Το Φόρειν ΄Οφις αναζητεί «θαρραλέο» νέο Πρόεδρο με δώρα.   Ο Βρετανός Υπ. Αρμοστής, ο Όθων Αναστασάκης, τα δώρα προς την Τουρκία και οι χήνες του Σερ Χάνει

Print Friendly, PDF & Email

15/1/2023

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Το τελευταίο καιρό και καθώς προσεγγίζουν οι Προεδρικές του 2023, το σκηνικό πάει να μοιάσει με την προ του δημοψηφίσματος 24.4.2004, κατάσταση.  Στο ρόλο τους και πάλι οι «κηδεμόνες» για κλείσιμο του Κυπριακού στις δικές τους και στις τουρκικές προδιαγραφές.

Καταρχήν να υπενθυμίσω το θυμό του επικεφαλής του σχεδιασμού και προώθησης του βρετανικού «Σχεδίου Ανάν», Σερ Ντέιβιντ Χάνει, όπως εκφράστηκε στο βιβλίο του μετά το ΟΧΙ μας,  στις 24.4.2004. Κατηγόρησε ως υπεύθυνους τα  «corrupt media»(«διεφθαρμένα ΜΜΕ»)  του «νότου», δηλαδή  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρωτοστάτησαν στην απόρριψή του και υπερηφάνως και το Συγκρότημα ΔΙΑΣ.

Άμεσα σχετικές, οι πρόσφατες αποδεσμεύσεις βρετανικών πρωθυπουργικών εγγράφων 30.12.2022 που δημοσιεύσαμε στην «Σημερινή» 1.1.2023 «Αποδέσμευση Βρετανικών Εγγράφων για 2000-2002 Προετοιμάζοντας το «Σχέδιο Ανάν» για το ρόλο Σερ Ντέιβιντ Χάνει (Sir David Hannay).

Οι «χήνες» Χάνει

Σχετική  αναφορά στο  άρθρο του συνάδελφου Λάζαρου στην «Σημερινή»  29.1.2006 με τίτλο «Gaggle andOp. Leaders».

«…Στο βιβλίο του που εξέδωσε μετά την παταγώδη αποτυχία του σχεδίου του, με τον τίτλο « Cyprusthe search for a solution” ο Ντέιβιντ Χάνει ξεσπάθωσε «αγρίως» κατά των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα του «νότου» τους οποίους, μάλιστα αποκάλεσε και gaggle («κοπάδι από θορυβώδεις χήνες»), που του χάλασαν το περίτεχνο Σχέδιό του. Το οποίο – υπενθυμίζεται ότι – όταν υπεβλήθη υπό του κ ΄Αλβαρο ντε Σότο, 12.11.2002 στον τότε πρόεδρο Κληρίδη, έτυχε αμέσως αποδοχής από τη Λευκωσία, την  Αθήνα του κ. Σημίτη, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και… όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και όλων των εδώ μεσαίων και μεγάλων κομμάτων! Συνεπώς στα μυαλά και στα σχέδια των ιθυνόντων του Φόρειν Όφις, από τον λόρδο Χάνει μέχρι τον, μη προαχθέντα εισέτι σε λόρδο, κ. Στρο, παραμένει διαρκώς το κεφάλαιο του τι δέον γενέσθαι εν Κύπρω, προς αντιμετώπιση των «gaggle» με την αξιοποίηση, όσων και τη συνδρομή όσων ενδεχομένως προσφέρονται εκ των « opinion leaders». 

(Βλέπε και άρθρο Φ.Α. στη «Σημερινή» «Οι «χήνες» του λόρδου Hannay και τα ‘corrupt media’» 4.8.2017).

Τη νέα προσπάθεια ξεκίνησε ο Βρετανός ΄Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία, Πακιστανικής καταγωγής, Ιρφάν Σιντίκ, με συναντήσεις με κατ΄ επιλογήν Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους. Δεν αμφιβάλω ότι παρασκηνιακά το ίδιο θα κάνει και με Ελληνοκύπριους… Την «εξόρμησή του» επιβεβαίωσε ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος, στο άρθρο του στον «Φιλελεύθερο, 5.1.2023: «Ο Βρετανός πρέσβης θέλει «θαρραλέο» τον νέο Πρόεδρο!». Έγραψε μεταξύ άλλων :

Ο Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής

  

Δώστε κίνητρα στην Τουρκία – δώρα!!!

« Καλώς τον κι ας άργησε! Το μήνυμα για το τι πρέπει να κάνει ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, έφθασε «συστημένο» από τον Βρετανό πρέσβη στη Λευκωσία, Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι γνωρίζει τη συνταγή για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό (άρθρο στο αφιέρωμα του «Φιλελευθέρου», 2023 χρονιά αποφάσεων σελ. 66). Πρέπει, αναφέρει, ο νέος Πρόεδρος να είναι… θαρραλέος!…Και για να μείνει ανοικτό το παράθυρο και να πειστούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία να επιστρέψουν στο τραπέζι, θα πρέπει να κατατεθεί «μια σοβαρή προσφορά κινήτρων». Καλλιεργώντας τη λογική του κατευνασμού, αντί να στραφεί προς την κατοχική δύναμη, να ζητήσει να συνεργασθεί καλεί την ελληνική πλευρά να δώσει κίνητρα, δώρα…»

https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1628620/o-bretanos-presbis-thelei-tharraleo-ton-neo-proedro

Τα δώρα!

