Αντιδράσεις κομμάτων για τις εξελίξεις στον αγωγό EastMed

Print Friendly, PDF & Email

17.01.2022 15:34

SigmaLive

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα σχετικά με τις εξελίξεις στον αγωγό EastMed.

Δείτε τις ανακοινώσεις

ΑΚΕΛ

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι «η κατασκευή του αγωγού EastMed ήταν στον αέρα από την αρχή» και ότι ο ίδιος πάντοτε έβλεπε τον East Med «ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων». Τίποτα από αυτά όμως δεν ειπώθηκε τόσα χρόνια που ο Συναγερμός έστηνε πανηγύρια για τον EastMed και βάσιζε όλη την εξωτερική πολιτική της χώρας πάνω –ακριβώς- στον αέρα. Αντίθετα μάλιστα, απέρριπταν τις προειδοποιήσεις -και τις δικές μας αλλά και τεχνοκρατών- και επέμεναν να καλλιεργούν μέσα στην κοινωνία αυταπάτες για φαραωνικά έργα που θα καταστήσουν την Κύπρο υπερδύναμη.

Οι ψευδαισθήσεις και τα ψεύδη του Συναγερμού κατέρρευσαν. Η κυπριακή ΑΟΖ έμεινε αθωράκιστη. Το Βαρώσι εποικίζεται. Οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν ήρθαν ποτέ. Και ο EastMed ήταν τελικά λόγια του αέρα. Με άλλα λόγια, αντί να πιέζουμε την Τουρκία, ο Συναγερμός βάλει αλλεπάλληλα αυτογκόλ στην Κύπρο.

Πότε άραγε θα φανερωθούν οι κύριοι Νίκος Αναστασιάδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης για να παραλάβουν το λογαριασμό της πολιτικής τους;

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της υλοποίησης του αγωγού EastMed αφού η κατασκευή του θα αναβαθμίσει σημαντικά τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όσοι στοχεύουν στην μη υλοποίησή του ενισχύουν τις τουρκικές και όχι μόνο παρεμβάσεις που γίνονται για να μην περιθωριοποιηθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας.

Οι τουρκικές εξάλλου αντιδράσεις υπέρ της ματαίωσης της υλοποίησης του αγωγού EastMed επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα του αγωγού.

Θυμίζουμε πως στο παρελθόν υπήρχαν έργα τα οποία είχε εκτιμηθεί πως δεν θα είχαν υλοποιηθεί, αλλά η γεωστρατηγική τους σημασία οδήγησε τελικά στην υλοποίησή τους (π.χ. o Nord Stream).

ΕΛΑΜ

Πολλά ακούγονται και δημοσιεύονται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τον αγωγό EastMed, που έδωσαν την ευκαιρία στους εκπροσώπους των πολιτικών του ενδοτισμού να «ξεσαλώσουν» σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι πρέπει να ματαιωθεί ο αγωγός, όπως άλλωστε επιθυμεί η Τουρκία!

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ως το πολιτικό κόμμα που στήριζε και στηρίζει την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου, απαντά σε όλους, κυρίως στον Υπουργό Εξωτερικών, ότι ο EastMed ΔΕΝ είναι «εργαλείο προβλημάτων», αλλά εργαλείο γεωστρατηγικό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με την Ελλαδική Κυβέρνηση, οφείλουν να κλείσουν τα «αυτιά» τους στις «σειρήνες του ενδοτισμού» προχωρώντας με τον αγωγό EastMed, γιατί οι ενεργειακοί σχεδιασμοί πρέπει να γίνονται με βάση τα εθνικά και όχι τα οικονομικά συμφέροντα.

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/politics/897815/antidraseis-kommaton-gia-tis-ekselikseis-ston-agogo-eastmed