Ποντάρει προς δύο κατευθύνσεις η κυβέρνηση για ΜΟΕ

Print Friendly, PDF & Email

1/1/2022

γράφει ο  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, κοιτάζουν προς την Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ΕΕ και ΗΠΑ βλέπουν ξανά την Τουρκία με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ζητήματα όπως το Κυπριακό (που δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης) τείνουν να παραμένουν στο περιθώριο. Στη Λευκωσία, ωστόσο, υπάρχει έντονη άποψη ότι οι συγκυρίες είναι υποβοηθητικές για το Κυπριακό και πως ακόμα και μέσα από αυτά τα δεδομένα υπάρχει προοπτική. Το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν τίθεται θέμα να φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, ξεκαθαρίζουν διπλωματικές πηγές οι οποίες επιμένουν πως οι συνθήκες ευνοούν το Κυπριακό. 

Η κυπριακή κυβέρνηση ποντάρει προς δύο κατευθύνσεις προκειμένου να καταφέρει να τοποθετήσει το πακέτο των ΜΟΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκεί μόνο να ανοίξει συζήτηση. Η μια κατεύθυνση είναι ο διεθνής παράγοντας ο οποίος (τουλάχιστον με την εντύπωση που υπάρχει στην Λευκωσία) φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες προτάσεις. Η άλλη κατεύθυνση είναι η τουρκοκυπριακή κοινότητα όπου κι εκεί διαφαίνονται θετικές προσεγγίσεις για συζήτηση του πακέτου. 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ: Η τύχη της ελληνοκυπριακής πρότασης εξαρτάται εν πολλοίς από τη πως θα συμπεριφερθεί η Άγκυρα, η οποία αυτή την στιγμή φαίνεται να είναι κάθετα εναντίον. Ωστόσο η Λευκωσία έχει λάβει στο πρόσφατο παρελθόν διάφορα μηνύματα, από άτομα που είχαν επισκεφθεί την Άγκυρα, τα οποία θεωρεί ως θετικές ενδείξεις. Βλέπει πίσω από τις λέξεις να μην είναι κάθετα αντίθετη η Άγκυρα και αυτό, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, αφήνει ένα παράθυρο. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως από την ώρα που η Άγκυρα αποφασίσει ότι τα ΜΟΕ θα μπουν στο τραπέζι για να συζητηθούν η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να συμβιβαστεί. 

Ωστόσο αυτή τη στιγμή η τουρκοκυπριακή ηγεσία και όσοι ελέγχονται απευθείας από την Άγκυρα εμφανίζονται κάθετα εναντίον στην όποια συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως τα προτάσσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και επιζητούν διάλογο που να οδηγεί σε αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. 

Από την άλλη υπάρχει εκείνη η μερίδα της τουρκοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας, η οποία βλέπει θετικά πίσω από την ελληνοκυπριακή πρόταση για ΜΟΕ κυρίως σ’ ότι αφορά τον οικονομικό τομέα. Σ’ αυτή την μερίδα των Τουρκοκυπρίων ποντάρει και η ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς εκτιμά πως με την στάση του στέλνουν θετικά μηνύματα όχι τόσο προς την Άγκυρα αλλά προς το διεθνή παράγοντα για να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω στο θέμα των ΜΟΕ. 

Ένας από τους πολιτικούς που τοποθετήθηκε έντονα υπέρ της συζήτησης των ΜΟΕ είναι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχουρμάν. Σε πρόσφατες δηλώσεις του (πηγή Γενί Ντουζέν/ΓΤΠ) είπε ότι αυτά θα μπορούσαν να τύχουν ξανά διαβούλευσης με την διεθνή κοινότητα και επέκρινε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου την ώρα που αυτά τα ΜΟΕ βρίσκονται στο τραπέζι. Σημείωσε ότι τα ΜΟΕ αυτά δεν είναι μόνο ζήτημα να σμίξουν οι Τουρκοκύπριοι με τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας πνεύμονας οικονομικός. 

Ο Τουφάν Ερχουρμάν σημείωσε πως από την που «ο Αναστασιάδης θέτει επί τάπητος το δικό του πακέτο ΜΟΕ, υποχρεούμαι να πάρω στο τραπέζι τα συμφέροντα του δικού μου ‘λαού’», και επέκρινε το μοντέλο των δύο «ίσων κυρίαρχων κρατών» που προβάλλει ως πρόταση λύσης η τουρκική πλευρά. 

Αναφέροντας ότι ως αποτέλεσμα αυτής της πρότασης οι Τουρκοκύπριοι «φυλακίστηκαν στο Σαράι», ο Ερχουρμάν είπε ότι υποχρεούνται να λύσουν το Κυπριακό και να απαλλαγούν από το πρόβλημα αυτό μιαν ώρα αρχύτερα.  

