Όργιο ρουσφετιού και παρατυπιών σε εφεδρεία και εθνοφυλακή

Print Friendly, PDF & Email

19/6/2022

Γράφει ο  Γιώργος Καλλινίκου   

Το γεγονός ότι τίποτα απολύτως δεν λειτουργεί σωστά σε αυτό τον τόπο, λίγο-πολύ, πλέον, το έχουμε εμπεδώσει. Άλλωστε, η προχθεσινή αποκάλυψη για την σκευωρία εναντίον της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους από έναν ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η καχυποψία της κοινωνίας για τους θεσμούς και τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτό, δυστυχώς, ισχύει από την στιγμή που σε αυτό το σαθρό σύστημα το οποίο κάθε λίγο εμφανίζει τα αποκρουστικό του πρόσωπο στην κοινωνία, εμπλέκονται ακόμη και τα σώματα ασφαλείας. Ακόμη και εκείνοι οι οποίοι καθηκόντως έπρεπε να κυνηγούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Από αυτό το σύστημα, όπου η διαπλοκή εξευτελίζει το κράτος, δυστυχώς, δεν εξαιρείται ούτε το κομμάτι των ενόπλων δυνάμεων. Η στήλη έγινε δέκτης σωρείας καταγγελιών για όσα παράτυπα έως και παράνομα κάποιες φορές συμβαίνουν ακόμη και στο τμήμα της εφεδρείας και της εθνοφυλακής. Τα ντοκουμέντα τα οποία κατέχουμε βοούν για το όργιο ρουσφετιού το οποίο, δυστυχώς, υπονομεύει το αξιόμαχο των τμημάτων αυτών. Υπονομεύει, εν πολλοίς, τον πατριωτισμό και τον ενθουσιασμό με τον οποίο χιλιάδες έφεδροι υπηρετούν. Στοιχεία τα οποία όφειλαν οι επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς να διαφυλάττουν σαν κόρη οφθαλμού.

Η στήλη, με βαριά καρδιά αποφάσισε να φέρει στο φως μερικά από τα πολλά παράτυπα τα οποία συμβαίνουν. Θα αποφύγουμε να αποκαλύψουμε οποιοδήποτε από τα ντοκουμέντα τα οποία βρίσκονται στην κατοχή μας για ευνόητους λόγους (εκτός αν προκληθούμε). Με στόχο μόνο να φιλοτιμηθούν κάποιοι να βάλουν τάξη.

Ας δούμε λοιπόν, μερικά από τα στραβά και τα ανάποδα τα οποία συμβαίνουν: Πρώτον, για την προαγωγή οποιουδήποτε εθνοφύλακα, απαιτείται η συμμετοχή και η επιτυχής αποφοίτησή του, από σχολείο εκπαίδευσης στελεχών εθνοφυλάκων. Κατά το παρελθόν έτος προήχθησαν εθνοφύλακες χωρίς να έχουν φοιτήσει σε σχολείο επιμόρφωσης στελεχών εθνοφυλακής. Όταν αυτό αναφέρθηκε, η απάντηση ήταν ότι θα φοιτήσουν στο επόμενο σχολείο, πράγμα που για αρκετούς όχι μόνο δεν έγινε, αλλά επήλθε ο έσχατος εξευτελισμός με την ξανά προαγωγή τους και στον επόμενο βαθμό.

Δεύτερον, απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή εθνοφυλάκων, είναι να υπάρχει πιστοποιημένη έλλειψη βαθμοφόρων στα οργανογράμματα των Μονάδων, σύμφωνα με τον Πίνακα Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ). Σχεδόν για όλες τις προαγωγές που έγιναν κατά το παρελθόν έτος, δεν ίσχυε αυτή η προϋπόθεση, με αποτέλεσμα σήμερα οι Μονάδες να είναι υπερπλήρεις στελεχών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να καλύψουν την παρατυπία άλλαξαν τον ΠΟΥ.

Τρίτον, ενέκριναν την προαγωγή σε αξιωματικό τουλάχιστον ενός εθνοφύλακα σωματικής ικανότητας Ι-3, ενώ υπάρχει υπουργική απόφαση που επιβάλλει να είναι σωματικής ικανότητας έως Ι-2.

Τέταρτον, καθορίζεται σε υπουργική απόφαση, ότι «ο βαθμός του επίκουρου αξιωματικού ή υπαξιωματικού δύναται να απονέμεται λόγω ειδικής μόρφωσης, προσόντων ή πείρας και προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Υπηρεσίας…». Σχεδόν κανείς από τους προαχθέντες δεν πληροί τον όρο αυτό.

Πέμπτον, λόγω των απαράδεκτων καταστάσεων που προέκυψαν από τη μεταμόρφωση απλών και βοηθητικών στρατιωτών σε αξιωματικούς, κάποιοι από τους οποίους έφτασαν μέχρι και το βαθμό του επίκουρου ταγματάρχη, θεσμοθετήθηκε με υπουργική απόφαση, ο χρόνος παραμονής σε κάθε βαθμό προκειμένου να αποτελεί νόμο και οδηγό σχετικά με το πότε δικαιούται ο εθνοφύλακας οποιουδήποτε βαθμού προαγωγή. Αυτό καταστρατηγήθηκε.

