Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: «Λάθος» η δήλωσή μου για παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας

Print Friendly, PDF & Email

17/08/2023 

Ο διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στιαν Γένσεν ο οποίος σε συνέντευξή του στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang είπε ότι «η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει τα εδάφη που αρνείται να αναγνωρίσει ως μέρος της Ρωσίας», ανέφερε σήμερα πως η δήλωσή του ήταν «λάθος» και μέρος ευρύτερης συζήτησης, χωρίς όμως και πάλι να αποκλείει εντελώς την ιδέα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, δίδοντας την επόμενη ημέρα, εκ νέου συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, τόνισε πως «η δήλωσή μου για αυτό ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για πιθανά μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία και δεν έπρεπε να το πω έτσι. Ήταν λάθος».

Ωστόσο,  ο Γένσεν δεν απέρριψε την ιδέα ότι μια συμφωνία για το εδαφικό ζήτημα σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε τελικά να είναι στο τραπέζι. «Εάν υπήρχαν σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τότε η στρατιωτική κατάσταση εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του ποιος ελέγχει ποια περιοχή, «θα έχει αναγκαστικά αποφασιστική επιρροή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς με ό,τι χρειάζονται», συνέχισε επιτελάρχης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς προσπαθούσε να τονίσει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ παρέμειναν πίσω από την Ουκρανία.

Επίσης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στα αρχικά του σχόλια για να τονίσει ότι απλώς καταθέτει μια ιδέα και ότι «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε και με ποιους όρους θέλουν να διαπραγματευτούν», αντανακλώντας τη θέση του ΝΑΤΟ ότι δεν πρέπει να συμφωνηθεί ειρηνευτική διευθέτηση χωρίς την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως σε ανοιχτή εκδήλωση στη Νορβηγία την περασμένη Τρίτη, ο Γένσεν είχε πει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία επιτευχθεί θα έπρεπε να είναι αποδεκτή από την Ουκρανία, ωστόσο τα μέλη της συμμαχίας συζητούσαν πώς θα μπορούσε να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Νομίζω ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι η Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να σε αντάλλαγμα να πάρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Γένσεν στο ακροατήριό του, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας συνεχίζονται στους διπλωματικούς κύκλους.

ΠΗΓΗ:https://www.liberal.gr/diethni-themata/axiomatoyhos-toy-nato-lathos-i-dilosi-moy-gia-parahorisi-edafon-tis-oykranias-sti?fbclid=IwAR3XMyV90FVw07qt8QjUazHo1yUVGXaf9BFGLpr5ZIq4j7BojQ9HNtA25Pk