Μοντ Πελεράν 2 – Ψευδαισθήσεις και Πραγματικότητες

Print Friendly, PDF & Email

του Νίκου Κουτσού

12 Δεκ 2016pastedGraphic.pdf

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, σε δημόσια παρέμβασή του, υπεστήριξε ότι δύο ήταν οι περιπτώσεις που μπορούσε να εγκαταλειφθεί ο στόχος της ΔΔΟ και να υιοθετηθεί άλλος. Υπεστήριξε ότι αυτό μπορούσε να γίνει είτε το 1983 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, είτε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004. Και στις δύο περιπτώσεις, ανέφερε, ήταν Πρόεδροι της Δημοκρατία αρχηγοί του ΔΗΚΟ, που πρωτοστατεί σήμερα στην αλλαγή της στρατηγικής μας στο Κυπριακό, χωρίς να λέει καθαρά για την εγκατάλειψη της ΔΔΟ και καθορισμό νέου στόχου. 

Το ΔΗΚΟ μιλά γενικά και αόριστα για νέα στρατηγική. Η αναφορά του κ. Χριστοδουλίδη είχε αφ’ ενός μεν σκοπό να αποδείξει πόσο δύσκολο είναι μετά από 42 χρόνια να εγκαταλειφθεί αυτός ο στόχος, ανεξάρτητα από ποιος είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίαςκαι παράλληλα να ασκήσει κριτική στην σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ. 

Ταυτόχρονα και από άλλα κριτήρια ωθούμενο το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι μετά από 42 χρόνια δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον στρατηγικό στόχο της ΔΔΟ και με έξυπνο τρόπο συνδέει την τακτική επίτευξης του στόχου με τον στρατηγικό στόχο. Κάτι το οποίο συγχίζει αντί να ξεκαθαρίζει στους πολίτες την διαφορά μεταξύ του στόχου και της τακτικής επίτευξης του στόχου και υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον στόχο, αφενός μεν γιατί πέρασαν 42 χρόνια και αφετέρου, εάν αλλάξουμε στόχο σημαίνει ότι αλλάζουμε και στρατηγική και επιλέγουμε τον πόλεμο αντί της διαπραγμάτευσης.

Ήλθε όμως η αποτυχία του Μοντ Πελεράν 2, που άλλαξε εντελώς τα δεδομένα και αποκάλυψε την αλήθεια, γι’ αυτούς που ζουν με τις πραγματικότητες.

Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ΔΔΟ. Είναι ομοσπονδία, είναι συνομοσπονδία, τι πραγματικά είναι; Κατά την άποψή μου, η ΔΔΟ είναι μια μέση κατάσταση που έχει στοιχεία ομοσπονδίας αλλά και συνομοσπονδίας, με τα περισσότερα να κλείνουν προς την συνομοσπονδία. 

Απ’ όλες τις ομοσπονδίες του κόσμου η μόνη ΔΔΟ είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη απ’ ό,τι γνωρίζω. Και η απουσία μαχών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, οφείλεται στην παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ τα οποία επιβάλλουν την ειρήνη.

Το άλλο σημαντικό που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, είναι ότι εάν το ομοσπονδιακό σύστημα δεν βασίζεται σε δίκαιες και ορθές αρχές θα αποτύχει. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν και αποτυχίες σε ομοσπονδιακά συστήματα, σε βαθμό τέτοιο, που να έχει γραφτεί και βιβλίο με τίτλο «Γιατί οι ομοσπονδίες αποτυγχάνουν» (WhyFederationsFail) του Thomas M. Franck το 1968.

Αυτό λοιπόν, πρέπει να ληφθεί υπόψη στην επιδίωξη του στόχου, ο οποίος επαναλαμβάνω διαφέρει από την τακτική. Την ίδια τακτική μπορούμε να ακολουθήσουμε για την επίτευξη άλλου στόχου. Όταν επαναλαμβάνεις την ίδια τακτική (πείραμα), θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα (Άισταϊν). Λέω ξανά, άλλο στόχος και άλλο τακτική. 

Με τις διαπραγματεύσεις μπορούμε να επιδιώξουμε και ομοσπονδία ή ενιαίο, χωρίς να είναι ανάγκη να καταφύγουμε στα όπλα. Βεβαίως δεν μου διαφεύγει το γεγονός ότι, η Τουρκία επιδιώκει ΔΔΟ για να ανατρέψει την δυνατότητα λειτουργίας του ομοσπονδιακού συστήματος και έτσι να επέμβει για ακόμη μια φορά για την αποκατάσταση δήθεν της τάξης. Οι μεν έχουν ακολουθήσει την αρχή της ισχύος (Τουρκία), οι δε την αρχή του Δικαίου και τις πρόνοιες του ΟΗΕ και της ΕΕ (Ελληνοκύπριοι).

Εάν πράγματι η Τουρκία ήθελε την ειρηνική συμβίωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, δεν θα επέμενε στην ΔΔΟ, στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων και στην παραμονή των στρατευμάτων, ή μέρος αυτών.

Τούτων δοθέντων, η αποτυχία στο Μοντ Πελεράν απέδειξε ότι η συνέχιση της υιοθέτησης της ΔΔΟ δεν οφείλεται ούτε σε αυτά που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε σε αυτά που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, διότι η ευκαιρία για αλλαγή στόχου δίδεται από την αδυναμία του Πελεράν αλλά και την επιδίωξη της Τουρκίας να καταστήσει την Κύπρο υπό τον δικό της πλήρη έλεγχο και να εγκαταστήσει τουρκικό προτεκτοράτο, που να της επιτρέπει να το χρησιμοποιεί όπως η ίδια θέλει στον μεσανατολικό χώρο. 

Άρα η αποτυχία στο Μοντ Πελεράν και η συμπεριφορά της Τουρκίας μας δίνει την δυνατότητα να εγκαταλείψουμε την ΔΔΟ, αν βεβαίως εμείς θέλουμε. Η αναθεωρητική τακτική της Τουρκίας δεν φάνηκε μόνο στην υπόθεση της Κύπρου αλλά και στη Συνθήκη της Λωζάννης και στα Ίμια/Αιγαίο. Άρα η Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την Κύπρο αλλά και για όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Διεθνή Συνθήκη αυτή και το Διεθνές Δίκαιο.

Ενώ γραφόταν το άρθρο, ανακοινώθηκε η συμφωνία για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη από το σημείο που έμειναν, πράγμα επομένως που αποδεικνύει την συνέχιση της ίδιας τακτικής καθώς και την διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου  και του ΑΚΕΛ, σε περίπτωση που θα έχουμε την ίδια κατάληξη όπως το Μοντ Πελεράν 2.

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/344107/mont-peleran-2–psevdaisthiseis-kai-pragmatikotites

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.