Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διαδικασία πλήρους άρσης εμπάργκο

Print Friendly, PDF & Email

6/5/2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ, «Προκλήσεις», ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε πως έτυχε ενημέρωσης από την πρέσβειρα και εκτίμησε ότι σε εννέα έως δώδεκα μήνες το έμπαργκο όπλων θα έχει αρθεί.

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε απογοητευμένος από την επίσκεψη της Αμερικανίδας βοηθού υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και για το γεγονός ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την τουρκική θέση ότι δεν θα συζητηθεί κάτι στο Κυπριακό πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές το Μάιο του 2023.

Τόνισε ωστόσο ότι θα επιμένει στην προώθηση του πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και γι’ αυτό είχε επαφές με τουρκοκύπριους πολιτικούς.

Είπε ακόμη ότι η σχετική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κύριο Τατάρ είναι έτοιμη αλλά δεν έχει ακόμη αποσταλεί.

Στην επιστολή ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης θα περιλαμβάνεται και η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για συνέχιση της διαδικασίας στο κυπριακό από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Αναφερόμενος στο νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε ότι η Λευκωσία κάνει προσπάθεια για αποφυγή κυρώσεων που επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται μέτρα και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία να επηρεάζουν περισσότερο τα κράτη – μέλη, από ότι επηρεάζουν τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ:https://philenews.com/eidiseis/politiki/article/1462225/oi-ipa-xekinisan-diadikasia-pliroys-arsis-emparggo