Παραφροσύνη, λέγεται. Πολιτική είναι άλλο

Print Friendly, PDF & Email

2/10/2021

γράφει ο   Άριστος Μιχαηλίδης   

Ε, αυτό μας έλειπε. Να ενοχλεί τον Ερσίν Τατάρ και η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Κι όχι μόνο η παρέλαση, αλλά και η ημερομηνία ακόμα. Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία, έλεγε χθες, ιδρύθηκε στις 16 Αυγούστου 1960, το άλλαξαν σε 1η Οκτωβρίου, κι αυτό είναι «μια ακόμα ένδειξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε ελληνοκυπριακό κράτος». Ακατάγνωτα τζι αναγέλαστα. Φτάσαμε σε άλλη διάσταση γελοιότητας. Δηλαδή, αν έμεναν οι εορτασμοί 16 Αυγούστου δεν θα είχε «μετατραπεί σε ελληνοκυπριακό κράτος»; Τατάρ, συγνώμη που το λέω, αλλά παραλογίζεσαι. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο.

Η αλλαγή έγινε μετά από πρόταση του Μακαρίου και έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 11 Ιουλίου 1963. Διαφώνησαν οι τρεις Τουρκοκύπριοι υπουργοί (οι δυο, Φαζίλ Πλουμέρ και Οσμάν Ορέκ, ψήφισαν εναντίον και ο τρίτος, Νιαζί Μανιέρα, τήρησε αποχή), αλλά η διαφωνία τους, όπως μεταφέρει από τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου ο ιστορικός Χάρης Αλεξάνδρου, οφείλεται στο ότι θεωρούσαν πως η αλλαγή ημερομηνίας θα αποστερούσε από την επέτειο την ουσία και τη σημασία των εορτασμών. Ο Μακάριος πρότεινε την αλλαγή, διότι η 16η Αυγούστου, όπως γράφει ο κ. Αλεξάνδρου, «δεν ήταν βολική» «καθώς βρισκόταν στο μέσο του Καλοκαιριού και πολλά άτομα απουσίαζαν είτε από την Κύπρο, είτε από τη Λευκωσία». Γιατί επιλέγηκε η 1η Οκτωβρίου και όχι άλλη ημερομηνία, δεν γνωρίζουμε, μπορεί να έκαναν και κλήρωση, παρότι επί Μακαρίου οι κληρώσεις δεν θα μπορούσε να ήταν επιλογή, μάλλον έτσι έκοψεν ο νους του.

Το άλλο, όμως, αγγίζει τα όρια της σοβαρής παραφροσύνης. Τέτοιες ενέργειες και εκδηλώσεις, λέει μιλώντας για την παρέλαση, περιέχουν υποκίνηση και επιθετικότητα και στοχεύουν να δυναμιτίσουν μια πιθανή συμφωνία. Διότι, εξηγεί, η παρουσία του Έλληνα υπουργού Άμυνας, η παρουσία μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων της ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς, αλλά και πολεμικών αεροσκαφών, έχουν κύριο στόχο το ψευδοκράτος και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Ποιος τα λέει αυτά; Αυτός που στις 20 Ιουλίου παρελαύνει μαζί με τον Ερντογάν και την κουστωδία του πάνω σε τουρκικό στρατιωτικό όχημα και γιορτάζει με τα Μεχμετζίκ την κατάκτηση της μισής Κύπρου και την επιβουλή της υπόλοιπης μισής.

Κατά τα άλλα, όμως, η επιθετικότητα που δυναμιτίζει μια πιθανή συμφωνία είναι η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Στο επόμενο στάδιο θα μας καλέσουν να πηγαίνουμε κι εμείς στην παρέλαση του Αττίλα στις 20 Ιουλίου, ίσως και με τη συμβολική συμμετοχή ενός αγήματος (με πολιτικά και με μια πινακίδα να προπορεύεται: ελληνοκυπριακή διοίκηση) για να δείξουμε ότι δεν θέλουμε να δυναμιτίσουμε μια πιθανή συμφωνία. Εξάλλου, γιατί να κάνουμε και τόσα έξοδα όταν η κυρίαρχη πολιτική στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι πως η στρατιωτική μας αδυναμία είναι δύναμη αποτροπής!

Λοιπόν, ακούς όλους αυτούς τους παραλογισμούς και μετά ακούς και μια κουστωδία «δικών μας» αλλού γι΄ αλλού, να σου λένε ότι τα αδιέξοδα μας, τα ναυάγια μας, τα άλυτα προβλήματά μας, οφείλονται είτε στις «παλινδρομήσεις» του Αναστασιάδη, είτε στους απορριπτικούς Ελληνοκύπριους, που δεν θέλουν λύση, και σε πιάνει απελπισία. Μέχρι και ο Τζεμάλ Οζγιγίτ, ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, που δηλώνει ότι θέλει ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, ήρθε προχτές στο ΑΚΕΛ κι έλεγε ότι η άβουλη στάση με αμφιταλαντεύσεις του Αναστασιάδη άναψε το φως της διαίρεσης. Συμφωνεί και το ΑΚΕΛ μαζί του. Είναι να διερωτάσαι: Ακούν τι λέει ο Τατάρ; Βλέπουν τι κάνει η Άγκυρα; Αντιλαμβάνονται ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιβιώνει πλέον κι αυτή υπό συνθήκες κατοχής;

Ε, διότι είναι παραλογισμός, ακόμα και να μοιράζεις τις ευθύνες των τραγικών αδιεξόδων ανάμεσα στον Αναστασιάδη και στον Τατάρ, αλλά και πολύ μεγαλύτερος να τις φορτώνεις στον Αναστασιάδη, κάνοντας πως δεν υπάρχει η Τουρκία στα κεφάλια μας, υπάρχει μόνο η ανάγκη να σταματήσει ο Αναστασιάδης τις αμφιταλαντεύσεις και το πρόβλημα μας θα τελειώσει. Μα, τόσο κρουσμένοι πια!

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1304579/parafrosyni-legtai-politiki-einai-allo