Ελπίζουν σε μια παράλληλη δομή

12/8/2023

Γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης

Γραφεία στα κατεχόμενα για προξενικές υποθέσεις λειτουργούν κι άλλες διπλωματικές αποστολές που εδρεύουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποιων τα γραφεία πάνε πίσω δεκαετίες. Η Ρωσία ήταν, ωστόσο, μία από εκείνες τις χώρες οι οποίες ήταν προσεκτικές σ’ ό,τι είχε να κάνει με τα κατεχόμενα.

Η απόφαση για λειτουργία ενός γραφείου ξένης χώρας για ζητήματα προξενικών υποθέσεων δεν συνεπάγεται και αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάτι που παραδέχθηκε και ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε μια από τις πρώτες του αντιδράσεις. Η χρονική στιγμή κατά την οποία η Ρωσία αποφάσισε να υλοποιήσει την απόφασή της και να ανοίξει το γραφείο, στο μέσο μιας έντονης διπλωματικής κινητοποίησης για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, λειτούργησε ενισχυτικά στα όσα προσπαθεί η τουρκική πλευρά. Γι’ αυτό τόσο στα κατεχόμενα όσο και στην Τουρκία βλέπουν την κίνηση της Ρωσίας ως ένα πρώτο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη διπλωματική παρουσία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Από την Τουρκία ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε πολύτιμο το άνοιγμα ρωσικού γραφείου στα κατεχόμενα. Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε (πηγή ΓΤΠ) σε άνοιγμα «προξενείου» από πλευράς Ρωσίας το οποίο θεωρεί σημαντικό. «Εύχομαι να γίνει αφορμή για να προωθηθούν πολύ περισσότερο οι ανθρώπινες, πολιτικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην ΤΔΒΚ και την Ρωσία αυτό το βήμα, το οποίο καταδεικνύει με όλη της την απλότητα την πραγματικότητα ότι ως αποτέλεσμα των γεγονότων, στην βόρεια Κύπρο υπάρχει μια χωριστή αρχή και διοίκηση», ισχυρίστηκε ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί σημαντική την απόφαση της Ρωσίας να ανοίξει προξενείο στην κατεχόμενη Κύπρο και ότι αυτή θα συμβάλει στην εγκατάσταση της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είχε μοιραστεί μαζί τους την σκέψη της να ανοίξει γραφείο για να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες της που ζουν στα κατεχόμενα και ότι σε αυτό το πλαίσιο αξιωματούχοι της Ρωσικής Πρεσβείας στην Λευκωσία διεξάγουν εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα συναντήσεις για το θέμα με το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών. «Η διαδικασία συνεχίζεται», είπε ό Ερτουγρούλογλου υπενθυμίζοντας ότι και άλλες χώρες διατηρούν παρόμοια γραφεία στα κατεχόμενα και ότι αυτά τα γραφεία δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα εδώ και κάποια χρόνια.  Ο Ζορλού Τορέ, (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) ισχυρίστηκε ότι «πολλές χώρες θα εξελίξουν τις σχέσεις τους με την ΤΔΒΚ».

Ο Ερχάν Αρικλί θεωρεί ότι το άνοιγμα γραφείου από τη Ρωσία αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αναγνωρίσει η Ρωσία την «ΤΔΒΚ».  ο Αρικλί υποστήριξε ότι οι συγκυρίες μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας άρχισαν να εξελίσσονται υπέρ το κατοχικού καθεστώτος και αναφέρθηκε στα εμπάργκο που αναγκάστηκαν να επιβάλουν στην Ρωσία λόγω του πολέμου, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι μέλος της ΕΕ. 

Ισχυρίστηκε και τα εξής: «Εκείνη ακριβώς την περίοδο εμείς προβήκαμε ξανά σε ενέργειες ενώπιον των αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είπαμε ότι ζουν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες στην νότια Κύπρο. Ταυτοχρόνως, υπάρχουν και γύρω στις 20 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες στη βόρεια Κύπρο.  Αυτοί εργάζονται, διαμένουν εδώ. Τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο. Δεν είναι δυνατόν να περάσουν στο νότο αυτοί οι Ρώσοι πολίτες.

Διότι η νότια Κύπρος θέτει όρο στους Ρώσους πολίτες να εισέλθουν από νόμιμα αεροδρόμια ή λιμάνια. Αν έχουν εισέλθει από το αεροδρόμιο Ερτζιάν ή τα λιμάνια Κερύνειας και Αμμοχώστου, δεν τους δέχονται λέγοντας ‘έχετε εισέλθει από μη νόμιμο λιμάνι’. Επομένως, και αυτοί δεν μπορούν να κάνουν μια προξενική διαδικασία στην νότια Κύπρο. Έχουν σοβαρές δυσκολίες».

Ρώσοι και Ουκρανοί αγοράζουν στο Τρίκωμο

Σύμφωνα με την Γενί Μπακίς (πηγή ΓΤΠ) έχει εκμηδενιστεί ο αριθμός των Ιρανών που κάνουν επενδύσεις στο κατεχόμενο Τρίκωμο και παράλληλα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Ρώσους και Ουκρανούς για αγορες στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ιρανοί μεσολαβούσαν για επενδύσεις στην περιοχή πείθοντας συμπατριώτες τους για να τους πωλήσουν περιουσίες με την υπόσχεση ότι «αν κάνετε επενδύσεις θα πάρετε υπηκοότητα της ΤΔΒΚ και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημειώνοντας ότι αυτή η υπόσχεση αποδείχθηκε ψευδής, η εφημερίδα αναφέρει ότι αρχικά πολλοί Ιρανοί πίστεψαν αυτό το ψέμα και έκαναν επένδυση στο Τρίκωμο και ότι δέχτηκε πλήγμα ο τομέας των ακινήτων στα κατεχόμενα.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1367683/elpizoun-se-mia-parallili-domi/, KYΠΕ