Η σημασία της παρουσίας ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email

 Γιώργος Καυκαλιάς

21 ΔΕΚ 2016

Κατοχυρώθηκαν προς διαπραγμάτευση τα τρία τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία συμμετέχουν στον Γ’Γύρο της αδειοδότησης για τα κυπριακά οικόπεδα Φυσικού Αερίου. 

Το οικόπεδο 8 κατοχυρώθηκε στην εταιρεία ΕΝΙ, το οικόπεδο 6 στην κοινοπραξία ENI-TOTAL, ενώ το οικόπεδο 10 κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.  

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική παράμετρο, η οποία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στο ζήτημα του κυπριακού προβλήματος, καθώς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Τράμπ, Ρεξ Τίλερσον, είναι διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil.    

Από την περασμένη εβδομάδα, είχαμε επισημάνει την σημασία που θα είχε η πιθανή κατοχύρωση του οικοπέδου 10 στην εν λόγω κοινοπραξία καθώς διεθνολόγοι, όπως ο Γιώργος Κέντας, ανέφεραν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα, στην προσπάθεια για πίεση προς την Τουρκία, να κάνει τα απαραίτητα βήματα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ή ακόμα και στην διαφύλαξη των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου. 

Την ίδια περίοδο που οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, είναι άκρως ουσιαστικές ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ.  

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Έιμος Χόκσταϊν βρισκόταν στην Κύπρο, όπου είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο αλλά και τον Υπουργό Ενέργειας.   

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που άπτονται των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου, του 3ος γύρος αδειοδότησης, των ενεργειακών σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Κυπριακή Δημοκρατία εμπλέκεται σε αυτά, καθώς επίσης και ζητήματα συνεργασίες μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου στο επόμενο διάστημα.  

Αποτέλεσμα των συναντήσεων, είναι το έντονο ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης, ότι στην δεδομένη χρονική συγκυρία, η περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, έχει τεράστια σημασία, καθώς αναμένεται να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την ομαλότητα στην διεξαγωγή των σχεδιασμών. 

Η διαδικασία που ακολουθεί 

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε επιτροπή, αποτελούμενη από τον Υπουργό Ενέργειας και τον Υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε να διαπραγματευτούν τους όρους των συμβολαίων και τις πρόνοιες που θα περιλαμβάνονται σε αυτά, μαζί με τις εταιρείες. Σε περίπτωση που η διαδικασία είναι επιτυχής και πάντα με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα εκδοθούν Άδειες για διενέργεια μελετών για αξιοποίηση Υδρογονανθράκων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι αναπληρωματικές εταιρείες, θα κληθούν για διαπραγμάτευση. 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/kypriako/390253/i-simasia-tis-parousias-exxonmobil-stin-kypriaki-aoz#.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.