>>Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ: Η Λευκωσία κινείται σε δύο επίπεδα επαφών σ’ ότι αφορά το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στο εξωτερικό κατά τις συναντήσεις τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και του υπουργού Εξωτερικών. Στο εσωτερικό το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων που έχει ο Ιωάννης Κασουλίδης με ξένους διπλωμάτες. Αυτό που καταγράφεται από κυβερνητικής πλευράς είναι η θετική προσέγγιση των ξένων στο πακέτο των ΜΟΕ, γεγονός που γεννά αισιοδοξία στην Λευκωσία ότι θα καταφέρει στο τέλος το στόχο της και να ανοίξει το θέμα προς συζήτηση. 

Τα θετικά μηνύματα που λαμβάνει η Λευκωσία από το διεθνή παράγοντα σ’ ότι αφορά τα ΜΟΕ εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πως εύκολα μπορούν να μπουν στο περιθώριο, όπως έγινε στο παρελθόν, άτομα που σήμερα βάζουν εμπόδια στη συζήτηση των ΜΟΕ. Φτάνει να δώσει την εντολή η Άγκυρα. Και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως τέτοιο θέμα δεν τίθεται, δηλαδή η τουρκική κυβέρνηση να αναγκάσει την τουρκοκυπριακή ηγεσία να παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει το πακέτο των ΜΟΕ. 

Παράλληλα η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς ξένους (με αφορμή κάποιες κινήσεις που έγιναν από πλευράς Κόλιν Στιούαρτ και Βρετανών) πως το πακέτο είναι ενιαίο – περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων, αεροδρόμιο Τύμπου και λιμάνι Αμμοχώστου – και δεν τίθεται θέμα χωριστών συζητήσεων. Το ξεκαθάρισμα έγινε με αφορμή κινήσεις και βολιδοσκοπήσεις για χωριστή συμφωνία σ’ ότι αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου Τύμπου. 

Επιπρόσθετα αυτό που φαίνεται να αντιλαμβάνονται τόσο οι ξένοι διπλωμάτες όσο και τα Ηνωμένα Έθνη είναι πως αυτός που κάνει κουμάντο στις συζητήσεις για το Κυπριακό, σ’ ότι αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν είναι ο Ερσίν Τατάρ αλλά ο ειδικός του σύμβουλος Εργκιούν Ολγκιούν. Και ο Κόλιν Στιουαρτ είχε πάρει μια ιδιαίτερα πικρή γεύση αυτής της πραγματικότητας κατά την πρόσφατη δεξίωση που διοργάνωσε και στην οποία συμμετείχαν οι δύο ηγέτες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να αδράξει την ευκαιρία για να καλέσει τον Ερσίν Τατάρ να κάτσουν κάτω και να βρουν τρόπους πως να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Παρόντος του Ολγκιούν ο Ερσίν Τατάρ, ουσιαστικά, δεν άρθρωσε λέξη. Με συνεχείς παρεμβάσεις έκλεινε κάθε κεφάλαιο που άνοιγε ο Νίκος Αναστασιάδης. Και αυτό το γεγονός η Λευκωσία φροντίζει να φτάνει στα αυτιά των ξένων δείχνοντάς του που βρίσκεται το πρόβλημα και οι δυσκολίες επανέναρξης των συνομιλιών. 

Μπορεί και χωρίς το ρωσικό μαξιλαράκι

Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές περιβάλλον θα ανοίξει σύντομα και το θέμα της συζήτησης για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η Βρετανία, ως συγγραφέας των κειμένων που αφορούν την Κύπρο και το Κυπριακό, φροντίζει πάντα να προκαλεί αναστάτωση και πονοκέφαλο στη Λευκωσία με λέξεις που εντέχνως ρίχνει μέσα ή αφήνει εκτός στα αρχικά κείμενα. 

Διαχρονικά – κι αυτό είναι κοινά αποδεκτό – η Κύπρος προσέφευγε στη Ρωσία, αλλά ενίοτε βοηθούσαν και οι Γάλλοι, οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί, για να ανατρέψει τα όποια αρνητικά δεδομένα επιχειρούσαν εντέχνως οι Βρετανοί. Φέτος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργείται ένα διαφορετικό σκηνικό. Και όπως χαρακτηριστικά μας έχει αναφερθεί από διπλωματικούς κύκλους στη Λευκωσία «είναι καιρός να ζήσουμε και χωρίς το ρωσικό μαξιλαράκι». Αν και οι εκτιμούν πως φέτος τα πράγματα, λόγω ακριβώς του ουκρανικού μπορεί τα πράματα να εξελιχθούν πιο εύκολα για την Κύπρο. 

ΠΗΓΗ:https://philenews.com/eidiseis/politiki/article/1458394/pontarei-pros-dyo-katefthynseis-i-kybernisi-ga-moe