Στο Παλάτι πανηγυρίζουν και στο Προεδρικό στον… κόσμο τους

Print Friendly, PDF & Email

του Κώστα Μαυρίδη*

17 Δεκ 2016pastedGraphic.pdf

Η Τουρκία βυθίζεται στην απολυταρχία, αστάθεια και τα οικονομικά αδιέξοδα.  Αυτά τεκμηριώνουν Τούρκοι ακαδημαϊκοί/αναλυτές του εξωτερικού και άλλοι. Χαρακτηριστικά, εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει την αλλοίωση οικονομικών δεικτών στην Τουρκία, προσαρμοσμένων στις διαταγές του νεοσουλτάνου όπου έχει επικρατήσει παράνοια χωρίς επιστροφή. 

Ο Ερντογάν βλέπει την οικονομία, το δυνατό του χαρτί, να συντρίβεται, την τουρκική λίρα να κατρακυλά, τα ξένα και εγχώρια κεφάλαια να διαφεύγουν και πολίτες να δραπετεύουν αναζητώντας ασφαλές μέρος. Απεγνωσμένα πρότεινε εμπόριο με ανταλλαγή προϊόντων με άλλες χώρες (π.χ. με Ρωσία), πράγμα που απορρίφθηκε επειδή χρειάζονται σκληρό συνάλλαγμα σε δολάριο/ευρώ και όχι την τουρκική λίρα.

Μετά το πρόσφατο μακελειό στην Κωνσταντινούπολη (η 31η επίθεση στην Τουρκία σε ενάμιση χρόνο), στο Παλάτι του Ερντογάν δεν έκρυψαν τη χαρά τους. Αμέσως μετά την επίθεση, ο Burhan Kuzu, καθηγητής-κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, ανακοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές που προεκτείνουν τον Ερντογάν στην εξουσία «για πολλά χρόνια και με τρόπο που δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του συστήματος χωρίς αίμα»! Μετά από κάθε επίθεση, το ρήγμα βαθαίνει και διευρύνεται καθώς ο κύκλος των φυλακίσεων και καταπίεσης επεκτείνεται. Σήμερα, στην Τουρκία φυλακίζεσαι ακόμη και για αποστολή μηνυμάτων προς το υποσυνείδητο αλλά η απόδραση κεφαλαίων και ανθρώπων για οπουδήποτε διογκώνεται.   

Την περασμένη βδομάδα εξηγούσαμε ότι καθώς «κοσμογονικά συμβαίνουν στην περιοχή, με την Τουρκία να απομονώνεται και με συντριπτική στήριξη στις θέσεις μας για λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στο Προεδρικό της Κύπρου ζουν σε δικό τους κόσμο και είναι οι μόνοι που διασώζουν τον Ερντογάν». Ενώ στην ΕΕ υπάρχει σαφής κατανόηση, οι μόνοι που δημόσια εξήγησαν την… ανάγκη κάποιας μορφής τουρκικών εγγυήσεων και παραμονής κατοχικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου είναι Ε/κ πολιτικοί με προεξάρχοντες τον Πρόεδρο και τον υπ. Εξ. της Κύπρου.

Πάντως, δύο δηλώσεις τις τελευταίες μέρες φανερώνουν περαιτέρω διάσταση ανάμεσα στο Προεδρικό και στην πραγματικότητα άλλων. Ο Ν. Αναστασιάδης επιμένει να αναγνωρίζει «θετική ρητορική στην Τουρκία», ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό δήλωσε ότι «έχουμε μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα… η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών». 

Ένας τους είναι εκτός πραγματικότητας. Ούτε ο στενός περίγυρος του Προέδρου συμμερίζεται την πραγματικότητα όπως ο ίδιος. 

Χαρακτηριστικά, πριν την περιβόητη «κωλοτούμπα», η δέσμευσή του να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στα θέματα ασφάλειας ήταν σαφής: να παραδώσει η τουρκική πλευρά χάρτη βάσει συμφωνηθέντων κριτηρίων για τις περιοχές που θα τεθούν υπό ε/κ διοίκηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα (θέματα διακυβέρνησης, Προεδρία κ.ά.) έπρεπε να έχουν συμφωνηθεί ή να είναι σε ακτίνα συμφωνίας. 

Τις προάλλες μάθαμε από τον διαπραγματευτή μας Α. Μαυρογιάννη ότι «παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες, εκ των οποίων ορισμένες πολύ σημαντικές, ειδικότερα στο περιουσιακό». Στο περιουσιακό! 

Τα φερέφωνα του Προεδρικού διέκοπταν στις εκπομπές για να μας «ξεκαθαρίσουν ότι το περιουσιακό έχει κλείσει με πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας σε όλους τους εκτοπισμένους/ιδιοκτήτες στα κατεχόμενα»

Τώρα, ο διαπραγματευτής μας στις συνομιλίες επιβεβαιώνει τα ανοικτά ζητήματα που περιλαμβάνουν το περιουσιακό! Δυστυχώς, οι στρατευμένοι δεν έχουν δική τους άποψη αλλά τους υποβάλλουν τι να πουν.

Το κέντρο βάρους της Τουρκίας ως κράτους και κοινωνίας που κράτησε σχεδόν έναν αιώνα υπό καταπίεση μετατοπίζεται ραγδαία. Όλοι το ξέρουν εντός και εκτός Τουρκίας. Μόνο στην Κύπρο ο Πρόεδρος καταλαβαίνει άλλα, διακρίνει θετική ρητορική της Τουρκίας και προτείνει εμπλουτισμένες εγγυήσεις με κατοχικά στρατεύματα. Είναι ανώφελο πλέον να ρωτάμε γιατί, επειδή προέχει να διασώσουμε την ύπαρξή μας.  

 

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D).

 costas.mavrides@europarl.europa.eu

Κώστας Μαυρίδης

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/344855/sto-palati-panigyrizoun-kai-sto-proedriko-ston-kosmo-tous

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.