15 Ιουλίου 2023, 5:25
Γράφει ο Φρίξος Δαλίτης
Θετική συγκυρία βλέπει ο διεθνής παράγοντας την αλλαγή Κυβέρνησης στη Λευκωσία από την μια και τη στροφή του Ταγίπ Ερντογάν στην εξωτερική πολιτικής της Τουρκίας, από την άλλη.
Οι πρώτες δηλώσεις και οι κινήσεις που έγιναν σε διάφορα διπλωματικά επίπεδα από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη, φαίνεται ότι έχουν πείσει τον διεθνή παράγοντα, δημιουργώντας ξανά προοπτική για ενεργοποίηση ξανά τις διαδικασίας στο Κυπριακό. Η προσοχή πλέον φαίνεται να επικεντρώνεται στην τουρκική πλευρά για βολιδοσκόπηση προθέσεων και καλλιέργεια εδάφους για δημιουργία προϋποθέσεων νέας κινητικότητας. Τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από την Άγκυρα, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
>> Πίσω από τις κλειστές πότες
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα μηνύματα που φθάνουν στη Λευκωσία, μέσα από τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς του διεθνούς οργανισμού να ανοίξει ξανά παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, τόσο ο Κόλιν Στιούαρτ κατά την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και σημαντικές χώρες, στις τοποθετήσεις έδωσαν θετικό τόνο στην προοπτική για επανέναρξη της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, το κύριο μήνυμα που επεδίωξε να περάσει ήταν πώς είναι η ώρα να γίνουν προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, κάνοντας λόγο για παράθυρο ευκαιρίας. Έκανε επίσης αναφορά σε δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σημαντικές, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, καλωσόρισε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει θέσει στις προτεραιότητες του την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας την ανάγκη για κινήσεις καλής θέλησης. Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι μετά το πέρας των εκλογών σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, το ΣΑ θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι διατηρεί την προσοχή του στο θέμα και ότι υπάρχει η ευκαιρία για νέα κινητικότητα. Παράλληλα, στην αναφορά του, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στάθηκε ιδιαίτερα στα θετικά μηνύματα που στάλθηκαν από πλευράς του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Εξίσου σημαντική ήταν και η τοποθέτηση από πλευράς Γαλλίας με τον εκπρόσωπο της να κάνει λόγο για momentum που δημιουργείται στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τη θετική στάση του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη εξεύρεσης λύσης στη βάση των συμφωνημένων παραμέτρων και των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ, καλώντας σε διορισμό ειδικού απεσταλμένου.
Από πλευράς Ρωσίας, ο εκπρόσωπος της στο Σ.Α, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ΔΔΟ ως τη βάση λύσης του Κυπριακού και στην ανάγκη αυτή να προέλθει από τους ίδιου τους Κυπρίους χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.
Από πλευράς Κίνας εκφράστηκε ο σεβασμός για ακόμα μια φορά στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, εκφράζοντας πλήρη στήριξη στη ΔΔΟ. Καλωσόρισε επίσης τη βούληση και τις θετικές δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη.
Από τις χώρες της ΕΕ, είχε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και η τοποθέτηση από πλευράς Μάλτας στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών. Στήριξε το διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και καλωσόρισε τη δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επίλυση του Κυπριακού.
Από πλευράς Ιαπωνίας εκφράστηκε η στήριξη της ΔΔΟ ως βάση λύσης στο πλαίσιο και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Διορισμός απεσταλμένου μέχρι το Σεπτέμβριο
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται, να αφήνει ανοικτή την πόρτα για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ, ανέφεραν πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ήδη κάνει επαφές με την τουρκική πλευρά σε υψηλό επίπεδο, ενώ προγραμματίζει να έχει και άλλες. Στόχος είναι να μπορέσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ανακοινώσει τον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου για το Κυπριακό, μετά την κοινή συνάντηση που αναμένεται να έχει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως αναμένεται σύντομα, πιθανώς εντός Ιουλίου, και η κάθοδος στην Κύπρο υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών.
Το Κυπριακό τέθηκε και στις διμερείς επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπάρξει άμεσα πρόοδος στα ευρωτουρκικά κυρίως σε θέματα με οικονομική διάσταση, υπό το βάρος και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα του, ωστόσο αυτό που του αναφέρθηκε είναι πως η πορεία των ευρωτουρκικών συνδέεται με το Κυπριακό και το πώς προχωρούν τα πράγματα σε αυτό.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πάντως πως με βάση την ενημέρωση που υπάρχει, ο κ. Ερντογάν φαίνεται να αφήνει ανοικτή την πόρτα για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε ήδη ενημέρωση για τις επαφές αξιωματούχων στο Βίλνιους με τον κ. Ερντογάν, ενώ θα ενημερωθεί πληρέστερα και κατά τις κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.
ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 15/7/2023