Η προσάρτηση των Kατεχομένων

Print Friendly, PDF & Email

του Λουκή Γ. Λουκαΐδη*

18 Δεκ 2016pastedGraphic.pdf

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μια αναπάντεχη και φοβερά επικίνδυνη στροφή άλλαξε πολιτική και ξέχασε τις δεσμεύσεις του σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων διότι, όπως μας είπε, απειλείτο η προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία σε περίπτωση αδιεξόδου των συνομιλιών. Κατ’ αρχάς αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ αδιέξοδο στις συνομιλίες, έστω και αν αυτό συνεπάγεται να δεχτούμε ότι θέλει η Τουρκία. 

Ο κ. Αναστασιάδης ενήργησε χωρίς να συμβουλευτεί πεπειραμένους πολιτικούς φίλους της Κύπρου ακόμη και από άλλες χώρες, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είναι καμιά εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα με γνώσεις διεθνών σχέσεων και διεθνούς πολιτικής. Ένας άπειρος πτυχιούχος της νομικής, χωρίς καμία αξιόλογη προπαίδεια για πολιτικά θέματα αυτού του επιπέδου. Όσο έξυπνος και αν είναι, αυτά τα θέματα θέλουν ειδική γνώση και πείρα και πολλή περίσκεψη. Ξέχασε, φαίνεται, κάτι που το γνωρίζει όλος ο κόσμος τουλάχιστον στην Κύπρο, ότι η Τουρκία ήρθε εδώ διότι θέλει να βάλει χέρι στη χώρα μας. Όχι προσωρινά αλλά μόνιμα. Και από χρόνια προσπαθεί να βρει την ευκαιρία. Δοκίμασε με τους Άγγλους και πέτυχε τη Ζυρίχη που άνοιγε κάποια παράθυρα για να προωθήσει τους στόχους της. Έπειτα πέτυχε το ’63 και τράβηξε τους Τούρκους έξω από την κυβέρνηση για να αρχίσει να κτίζει ένα ξεχωριστό κρατίδιο για αυτούς.

Στην αρχή το ονόμασε «Turkish Federated State of Cyprus» και έπειτα «Turkish Republic of Nothern Cyprus» με καθεστώς κράτους. Και τώρα μέσω των συνομιλιών προσπαθεί να νομιμοποιήσει το ψευδοκράτος και τα πεπραγμένα του και να επεκτείνει την κυριαρχία της στην υπόλοιπη Κύπρο. 

Μελετώντας τις προτάσεις στις συνομιλίες, εύκολα μπορεί να βγάλει ένας το συμπέρασμα αυτό ξεκινώντας από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, τον διαμοιρασμό της διακυβέρνησης 50 – 50, τη διατήρηση κατακτηθέντων στρατιωτικά περιοχών της Κύπρου, εγγυήσεις, εποίκους κ.λπ. Οι δικοί μας, όμως, επιμένουν με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο στις «συνομιλίες». Γιατί χωρίς συνομιλίες δεν μπορεί, λένε, να λυθεί το Κυπριακό. Δεν αντιλαμβάνονται την ωμή πραγματικότητα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί προτάσεις μας που συγκρούονται με τους στόχους της. Είναι δυνατόν να εγκαταλείψει την πολιτική της η Τουρκία; Αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί, τότε λύνεται το Κυπριακό. Αλλά δεν είναι δυνατόν προς το παρόν. Και οι συνομιλίες συγκαλύπτουν στο μεταξύ την πολιτική της Τουρκίας και την βοηθούν στα σχέδιά της. 

Όσον αφορά ειδικότερα την προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, είναι καλό να λάβει ο Πρόεδρος υπόψη του ότι η προσάρτηση μιας νομίμου συνιστώσας πολιτείας (όπως δέχεται στις συνομιλίες), είναι πολύ πιο εύκολο για τους Τούρκους παρά η προσάρτηση παρανόμως κατεχομένων εδαφών. 

Η προσάρτηση νομίμου πολιτείας μπορεί να γίνει με απόσχισή της, οπόταν θα είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή διεθνώς. Έχουμε παραδείγματα όπως είναι εκείνο της Σλοβακίας που αποσχίστηκε από την Τσεχοσλοβακία. Το Βέλγιο που αποσχίστηκε από την Ολλανδία. Η Νικαράγουα  από τη Γουατεμάλα. Η Ιρλανδία αποσχίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα ανά πάσα στιγμή αναμένεται και η απόσχιση της Σκωτίας από το ίδιο Βασίλειο. Η Αυστρία από τη Γερμανία κ.λπ. 

Η προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει όμως λόγος να την βοηθήσουμε σε αυτή την ενέργεια σε βάρος της πατρίδας μας προλειαίνοντας το έδαφος με τη μετατροπή των κατεχόμενων σε νόμιμη συνιστώσα πολιτεία διοικούμενη μάλιστα μόνο από τους Τούρκους. Μπορεί και την Κύπρο να θέλει να προσαρτήσει οπωσδήποτε η Τουρκία με βάση τη γνωστή πολιτική της. Υπάρχει όμως λόγος να την βοηθήσουμε με την υπογραφή μας σε ένα σχέδιο που θα της ανοίγει ευκολότερα τον δρόμο; 

Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί μας είναι ότι η Τουρκία δεν είναι καλόπιστος συνομιλητής. Έχει στόχο την υποταγή της Κύπρου στην εξουσία της και επιδιώκει να το πετύχει. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι άλλο αρπαγή παράνομη και άλλο γραπτή συμφωνία για μια λύση τουρκικών προδιαγραφών. 

* Δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/344843/i-prosartisi-ton-katechomenon

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.