Απειλεί με… Τελευταία ευκαιρία

Print Friendly, PDF & Email

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

21 Δεκ 2016

Χωρίς εγγυήσεις, παραμονή στρατού και εκ περιτροπής Προεδρία δεν θα υπάρξει λύση, λέει ο Ακιντζί
Μια επιδιωκόμενη λύση, απαντά η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου και ούτε φυσικά των αρχών και αξιών της ΕΕ, μέλος της οποίας θα συνεχίσει να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία

Σε ρεσιτάλ… επιθετικής αδιαλλαξίας, επαναδιατυπώνοντας, με τον πλέον εκβιαστικό τρόπο, τις αξιώσεις, ουσιαστικά, της τουρκικής πλευράς ενόψει της συνάντησης της Γενεύης, αποδύθηκε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή στον τουρκικό Αλ Τζαζίρα.

Ο Τ/κ ηγέτης ενέμεινε στη διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή στρατευμάτων, λέγοντας πως το εγγυητικό σύστημα μπορεί να επαναξιολογηθεί έπειτα από παρέλευση 15 ετών, σε εκ περιτροπής Προεδρία, την οποία χαρακτήρισε ως εκ των ων ουκ άνευ για να υπάρξει έστω και δημοψήφισμα, και συμφωνία για διέλευση του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Προϊδέασε, παράλληλα, ότι ο χάρτης των εδαφικών αναπροσαρμογών που θα υποβάλει η τ/κ πλευρά στη Γενεύη θα είναι άνω του 29,2%, ενώ… προοικονόμησε και το τέλος της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού σε περίπτωση μη λύσης στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Επανέλαβε, τέλος, ότι η διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι πενταμερής, χωρίς τη συμμετοχή άλλου κράτους και την ΕΕ… μόνο σε ρόλο παρατηρητή.

Στις τοποθετήσεις του Μ. Ακιντζί απάντησε ο Αν. Εκπρόσωπος Τύπου Βίκτωρας Παπαδόπουλος, καθώς και με ανακοινώσεις τους πολιτικά κόμματα στη Λευκωσία.

Αναλυτικότερα: Την εκτίμηση, ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος για το θέμα των εγγυήσεων, ώστε η μια πλευρά να αισθάνεται ασφάλεια και η άλλη να μην αισθάνεται απειλή, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι σε 15 χρόνια μπορεί να επαναξιολογηθεί το σύστημα των εγγυήσεων.

Ανέφερε ότι μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια θα δουν οι Τ/κ τι θα γίνει, θα υπάρχει Τ/κ πρόεδρος της ομόσπονδης δομής, θα δουν το φυσικό αέριο της Κύπρου να πηγαίνει μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και θα δουν ότι από τη φιλία της Τουρκίας κερδίζουν και οι δύο κοινότητες.

Χάρτης πάνω από 29,2%

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Γενεύης, επισήμανε ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν, ώστε στις 11 Ιανουαρίου να κατατεθούν οι χάρτες, σημειώνοντας ότι η τ/κ πλευρά θα ετοιμάσει μια πρόταση για πάνω από 29,2% και η ε/κ πλευρά ίσως για πάνω από 28,2%, ενώ πρόσθεσε πως αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα ανοίξει ο δρόμος για δημοψήφισμα, εκτιμώντας, «χωρίς να είναι βέβαιο, ότι μπορεί να είναι στα μέσα του 2017». Διαμήνυσε, ταυτόχρονα, ότι χωρίς εκ περιτροπής Προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς, εάν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν από τη Γενεύη με μιαν απόφαση για δημοψήφισμα, ανέφερε πως αυτός είναι ο στόχος και πως μετά από τόσα χρόνια θέλουν πλέον να υπάρξει αποτέλεσμα. «Κάνουμε την τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας. Ο κ. Αναστασιάδης κι εγώ είμαστε άνθρωποι της ίδιας γενιάς. Θέλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα νησί στο οποίο να μπορούν να ζήσουν οι νέες γενιές, να μοιραστούν την ευημερία, την ειρήνη και τη γαλήνη που θα φέρει το νησί», ανέφερε.

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση στη Γενεύη, οι ελπίδες για λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξανεμιστούν, ο Τ/κ ηγέτης είπε «δυστυχώς», προσθέτοντας ότι δεν νομίζει ότι θα ανοίξει ξανά εύκολα ένα τέτοιο παράθυρο σε μια τέτοια περίπτωση. «Γι’ αυτό και δεν είναι λάθος μια αξιολόγηση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία», σημείωσε.

Ελλάδα και Τουρκία

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας στη διεθνή διάσκεψη, ο Τ/κ ηγέτης είπε η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να συμβάλει στη διαδικασία. Όπως ανέφερε, η Τουρκία είχε στηρίξει τη θέση να σταλούν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Μον Πελεράν, αλλά η Αθήνα δεν το στήριξε.

«Εμείς ελπίζουμε να συμβάλουν όπως πρέπει. Επειδή προβλέπουμε πως μια λύση δεν θα φέρει ωφέλιμα αποτελέσματα μόνο για το νησί αλλά και για την Τουρκία και την Ελλάδα. Προβλέπουμε ότι θα επηρεάσει θετικά τις συμφωνίες της Τουρκίας με την ΕΕ», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση, εάν περιμένουν να ακολουθήσει και ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την ίδια πολιτική στο Κυπριακό όπως και ο προκάτοχός του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η ευχή τους είναι να διευθετηθεί τι Κυπριακό πριν αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε άλλη ερώτηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα προσπαθήσουν όσο μπορούν να μειώσουν τις διαφορές, σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι στη Γενεύη στις 9, 10 και 11 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν ό,τι έκαναν στην Κύπρο, ώστε στις 11 Ιανουαρίου να κατατεθούν οι χάρτες τους στο εδαφικό.

