«Τυφώνας» Μενέντεζ κατά Ερντογάν – Μήνυμα για ψήφισμα από Συμβούλιο Ασφαλείας

Print Friendly, PDF & Email

25/8/2023

γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του όταν αναφέρεται στην Τουρκία και τον Ερντογάν.

Πραγματικός «τυφώνας» ο Αμερικανός γερουσιαστής αναφέρθηκε στον αυταρχικό Ερντογάν τον οποίο κατηγόρησε για προσπάθεια προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου. Υπέδειξε ταυτόχρονα πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να προχωρήσει σε υιοθέτηση ψηφίσματος για την Πύλα καθώς η επίθεση κατά των ειρηνευτών αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος στα γεγονότα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ειρηνευτές των ΗΕ. «Προσπαθούσαν να κατασκευάσουν έναν δρόμο που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατασκευάσουν στην νεκρή ζώνη για την οποία υπάρχει συμφωνία και στην οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται», σημείωσε. Είπε πως η επίθεσή αυτή οδήγησε προσωπικό των ΗΕ στο νοσοκομείο. “Άρα ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: Μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε. «Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε κάτι για να το αποτρέψει αυτό; Όχι. Τίποτα απολύτως», συνέχισε ο κ. Μενέντεζ.

Είπε πως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη εάν ληφθεί υπόψη ότι νωρίτερα αυτό τον χρόνο ο Ερντογάν πέτυχε επανεκλογή του στην Τουρκία «στήνοντας το παιγνίδι υπέρ του». «Χρησιμοποιώντας τους πόρους του κράτους για τον ίδιο, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας ηγέτες της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους», συνέχισε. Είπε πως «αυτές δεν είναι ενέργειες ενός υποψηφίου που θέλει να πάρει ψήφους σε δημοκρατικές εκλογές, αυτές είναι οι ενέργειες ενός απολυταρχικού ηγέτη». «Για εμάς που νοιαζόμαστε βαθιά για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ανατολικής Μεσογείου αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, άλλων επισήμων και πολλών αποδήμων Κυπρίων, οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν σε πολλά σημεία της ομιλίας του, κ. Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

«Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ. «Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε. Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου». «Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ακόμη πως η πρόταση του Ερντογάν για εποικισμό του Αμμοχώστου παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν σθεναρά. Και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες είτε στα Βαρώσια είτε στην Πύλα είτε οπουδήποτε αλλού, πρόσθεσε.

Πριν από την ομιλία του στο συνέδριο των αποδήμων ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση στην Κύπρο, την περιοχή και τις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ.

«Καταλαβαίνω τι σημαίνει να λαχταράς ελευθερία»

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ειρηνική και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος βραβεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Αρχιεπισκοπή για τη συμβολή του στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού με το χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Την απονομή πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μενέντεζ δήλωσε «βαθιά ευγνώμων» για την τιμή που του απένειμε η Εκκλησία της Κύπρου. Έκανε λόγο για ένα «βραβείο μεγάλης σημασίας», για το οποίο ευχαρίστησε την Εκκλησία, καθώς και για το «απίστευτο έργο» που επιτελεί στη διατήρηση των παραδόσεων, της κληρονομιά, της ιστορίας και της πίστης της Κύπρου.

«Ως παιδί Κουβανών προσφύγων που έφυγαν από την Κούβα και πήγαν στις ΗΠΑ για μια καλύτερη ζωή, καταλαβαίνω τι σημαίνει να λαχταράς την ελευθερία για τη χώρα που εγκαταλείπεις και κάποτε αποκαλούσες πατρίδα», σημείωσε ο Μενέντεζ.

Με τη σειρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος χαρακτήρισε τον κ. Μενέντεζ «άνθρωπο αρχών» και «με χαλύβδινη θέληση». Οι ανθρώπινες αξίες, συνέχισε, «μπορούν να διασωθούν και να επιβιώσουν στα πρόσωπα φωτεινών εξαιρέσεων όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ που προάγει την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία για μια ολόκληρη ζωή».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, δεν γνωρίζει από ηθικούς συμβιβασμούς, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι στο πρόσωπο του Γερουσιαστή υπάρχει «αγαστή συνάντηση λόγων και έργων». Ακόμη, υπέδειξε ότι «καλούμαστε να συντονίσουμε τις θέσεις μας με τις δικές του αρχές, να παραδειγματιστούμε από τη στάση του, να μιμηθούμε τους αγώνες του».

ΜΗΝΥΜΑ

Ο λαός πάνω απ’ όλα

O Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Μετά το πέρας τη συνάντησης, η κ. Δημητρίου ξενάγησε τον κ. Μενέντεζ, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ και τη σύζυγό του, και στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Κατά την αποχώρησή του, ο κ. Μενέντεζ υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών της Βουλής. «Ήταν χαρά μου να επισκεφτώ τον οίκο του κυπριακού λαού. Είθε αυτοί που υπηρετούν εδώ να συνεχίσουν να βάζουν το λαό πάνω από όλα, διατηρώντας την παράδοση του κράτους δικαίου ρίχνοντας έτσι το φως της Δημοκρατίας και στον υπόλοιπο κόσμο», έγραψε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1373276/tifonas-menentez-kata-erntogan-minima-gia-psifisma-apo-simvoulio-asfalias/