Έκτον, απαραίτητη προϋπόθεση προαγωγής αποτελεί η έγκριση από αρμόδια επιτροπή του ΓΕΕΦ. Παρά το ότι η απόφαση της επιτροπής που συγκλήθηκε ήταν αρνητική, το ΓΕΕΦ πρότεινε την προαγωγή των απορριφθέντων και παρά το ότι το ΥΠΑΜ ενημερώθηκε για το παράνομο της ενέργειας, ενέκρινε την πρόταση προαγωγής.

Μετά από τις καταγγελίες για ενδεχόμενες παρατυπίες και παρανομίες στις προαγωγές στην Εθνοφυλακή, δηλωνόταν ότι είμαστε υπερπλήρεις από στελέχη και γι’ αυτό, το 2022 δεν θα γίνουν προαγωγές. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έγιναν κρίσεις των μονίμων στελεχών και αποστρατεύτηκε ο τότε διευθυντής εθνοφυλακής του ΓΕΕΦ. Την Μεγάλη Πέμπτη, διέταξαν εσπευσμένα, τον μόλις μερικών ημερών διευθυντή εθνοφυλακής, να συγκαλέσει την επιτροπή αξιολόγησης των προτεινομένων για προαγωγή εθνοφυλάκων και απαιτήθηκε να αποσταλούν εντός της ιδίας ημέρας, οι οριστικές λίστες για προαγωγές.

Η επιτροπή αξιολόγησης, μετά από μια πραγματικά μαραθώνια συνεδρία, απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος των προτεινομένων για προαγωγή. Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται παράτυπα να γίνουν οι προαγωγές, αγνοώντας την απόφαση της επιτροπής. Μετέτρεψαν τα «όχι» σε «ναι» αγνοώντας την επιτροπή. Στο ΥΠΑΜ δεν έφτασε ποτέ η ετυμηγορία της επιτροπής. Το πληροφορήθηκε όμως από επιστολή απόστρατου αξιωματικού αλλά ακόμη και τότε, ουδέν έπραξε.

Εν συνεχεία, απέστειλαν την Τρίτη της Διακαινησίμου στο ΥΠΑΜ, κατάλογο εθνοφυλάκων για προαγωγή με ελλιπή στοιχεία. Ακολούθησαν καταγγελίες, στις οποίες δίνονταν κάποια στοιχεία των παρανομιών. Το ΥΠΑΜ μερικές μέρες μετά, αντί να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα, ενέκρινε τις προτάσεις.

Σε αυτές τις προαγωγές, σε πολλές των περιπτώσεων τα πράγματα εκτός από παράνομα είναι και κωμικά: Ενώ για τους κατώτερους μόνιμους αξιωματικούς (μέχρι και τον βαθμό του λοχαγού), για τους ανώτερους μέχρι και το βαθμό του αντισυνταγματάρχη και για τους εφέδρους ανθυπολοχαγούς, απαιτείται χρόνος διοικήσεως σε τμήμα ανάλογο του βαθμού τους, μέχρι τουλάχιστον δύο έτη, μεγάλος αριθμός εθνοφυλάκων προήχθη χωρίς να έχει διοικήσει τμήμα ούτε για μια μέρα. Σοβαροί εθνοφύλακες που έλαβαν μέρος και στις μάχες του 1974 ή που διοικούν το τμήμα τους για πολλά χρόνια αγνοήθηκαν.

Είναι φανερή η σκοπιμότητα στις παρούσες προαγωγές διότι έγιναν κατά μονάδα και όχι κατά σειρά ή κατά στρατιωτική κλάση. Συγκεκριμένα, ακόμη και στο εσωτερικό της ίδια μονάδος, νεότεροι προαχθέντες έχουν υποσκελίσει αρχαιοτέρους αξιωματικούς, χωρίς να υπάρχει σοβαρός και στοιχειοθετημένος λόγος. Επίσης, κάποιοι, που στη θητεία τους ήταν δόκιμοι αξιωματικοί, έγιναν ανθυπολοχαγοί, υπηρέτησαν την εφεδρεία ως διμοιρίτες και όταν μετατάχθηκαν στην εθνοφυλακή βρέθηκαν να βλέπουν στρατιώτες τους να εμφανίζονται με διακριτικά λοχαγού ή και ταγματάρχη. Αυτός είναι και ο λόγος, που ποιοτικό προσωπικό, αγανακτισμένο στέλνει επιστολές διαμαρτυρίας και αφού δεν βρίσκει ανταπόκριση παραιτείται.

Όπως επισημάνθηκε στην στήλη, είναι πολύ πιθανόν να δούμε νέους κανονισμούς, που φτιάχτηκαν εν μια νυκτί, για να δικαιολογηθούν οι παρατυπίες.

Είναι καιρός να βρεθεί κάποιος μηχανισμός, που νόμιμα να ελέγχει και τις ένοπλες δυνάμεις και να βάλει φραγμό σε ένα τέτοιο όργιο ρουσφετιού. Ιδού η πρόκληση για το υπουργείο Άμυνας και για την κοινοβουλευτική επιτροπή ‘Αμυνας!

ΠΗΓΗ:https://philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1492434/orgo-roysfetioy-kai-paratypion-se-efedreia-kai-ethnofylaki