων ή επιρροών. 

Η συζήτησή μας δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα του Κυπριακού, καθώς, ως γνωστόν, Κύπρος και Γαλλία διατηρούν άριστες σχέσεις και έχουν μια στενή και συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυμερές, μέσω του αμοιβαία επωφελούς πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού των δράσεών μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις αφενός για τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, περιλαμβανομένου βεβαίως και του ζητήματος της ενεργειακής μας συνεργασίας, και αφετέρου για την πρακτική και αποτελεσματική προώθηση των κοινών μας αξιών και συμφερόντων σε διεθνή φόρα, ιδιαίτερα επί των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο Ε.Ε, μετά και την απόφαση της Αγγλίας να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Φίλε Πρόεδρε, για ακόμη μια φορά σας ευχαριστώ θερμά για το ενεργό σας ενδιαφέρον και την ειλικρινή σας στήριξη στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και καλωσορίζοντάς σας είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσουμε τη δημιουργική μας συζήτηση και κατά τη διάρκεια του δείπνου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ολάντ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στην Κύπρο. Η πρώτη πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, ερχόμουν πάλι από την επίσκεψη που είχα κάνει στο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, εκεί που οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου. Με είχε υποδεχθεί τότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με αλληλεγγύη και τον ευχαριστώ.

Αυτή τη φορά έρχομαι στην Κύπρο πάλι μετά την επίσκεψή μου στο αεροπλανοφόρο, το οποίο επιστρέφει μετά από τις αποφασιστικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιράκ και τη Συρία.

Έχουμε αμυντική συνεργασία και ευχαριστώ πραγματικά την Κύπρο γιατί μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το έδαφος της, την αεροπορική Βάση της Πάφου και πραγματικά αυτή η αμυντική συνεργασία θα ενδυναμωθεί γιατί θα υπογράψουμε συμφωνία άμυνας τους επόμενους μήνες μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου.

Έρχομαι εδώ γιατί θέλω να στηρίξω τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και βάσει των παραμέτρων που έχουν καθοριστεί. Αυτές οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει έχουν προοδεύσει, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό που επιθυμούμε είναι να εξευρεθεί λύση και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τη διαδικασία, το περιεχόμενό της αλλά και το πλαίσιο της διαδικασίας αυτής.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων υπάρχουν ακόμα εκκρεμούντα θέματα. Όσον αφορά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα για να στηριχτεί η διαδικασία αυτή από το Συμβούλιο της ΕΕ και πιστεύω ότι υπάρχει και η επιθυμία για την παρουσία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα αυτό στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, στο θέμα της παρουσίας των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ η Γαλλία είναι διατεθειμένη να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο στη διαδικασία αυτή και είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να ανταποκριθούμε.

Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να βρίσκονται πάντα λύσεις σε δυσκολίες και κρίσεις. Χρειάζεται δέσμευση βεβαίως και για αυτό και η Γαλλία ήταν παρούσα στη διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Άλλες φορές από κοινού με την Καγκελάριο της Γερμανίας συνεργαζόμαστε για να βρεθεί μια λύση στην Ουκρανία.

Το Κυπριακό, το οποίο έχει κρατήσει πολλά χρόνια, πρέπει σήμερα να βρει τη λύση του και είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε και εμείς στην εξεύρεση μιας λύσης, βάσει των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Είμαστε φίλοι του κυπριακού λαού, είμαστε φίλοι των κυπριακών κοινοτήτων και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Κύπρος. Έχουμε μια σχέση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί, έχει ενδυναμωθεί και στον οικονομικό τομέα. Στηρίξαμε την Κύπρο σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να είχε αποσταθεροποιήσει όλη την Ευρωζώνη και οι αποφάσεις που λήφθηκαν τότε ήταν θαρραλέες αποφάσεις, η λύση όμως βρέθηκε.

Επίσης, η παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων, όπως η TOTAL, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου. Έχουμε όμως και άλλου είδους επαφές και ανταλλαγές μέσω του τουρισμού. Πολλοί Γάλλοι επισκέπτονται την Κύπρο, ίσως όχι αρκετοί αλλά και στον τομέα του τουρισμού εγώ θα ήθελα περισσότεροι συμπατριώτες μου να γνωρίσουν την Κύπρο, να επισκεφτούν την Κύπρο., Υπάρχει η γλωσσική συνεργασία, υπάρχει η πολιτιστική συνεργασία. Ευχαριστώ την Κύπρο γιατί στηρίζει τη γαλλική γλώσσα μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος με την παρουσία της Alliance Francaise η Κύπρος είναι μέλος της παγκόσμιας οργάνωσης της Γαλλοφωνίας και βέβαια όσο πιο πολύ μιλιέται η γαλλική γλώσσα στην Κύπρο τόσο πιο δυνατή θα είναι η θέση της Κύπρου στη Γαλλοφωνία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε να επισκεφθώ την Κύπρο και εγώ ήθελα ακόμα πιο πολύ σε μια κρίσιμη στιγμή να βρεθώ εδώ σήμερα σε αυτό το πολύ κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν».

Μετά τις δηλώσεις οι δύο Πρόεδροι και οι αντιπροσωπείες τους παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας. 

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/3C7FE9BEEC202A55C22580840068DF45?OpenDocument&L=G

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.