Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

01-10-2022 13:36

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου

Στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αναφέρθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, κ.κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα, εκφράζοντας περηφάνεια για το υψηλό επίπεδο αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση, με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «γιορτάζουμε την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας, αλλά και της δημοκρατίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται ως την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας. Μέχρι τότε, όμως, η Κύπρος ενισχύει σημαντικά την αμυντική της θωράκιση με σύγχρονο εξοπλισμό και αξιόπιστες διεθνείς συνεργασίες.

Ο προϋπολογισμός μας φέτος είναι ο υψηλότερος της τελευταίας 20ετίας. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε αμυντικές συνεργασίες εντός και εκτός ΕΕ. Συνεργασίες που στέλνουν το μήνυμα της σταθερότητας, της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ. Η απόφαση, πέραν της σημαντικής πολιτικής της διάστασης, διευρύνει τις διαθέσιμες εξοπλιστικές επιλογές.

Η παρουσία του φίλου Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου αποδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς σχέσεων και το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας με τα οποία μαζί πορευόμαστε.

Για ακόμη μια χρονιά, η στρατιωτική παρέλαση διεξήχθη με επαγγελματισμό και υψηλό φρόνημα. Συγχαίρω τον Αρχηγό, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Ευχαριστώ θερμά τους Πρέσβεις και τους Ακόλουθους Άμυνας για την εδώ παρουσία τους. Χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι «με τιμή και συγκίνηση μετέχουμε σήμερα στους εορτασμούς της 62ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιας Ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε με αγώνες, με ηρωισμό και με θυσίες από τον κυπριακό λαό, αποτυπώνονται αυτοί στα λόγια του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή: τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πώς πρέπει να ζουν, ξέρουν και πώς να πεθάνουν και πώς την πατρίδα να τιμούν.

Το εναργές διαχρονικό και ισχυρό όραμα των Κυπρίων αγωνιστών για ελευθερία και ανεξαρτησία, αποτελεί για όλους μας, για όλο τον Ελληνισμό ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και αποφασιστικότητας και χαράσσει τον δρόμο για την κοινή μας πορεία.

Στόχος μας είναι – το επαναλαμβάνω μια ακόμα φορά – μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μια λύση με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς το τείχος της διαίρεσης του νησιού που ύψωσε ο εισβολέας και χωρίς βέβαια την παράνομη στρατιωτική κατοχή του που παραβιάζει κατάφορα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι στη μεταπολεμική Ευρώπη και η Κύπρος δέχθηκε τη βάρβαρη τουρκική επίθεση και εισβολή – θυμάστε ότι ήταν μια άλλη ‘επιχείρηση ειδική, στρατιωτική’, για ‘ειρηνικούς’ σκοπούς δήθεν, και βέβαια υπογραμμίζει την ανάγκη να καταδικάσουμε απερίφραστα όλες τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού που καταπατούν τον Χάρτη των ΗΕ. Αυτές οι αναθεωρητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές της Τουρκίας που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου απειλούν την Ελλάδα με casus belli και ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας λες και αυτά δεν απειλούνται, λες και δεν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε όλα τα μέτρα άμυνας για αυτά, δεν είναι μόνο αβάσιμες και απαράδεκτες, αλλά και υπονομεύουν απροκάλυπτα τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Και είναι καιρός πλέον ο κόσμος να μάθει ότι οι αναθεωρητισμοί και οι επεκτατισμοί κάθε φύσης απειλούν όχι μόνο ένα-δύο κράτη-στόχους, αλλά αυτή την ίδια την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και γιατί όχι, την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Και νομίζω σιγά σιγά το αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος.

Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις κοινές προκλήσεις, απειλές και αναθεωρητικές συμπεριφορές της Τουρκίας. Και της Ρωσίας. Και να εργαστούμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης και της αμυντικής συνεργασίας μας που πάει από το καλό στο καλύτερο.

Ταυτόχρονα κάνουμε κάθε μέρα πιο ισχυρές συμμαχίες που οικοδομήσαμε με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα να αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συμμαχίες μας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο εδράζονται πάντα στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας, ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και καλλιεργούν πάνω από όλα το πνεύμα της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των εθνών.

Σήμερα, οι ισχυρές, σύγχρονες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν τον ένδοξο αγώνα του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού και τόσων άλλων ηρώων αγωνιστών και εγγυώνται την ελευθερία και ανεξαρτησία μας, καθώς και τη συμπαράταξη μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και συντελεστές αυτής της λαμπρής παρέλασης που παρακολουθήσαμε και να ευχηθώ χρόνια πολλά στην όμορφη, στην περήφανη, στην ελεύθερη Κύπρο».

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=30419#flat