1/11/2021
γράφει η ΑΝΔΡΟΥΛΛΑ ΓΚΙΟΥΡΩΦ
Οι ενέργειες του Αλ Τζαζίρα αποτελούσαν δόλια μεθόδευση, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς και τοπικής κοινής γνώμης όταν η Τουρκία ετοίμαζε τη δεύτερη κατάληψη της Αμμοχώστου, ανοίγοντας κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ τα Βαρώσια και ανακοινώνοντας τον εποικισμό της
Η Κύπρος βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία. Πολιτική και οικονομική. Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. ξέρουν μόνο να μας κουνούν απειλητικά το δάκτυλο όταν πρόκειται για ήσσονος σημασίας παραβάσεις ή παρατυπίες. Αλλά για το μείζον, της παράνομης κατοχής εδώ και 47 χρόνια του 1/3 των κυπριακών εδαφών από τα τουρκικά στρατεύματα, αποστρέφουν το βλέμμα αλλού. Περιορίζονται σε φραστικές δηλώσεις στήριξης γιατί τα συμφέροντά τους είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα απ’ όσο φανταζόμαστε. Κάθε που βρυχάται ο Ερντογάν αναδιπλώνονται και υποχωρούν. Δεν ακούσαμε κανέναν από τους δήθεν συμμάχους να αντιδράσουν ή να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις όταν η Τουρκία απάντησε ξετσίπωτα ότι γι’ αυτήν το διεθνές δίκαιο είναι ώς εκεί που φτάνουν οι φρεγάτες της και ότι αναγνωρίζει μόνο το οθωμανικό δίκαιο.
Στην τελευταία διπλωματική κρίση με τους δέκα πρεσβευτές δυτικών χωρών, τους οποίους ο Ερντογάν απείλησε με απέλαση για τη δήλωση στήριξής τους στον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο έγλειψαν εκεί που έφτυσαν και υποχώρησαν ατάκτως. Τελικά «κέρδισε» ο Ερντογάν.
Το Κατάρ και το φιλοτουρκικό κανάλι του
Στην Κύπρο οι πολιτικοί μας, αντί να έχουν ανοικτές τις κεραίες τους και να είναι υποψιασμένοι για κάθε προβολή ή προπαγάνδα εναντίον της Κύπρου, τα καταπίνουν αμάσητα και ανακυκλώνουν τα κατηγορητήρια προτού γίνουν δίκες, προτού κατατεθούν τα όποια τεκμήρια και αποδείξεις.
Όταν η Κύπρος αντιδρά και απορρίπτει νέες υποχωρήσεις προς όφελος της Τουρκίας, κάποιοι θέλουν να την δουν να σέρνεται και να γονατίζει οικονομικά.
Το φιλοτουρκικό κανάλι Αλ Τζαζίρα δεν έφτανε τυχαία στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια για να δυσφημίσει και να προκαλέσει σάλο έναν χρόνο αργότερα. Ήταν μια δόλια μεθόδευση για να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς και τοπικής κοινής γνώμης όταν η Τουρκία ετοίμαζε τη δεύτερη κατάληψη της Αμμοχώστου, ανοίγοντας κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ τα Βαρώσια και ανακοινώνοντας τον εποικισμό της.
Αν αληθεύουν οι σκηνές που προβλήθηκαν στο επίμαχο βίντεο του φιλοτουρκικού καναλιού και δεν είναι μονταρισμένες, τότε γιατί δεν έρχονται στην Κύπρο οι πράκτορες-δημοσιογράφοι του να καταθέσουν;
Το Αλ Τζαζίρα δημιουργήθηκε το 1996 με δάνειο ύψους 137 εκατ. δολαρίων από τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί. Αν και το έμβλημά του είναι «Η γνώμη και η άλλη γνώμη», κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πέραν του ότι εξυπηρετεί την πολιτική των εμίρηδων, θεωρείται και ο βραχίονας της τουρκικής προπαγάνδας. Όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη. Ειδικά στις Βαλκανικές χώρες, τις οποίες η Ε.Ε. άφησε στο έλεος του μουσουλμανικού τόξου Τουρκίας – Κατάρ με το ισλαμικό στοιχείο να έχει διεισδύσει επικίνδυνα.