Η διεθνής διάσκεψη

Στις 12 Ιανουαρίου, συνέχισε, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία θα ενταχθούν για το θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων.

«Γίνεται λόγος για μια μέθοδο στην οποία θα γίνονται διαφορετικές συναντήσεις σε διαφορετικά δωμάτια. Δεν θα είναι οπωσδήποτε πέντε πλευρές μαζί. Ασφαλώς, όταν έρθει η ώρα και αυτό θα γίνει. Γι’ αυτό λέμε πέντε χώρες, άλλωστε. Αλλά, ενώ εμείς οι δύο ηγέτες θα συζητούμε σε ένα δωμάτιο, σε διαφορετικό δωμάτιο θα συζητούν οι άλλοι τρεις ή η Τουρκία με την Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες είναι αυτοί οι πέντε. Κι επιπλέον μπορεί να είναι και η ΕΕ ως παρατηρητής, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Μπορεί να έρθει η κ. Μογκερίνι ή ο κ. Γιούνκερ. Στις επαφές που έκανα στις Βρυξέλλες, τους διαβίβασα αυτό. Δεν θα υπάρξει άλλο κράτος. Εμείς, άλλωστε, διεξάγουμε αυτήν τη διαδικασία υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.

Το δημοψήφισμα

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ακόμη πως εάν στη Γενεύη βγει θετικό αποτέλεσμα, θα είναι μεγάλη επιτυχία και θα ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα, το οποίο τοποθέτησε στα μέσα του 2017.

Όπως είπε, στο δημοψήφισμα θα υποβληθεί ένα συνολικό κείμενο συμφωνίας, προσθέτοντας πως, αν αυτή η συμφωνία επιτευχθεί τον Ιανουάριο, στη συνέχεια θα ετοιμαστεί το σύνταγμα του ομόσπονδου κοινού κράτους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως χωρίς να υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ρωσίας στη διαδικασία για το Κυπριακό, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι προσδοκεί να υπάρξει θετική συμβολή από όλες τις σημαντικές χώρες, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να είναι ανάμεσα σε αυτές επειδή είναι σημαντική χώρα.

Αν. Κ.Ε.: Δεν βοηθούν οι δημόσιες θέσεις της τ/κ πλευράς

Οι όποιες δημόσιες θέσεις εκφράζονται από τ/κ πλευράς ως προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού όχι μόνο δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά δεν υποβοηθούν ούτε τη διαδικασία ούτε την επιδιωκόμενη λύση, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Μ. Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καθορίσει σαφώς τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να διαπραγματευτεί, όρια τα οποία θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων σε μια επιδιωκόμενη λύση.

Μια επιδιωκόμενη λύση, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, «που δεν μπορεί να εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου και ούτε φυσικά των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος – μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση η Κυπριακή Δημοκρατία».

Απάντηση και επικρίσεις από τα κόμματα

Στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη απάντησαν, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, και επικρίσεις προς την Κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι απαράδεκτες αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος απειλεί πως δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, εάν η ε/κ πλευρά δεν αποδεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία, τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων, την εκχώρηση στην Τουρκία της διαχείρισης του κυπριακού φυσικού αερίου, προκαλούν σοβαρά ερωτήματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, διερωτώμενο «γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης δεν του απαντά ή και δεν τον διαψεύδει;

Μήπως, επειδή είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτά τα πράγματα;».

Την ελπίδα ο ΠτΔ να αντιληφθεί, επιτέλους, τις συνέπειες των αποφάσεων στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου με τον Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας πως ο Τ/κ ηγέτης, για μιαν ακόμη φορά, ξεκαθαρίζει τις πάγιες τουρκικές θέσεις με τις οποίες θα μεταβεί στη Γενεύη και είναι κόκκινες γραμμές. «Αυτά ανατρέπουν τις θέσεις τις οποίες προβάλλει η Κυβέρνησή μας, ο Πρόεδρος και η διαπραγματευτική μας ομάδα ως θέση που θα ακολουθήσουν στην Γενεύη», ανέφερε.

Ο κ. Ακιντζί ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξή του στον «Αλ Τζαζίρα», ότι χωρίς εγγυήσεις, παραμονή στρατού και εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει συμφωνία που να οδηγεί σε δημοψήφισμα, ανέφερε σε δηλώσεις του το μέλος της ΚΕ των Οικολόγων Αλεξία Σακαδάκη, προσθέτοντας ότι, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι τα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής του στρατού είναι αδιαπραγμάτευτα για την τ/κ πλευρά.

Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γέαδη, επισήμανε ότι, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική πλευρά, «η Κυβέρνηση θα μεταβεί στη Γενεύη να διαπραγματευτεί, παρουσιάζοντας ως μεγάλη επιτυχία το αποτέλεσμα, με συνένοχους όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα που θα τη συνοδεύσουν».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/390129/apeilei-me-teleftaia-efkairia

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.