Συρίγος:Οι λόγοι που ο Ερντογάν στράφηκε ξανά προς ΕΕ και το Κυπριακό (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

 

14.07.2023 12:49 

SigmaLive

Δύσκολα θα προχωρήσει η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε για το Κυπριακό, δεδομένης της κάθετης αντίθεσης της Τουρκίας, δήλωσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι είπε πως η Τουρκία στην παρούσα φάση αναζητεί γέφυρες προς την Δύση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να δοθεί η δυνατότητα για ένα διάλογο.

Αναφορικά με την νέα στροφή της Τουρκίας προς την Δύση, ο κ. Συρίγος είπε πως ο πρώτος λόγος είναι το θέμα της οικονομίας. «Η Τουρκία αναζητεί εναγωνίως χρήματα και αυτά υπάρχουν στην Δύση. Ο δεύτερος λόγος είναι τα F-16  και η Τουρκία είναι αποκομμένη από τους αμερικανικούς εξοπλισμούς μετά το 2020. Οι όροι που τίθενται (από τις ΗΠΑ) για να δοθούν τα μαχητικά είναι εξαιρετικά αυστηροί και επιδιώκει αυτό να το απαλύνει. Ο τρίτος λόγος είναι ότι  ο Ερντογάν χαρακτηρίζεται από ένα απίστευτο πραγματισμό. Δηλαδή θεωρεί πως αυτή την στιγμή ο Πούτιν είναι από κάτω και αλλάζει άρμα.  Το ότι τον επισκέφτηκε ο Ζελένσκι και μετά του παρέδωσε τους μαχητές του Αζόφ οι οποίοι δόθηκαν στην Τουρκία για να μην επιστρέψουν στην Ουκρανία, δείχνει ότι ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται  πως ο Πούτιν θα χάσει τον πόλεμο ή πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι αλλάζει άρμα εν κινήσει»

Ακολούθως ο κ. Συρίγος είπε πως το Κυπριακό δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας . «Είναι θέμα εισβολής  και κατοχής ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ από ένα άλλο κράτος του ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει το Κυπριακό. Αυτό το θέλει η Τουρκία  και το ζητά εδώ και χρόνια θέλοντας να το υποβιβάσει  σε μια διαφορά που δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο. Εδώ και χρόνια η Τουρκία επιδιώκει να συζητείται το Κυπριακό  σε επίπεδο Ε/κ και Τ/κ, ωσάν οι Τ/κ να έχουν καταβάλει το βόρειο μέρος του νησιού και όχι η Τουρκία. Το λες ότι το κυπριακό εκκρεμεί είναι κάτι το οποίο λέγεται, το να το συζητάς είναι μεγάλο λάθος.»

Στην παρούσα φάση, είπε, είμαστε σε φάση αναζήτηση διαύλων μεταξύ των δυο πλευρών. Οι δυο χώρες μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία κρατώντας τις θέσεις τους. «Η Τουρκιά αμφισβητεί τα πάντα και η Ελλάδα δηλώνει πως η μόνη διαφορά είναι οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Έχουμε μια προκαταρκτική πρώτη συνάντηση μετά από  μήνες οξύτατης λεκτικής εντάσεως. Δεν μπορώ  να  συμφωνήσω με τα συμπεράσματα ότι παρατήσαμε την Κύπρο. Η πραγματικότητα είναι πως η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου έχει πολλαπλασιάσει την δύναμη του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.