Εδώ επανέρχομαι στον συνάδελφο Κώστα Βενιζέλο, ο οποίος είχε ενημερώσει από τις 4.12.2022 και για «Ιδέες από ΕΕ για ενέργεια, με δώρα προς την Τουρκία». Έγραψε:

«…Στα ενεργειακά της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο, σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και στα πλαίσια αυτά συζητά και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως συναφώς προκύπτει από τις συζητήσεις, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να εμπλέξουν την Τουρκία, για να μην αντιδράσει, έχοντας ως βασικό εργαλείο προσέγγισης τον κατευνασμό της Άγκυρας. Είναι δε σαφές πως τα δώρα θα προέρχονται από την Κύπρο…Αυτή η προσπάθεια των Βρυξελλών είναι γνωστή σε εμπλεκόμενους και μη, προδήλως κινείται στα «νερά» της κατοχικής δύναμης και υπάρχει προσπάθεια να προσαρμοστεί με αυτή τη λογική και η Λευκωσία. Από τις συζητήσεις, πάντως, που έχουν ήδη γίνει η κυπριακή πλευρά δεν απέχει και πολύ από αυτή τη λογική. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Angelina Eichhorst στην Κύπρο, η αξιωματούχος Ε.Ε. επιχείρησε να στείλει μηνύματα προς τη Λευκωσία, ώστε αυτός ο σχεδιασμός να προχωρήσει…»

https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1609277/idees-apo-e-e-ga-energia-me-dora-pros-tin-toyrkia

Σεμινάριο Οξφόρδης για ωραιοποίηση του «Σχεδίου Ανάν» Χάνει

Παράλληλα, μας ήλθε από τα  παλαιά μετά από 20 χρόνια, και ο καθηγητής  Όθων Αναστασάκης, του SEESOX της Οξφόρδης, με συνέντευξή του (3.1.2023), και αυτός στον «Φιλελεύθερο», στην οποία, αφού μας «ενημερώνει» ότι  «Το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας κλυδωνίζεται»  κτλ., κτλ., εμείς ούτε λίγο ούτε πολύ πρέπει να αλλάξουμε στάση έναντι της Τουρκίας. Η Τουρκία,  είπε, έχει δείξει τις προθέσεις της για να επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων κρατών προωθώντας τα συμφέροντά της.

Αλλά  ούτε λέξη για την 48χρονη τουρκική συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας Κύπρου, ως παράδειγμα π.χ. πώς κάνει πράξη  τις βάρβαρες επεμβάσεις της στα εσωτερικά άλλων κρατών! Και πρόσθεσε: «…Πρέπει, όμως πραγματικά να καταλάβουμε πως η Τουρκία έχει αλλάξει ως χώρα και δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε όπως στο παρελθόν».

https://www.philenews.com/eidiseis/sinentefxeis/article/1627739/othon-anastasakis-to-paggosmio-systima-asfaleias-klydonizetai

Πώς, δηλαδή, θα πρέπει τώρα να την… αντιμετωπίζουμε; Με τα δώρα της  ΕΕ που ζήτησε ο Ερτογάν, το Μάρτιο του 2022, με τα «σοβαρά κίνητρα» που προτρέπει ο Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστής  – και που θα αντανακλούν εκείνα της ΕΕ/Ερτογάν, τις προθέσεις Ν. Χριστοδουλίδη (συνέντευξη Γ. Καρεκλά), ή με την εισήγηση Α. Συρίγου να πάρει η Τουρκία τα F-16;

 

Όθων Αναστασάκης  – Σεμινάριο – Χρηματοδότες

Και λίγα λόγια για τον  καθηγητή της Οξφόρδης, κ. ΄Οθωνα Αναστασάκη. Αυτός μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του, την Καλυψώ  Νικολαίδη και τον Giles Bertrand ήταν επικεφαλής της διοργάνωσης σεμιναρίου στις 3-4 Οκτωβρίου 2003 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,  σε συνεργασία με το Φόρειν ΄Οφις, με επίλεκτους καλεσμένους, για ωραιοποίηση του «Σχεδίου Ανάν» (Χάνει)!  Με τίτλο: “Getting  to Yes: Suggestions for Embellishment of the Annan Plan for Cyprus”. Τα πρακτικά του σεμιναρίου με τους τρόπους που προσπάθησαν να προωθήσουν το έκτρωμα «Ανάν/Χάνει» και τον πολύ ενδιαφέρον κατάλογο καλεσμένων/συμμετεχόντων, εκδόθηκαν το Φεβρουάριο του 2004 και ακόμα βρίσκονται αναρτημένα  στην ιστοσελίδα τους. Διαβάστε τα οι νεότεροι ειδικά,  είναι «διδακτικά»!!!