Νυν υπέρ πάντων τα οικονομικά συμφέροντα
Κατάρ και Τουρκία επελαύνουν οικονομικά, πολιτικά και προπαγανδιστικά σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης, εμφυτεύοντας τον ισλαμισμό και τη νεο-οθωμανική πολιτική.
Ο οικονομικός βραχίονας είναι η Qatar Investment Authority, μια κρατική εταιρεία επενδύσεων που ιδρύθηκε το 2005 και χρησιμοποιείται ως «όχημα» για την επένδυση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού του Κατάρ.
Το Κατάρ κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως σε βεβαιωμένα αποθέματα αερίου και έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 335 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (Sovereign Wealth Fund Institute), κατατάσσεται ως το 14ο πλουσιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία η QIA έχει αγοράσει το 17% των μετοχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG. Η αποτίμηση της επένδυσης ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ. Έχει αγοράσει επίσης μεγάλο μερίδιο μετοχών στην Porsche, καθώς και στην κατασκευαστική Hochtief. Μέλος της Βασιλικής Οικογένειας και πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ αγόρασε μερίδιο στη Deutsche Bank όταν έγινε η αύξηση κεφαλαίου του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού το 2014.
Επίσης το Κατάρ κατέχει το 6,3% των μετοχών της Barclays, καθώς και μετοχές στην Credit Suisse. *Το 9% της αγγλο-ελβετικής βιομηχανίας Glencore. *Το 22% της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury. * Μετοχές στην Harrods Group. * Το 2,13% της αγγλο-ολλανδικής πετρελαϊκής Royal Dutch Shell Plc. * Το 20% του αεροδρομίου Heathrow. * Το 20% της British Airways. * Ακίνητα στο συγκρότημα κτηρίων Canary Wharf στο Λονδίνο. * Τον πύργο της HSBC. * Το ξενοδοχείο Savoy και το Olympic Village
Στη Γαλλία η Qatar Sports Investment, που ανήκει στον ίδιο όμιλο, έχει αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα Paris Saint – Germain.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει κάνει εδώ και χρόνια το Κατάρ έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς της εταίρους και επενδυτές. Η συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνει αρκετά ποσοστά μετοχών σε εταιρείες όπως: το 12% του ομίλου Lagardère, Total (4%), EADS (6%), Technip, Air Liquide, Vinci SA (5%), GDF Suez, Veolia (5%), Vivendi, Royal Monceau, France Telecom και Areva.
Στην Ιταλία το Κατάρ κατάφερε να αγοράσει το 2012 τον γνωστό οίκο μόδας Valentino. Η τιμή αγοράς έφτασε τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Ρωσία η Glencore και το Κατάρ συνεργάστηκαν για να αγοράσουν κοινό μερίδιο ύψους 11 δισ. δολαρίων για το 19,5% στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας.
Η συμφωνία έδωσε στην QIA ποσοστό 9,75% στη Rosneft Oil Co. και ήταν μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία το 2016, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να απομονώσουν οικονομικά τη Ρωσία.
Επίσης κατέχει το 24,9% του Αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης.
Στις ΗΠΑ το επενδυτικό fund του Κατάρ έχει στην ιδιοκτησία του:
* Το 10% του Fund Empire State Realty Trust, που ελέγχει μεταξύ άλλων το εμβληματικό Empire State Building.
* Η καταρινή BeIN Media Group Media εξαγόρασε πέρυσι την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Miramax.
Στην Κίνα το Κατάρ έχει τις μισές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας, ενώ αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια.
Επίσης κατέχει το 12,99% της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας. Εξαγόρασε το Asia Square Tower1 στη Σιγκαπούρη προς 2,5 δισ. δολάρια και συμμετοχή σε ακίνητα.
Το Κατάρ έσωσε και σώζει οικονομικά την Τουρκία όχι μόνο με επενδύσεις δισ. αλλά και με ρευστό.
Οι πολιτικοί μας ταγοί αντί να υποψιαστούν ποιοι κρύβονται πίσω από τη δυσφήμιση της Κύπρου έφτασαν στο σημείο να δίνουν απόρρητα έγγραφα στο καταρινό κανάλι για να διευκολύνουν την προπαγάνδα του. Οι χώρες της Ευρώπης, από τις οποίες περιμένουμε στήριξη, μετατρέπονται σε οικονομικές αποικίες ισλαμικών χωρών.
ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2021/11/1/al-tzazira-o-brakhionas-tes-tourkikes-propagandas/