Με την υποστήριξη του Προγράμματος Σύγχρονης Τουρκίας,  USAID, UNDP μέσω UNOPS.

https://users.ox.ac.uk/~ssfc0041/cyprus_report.pdf

Σχετικό το άρθρο της γράφουσας στην «Σημερινή» 5.2.2015 «Από την εξασφάλιση του ΝΑΙ στο πώς να ξεπεραστεί το ΟΧΙ» (Για άλλο σεμινάριο από τους ίδιους το 2007).

«Θαρραλέο» νέο Πρόεδρο

Ο Ύπ. Αρμοστής εκφράζει το Φόρειν ΄Οφις, το οποίο αναζητεί ένα νέο Γλαύκο Κληρίδη, που προσπάθησε αλλά απέτυχε να περάσει το «Σχέδιο Ανάν» όσο και να βοήθησαν τότε το Φόρειν ΄Οφις και η Ουάσιγκτον με χρηματοδοτήσεις, σεμινάρια, εγκάθετους, επιτήδειες ΜΚΟ… Ένα νέο Γιώργο Βασιλείου που υπήρξε γι΄ αυτούς «precious asset», αφού πέρασαν μαζί του το διζωνικό ψήφισμα 649/90, και έκανε ότι του ζήτησαν, δέχθηκε τότε το 99% των τουρκικών αξιώσεων…

Ειρωνικά, όπως, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνει βρήκε «ένοχους» για την χαμένη τους ευκαιρία, τους Έλληνες δημοσιογράφους στην ΚΔ, σήμερα ακούμε ότι και κάποιοι στην Κύπρο πάνε να τον αντιγράψουν συνειδητά ή ασυνείδητα. Ενοχλημένοι γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι τολμούν να κάνουν το καθήκον τους και να πιέζουν τους υποψήφιους για απαντήσεις!

«Οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ είναι το βολικό άλλοθι σε προεκλογικές εμπάθειες»

Κλείνω με το άρθρο του αγαπητού πρώην αρχισυντάκτη της «Σημερινής», Σάββα Ιακωβίδη (4.1.2023). Έγραψε μεταξύ άλλων:

«…Τις τελευταίες ημέρες, για ακόμα μία φορά, γίναμε μάρτυρες αυτής της άθλιας, απαίδευτης, τριτοκοσμικής πρακτικής. Πολίτες, που υποστηρίζουν συγκεκριμένο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, επέπεσαν κατά του συναδέλφου, Γ. Καρεκλά, του διευθύνοντα συμβούλου του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και, φυσικά, εναντίον του κ. Κωστή Ν. Χατζηκωστή, εκ των ιδρυτών της “Σημερινής” και του Συγκροτήματος. Τους περιέλουσαν με όλων των λογιών και διαμετρημάτων υβριστικά επίθετα…

»Και οι μεν και οι δε, όπως και πολλοί άλλοι, δεν ανέχονται, δεν αντέχουν και δεν θέλουν ανεξάρτητους, ελεύθερους και υπεύθυνους δημοσιογράφους…. Είναι καθήκον, υποχρέωση και ευθύνη κάθε σοβαρού επαγγελματία και αξιόπιστου δημοσιογράφου να ελέγχει, να κρίνει, να επικρίνει και να υποβάλλει σκληρές, επιθετικές ερωτήσεις σε κάθε αξιωματούχο του κράτους και της πολιτείας. Για έναν απλό…λόγο,: Ο δημοσιογράφος είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ της κοινής γνώμης και της εκάστοτε εξουσίας. Αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογράφοι πάρα πολλά σκάνδαλα, καταχρήσεις, ατασθαλίες, πολιτικά και άλλα εγκλήματα, ανεπάρκειες, κτλ., δεν θα τα γνώριζαν ποτέ οι πολίτες…Οι επιθέσεις και οι επικρίσεις εναντίον εκλεκτών συναδέλφων, οι ύβρεις, οι χαρακτηρισμοί, η λασπολογία, οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί, τα ατεκμηρίωτα υπονοούμενα, η χυδαιολογία και ο διασυρμός τους, επιβεβαιώνουν την τραγική έλλειψη πολιτικής Παιδείας. Κυρίως τεκμαίρεται η απουσία ανοχής, σεβασμού, αποδοχής της αντίθετης άποψης και θέσης. Αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του έχουν, δυστυχώς, ακόμα πολύ δρόμο προς τον πολιτισμένο διάλογο, την ανοχή και την αποδοχή της αντίθετης άποψης…»

https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/1051533/oi-dimosiografoi-den-einai-to-voliko-allothi-se-proeklogikes-empatheies

Και να σκεφτεί ένας ότι στη Κύπρο ακόμα να εμφανιστεί ένας δικός μας  “Jeremy Paxmanνα τρίζει η καρέκλα του ανακρινόμενου απέναντί του…

Τα πρακτικά του σεμιναρίου στην Οξφόρδη Οκτώβριος 2003

 

Οι λεπτομέρειες για το σεμινάριο και οι υποστηρικτές/χρηματοδότες

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 15/1/2023